Britoff napete Ukrajine*

Aktualno-politična novica
3. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

V Ukrajini se še naprej zaostruje retorika, ki pridobiva pridih hladne vojne, premikajo pa se tudi kopenske in pomorske vojaške enote Rusije in Ukrajine. Člani Sveta za človekove pravice, svetovalnega telesa ruskega predsednika Vladimirja Putina, so mu tako svetovali, naj takoj napade Ukrajino, saj da nevarnost, ki so ji podvrženi tam živeči, Rusi opravičuje posredovanje. Z njimi se ne strinjajo člani še enega Putinovega svetovalnega telesa, to je Sveta za razvoj civilne družbe, ki pravijo da so domnevne grožnje prenapihnjene.

Svoj lonček so že pristavile Združene države Amerike. Njihov finančni minister Jack Lew je namreč Ukrajini ponudil toliko finančne pomoči, kot je potrebuje, da obnovi svoje gospodarstvo. Nove oblasti v Kijevu je tako že pozval, naj za pomoč zaprosijo Mednarodni denarni sklad, ZDA pa so pripravljene pomagati tudi z bilateralnimi pogodbami in skozi vpliv na velike mednarodne organizacije.

Čez štiri dni pa se v ruskem Sočiju začenjajo Paraolimpijske igre in s tem nova priložnost za vse zahodne državnike, da izkažejo svojo načelnost in predanost demokratičnim načelom ter dogodek bojkotirajo. Prva sta priložnost pograbila britanski premier David Cameron in njegov zunanji minister William Hague, ki sta zatrdila, da se dogodkov v sklopu te športne prireditve ne bosta udeležila, k podobnim dejanjem pa sta pozvala tudi svoje kolege. Zelo hitro se je odzval princ William in zaradi ruskega obnašanja do Ukrajine odpovedal svoj prihod.

 

OSMA

V mestu Kunming na jugu Kitajske je večja skupina napadalcev na železniški postaji v le 12 minutah izvedla smrtonosen napad z noži, v katerem je bilo ubitih 29 ljudi, 130 pa ranjenih. Policija je štiri napadalce ustrelila med begom, eno izmed napadalk so ujeli, ostale pa še iščejo. Po poročanju policije gre iz dokazov, najdenih na prizorišču, ki pa še niso javni, sklepati, da napadu botrujejo separatistične težnje muslimanskih Ujgurov na severozahodu Kitajske. Ti se že več desetletij tudi z nasilnimi akcijami borijo za večjo stopnjo avtonomije, kitajske oblasti pa jih ves čas, pod praporom boja proti terorizmu, v zadnjem času pa še posebej intenzivno, zatirajo.

Upravniki zapora v afganistanskem mestu Kandahar so potrdili, da jih je nekdo prevaral in so po nesreči iz zapora izpustili 12 talibanov. Neljub dogodek se je zgodil po tem, ko je upravništvo zapora dobilo pismo z imeni tistih, ki so zreli za izpust, vendar pa je pismo nekdo ponaredil in osemnajstim zrelim za svobodo dodal še 12 upravičeno zaprtih. Oblasti so za ponaredek izvedele prepozno in zaenkrat ujele dva zapornika.

Severnokorejske oblasti so potrdile, da bodo izpustile avstralskega misijonarja Johna Shorta. 75-letni oznanjevalec božje besede je bil aretiran prejšnji mesec, ko je v med vodenim ogledom turističnih znamenitosti naokoli puščal pamflete s katoliško vsebino. Ostareli misijonar je priznal, da je kršil zakone države gostiteljice, njeni uradniki pa so mu v stari krščanski maniri grehe, za katere se je pokesal, odpustili in ga izpustili na prostost.

 

DEVETA

V izraelskem Jeruzalemu se je zbralo več sto tisoč ultra ortodoksnih Judov, ki so s skupno molitvijo nasprotovali spremembi zakonodaje, ki predvideva obvezno služenje vojaškega roka tudi za njih. Pravijo namreč, da svoji državi že služijo z molitvijo in ohranjanjem kulturnega izročila, je pa tudi res, da je bilo ob ustanovitvi Izraela za to izjemo primernih le 400 ljudi, danes pa se je zaradi visoke natalitete število ortodoksnih Judov povečalo že na 10 odstotkov prebivalstva Izraela.

Ameriška filmska akademija je podelila najbolj glamurozne filmske nagrade, Oskarje. S sedmimi kipci je na prvem mestu film Gravitacija, ki je dobil Oskarja za najboljšo režijo in še šest kipcev za razne tehnikalije. Druga zvezda večera pa je bil film »12 let suženj«, ki je bil razglašen za najboljši film z najboljšim scenarijem. Nagradi za najbolj navdušujoča igralca sta dobila Cate Blanchet in Mathew McConaughey.

Dva člana libijskega parlamenta sta bila ranjena v streljanju, ki sta ga bila deležna, ko sta poskušala zbežati iz parlamenta, ki so ga napadli jezni protestniki. S palicami oboroženi mladci so v hram demokracije vdrli, ker se ne strinjajo s podaljšanjem mandata, ki ga je zase izglasoval parlament, prav tako pa zahtevajo izpustitev svojih kolegov, ki so bili ugrabljeni izpred parlamenta, kjer so bili del ljudsko organizirane skupščine.

 

DESETA

Vsled ruskega postopanja v zvezi s krizo v Ukrajini se je sedem članic skupine vplivnih držav G8, to so ZDA, Velika Britanija, Francija, Japonska, Nemčija, Kanada in Italija, odločilo, da ne bo sodelovalo na srečanju te skupine. Tako izgleda, da za junij planiranega sestanka v Sočiju ne bo, svojo gostiteljico Rusijo pa države pozivajo, naj se glede Rusije odziva tako, da bodo pogovori v okviru G8 sploh smiselni in naj ne krši ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Kljub aretaciji približno 100 ljudi, mehiška policija ni uspela preprečiti shoda v podporo prejšnji teden aretiranega vodje kartela, Chapa Guzmana. V mestu Culiacan, prestolnici zvezne države Sinaloa se je tako zbralo več sto protestnikov, ki so zahtevali izpustitev Guzmana, razšli pa so s šele, ko je neznanec s streli v zrak povzročil paniko. Nekaj protestnikov je sicer priznalo, da jim je bila ob morebitni udeležbi na shodu obljubljena finančna nagrada.

Humanitarni koordinator Združenih narodov, Abdou Dieng je opozoril na katastrofo v obliki lakote, ki grozi Srednjeafriški republiki, če obljubljena pomoč ne bo prišla do njenih prebivalcev. V državo je namreč prispela le petina od 500 milijonov dolarjev obljubljenih na donatorski konferenci januarja v Bruslju. Državo sicer že več kot leto dni pretresajo spopadi med različnimi milicami, ki so ohromili vsakdanje življenje, več tisoč ljudi je bilo ubitih, četrtina prebivalcev pa razseljenih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.