Britoff Netanjahujeve volilne kampanje

DEVETA

Izmed petih osumljenih za umor ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova in sodelovanje pri njem je rusko sodišče včeraj obtožilo dva. Zaur Dadayev je svoje sodelovanje priznal, Anzor Gubašev pa se je tako kot ostali trije osumljenci izrekel za nedolžnega, vendar je bil kljub temu obtožen. Motiv za dejanje sicer še vedno ni znan, se je pa oglasil čečenski voditelj Ramzan Kadirov, ki je zapisal, da je bil Dadayev tako kot vsi Čečeni ogorčen nad karikaturami v reviji Charlie Hebdo, in tako nakazal nov možen motiv.

 

Vojski Čada in Nigra sta na severovzhodu Nigerije sprožili obsežno akcijo proti pripadnikom Boko Harama. To je prvič, da sta omenjeni državi posredovali globoko na ozemlju svoje sosede, saj sta pred tem predvsem odbijali nadaljnje napredovanje Boko Harama na obmejnih območjih. Posredovanje je omogočil dogovor, ki so ga predstavniki vpletenih držav sprejeli v petek na zasedanju Afriške unije. Odločeno je bilo, da bo ustanovljena posebna regionalna sila z do 10.000 vojaki iz Čada, Nigra, Nigerije, Kameruna in Benina, ki se bo svobodno premikala in bojevala na zaenkrat še nedoločenem območju. V zadnji akciji je Boko Haram po poročanju predstavnikov omenjene sile izgubil nadzor že nad 30 vasmi.

 

S svojimi izjavami pa zopet blesti avstralski premier Tony Abbott. Po objavi poročila Združenih narodov, v katerem so ugotovitve, da Avstralija pri svojem ravnanju z begunci in prosilci za azil krši nekatere določbe Konvencije proti mučenju, je namreč dejal, da imajo Avstralci dovolj pridiganja s strani te organizacije. Bili naj bi namreč kar najbolj sočutni. Avstralska azilna politika je sicer znana zaradi svoje kontroverznosti, saj so prosilci za azil nastanjeni na Papui Novi Gvineji, obalna straža čolne z begunci pogosto zvleče nazaj v indonezijske vode, če je azil odobren, pa so prosilci preseljeni na Papuo Novo Gvinejo, na Nauru ali celo v Kambodžo, ne smejo pa živeti v Avstraliji.

 

DESETA

Benjamin Netanjahu, trenutni izraelski predsednik vlade, je uspel razjeziti velik del volilnega telesa. V predvolilni bitki, ki se trenutno odvija zaradi nacionalnih volitev čez dober teden, je namreč šel predaleč z enim od videov, ki so del njegove kampanje. V njem je prikazana podporna skupina za vse tiste, katerim so Netanjahujove politike zmanjšale možnosti profitiranja na račun poštenega izraelskega ljudstva.

V videu lahko opazujemo izpovedi delavcev v javnem sektorju, ki morajo zaradi reform, ki jih je uvedla trenutna vlada, dejansko delati na svojem delovnem mestu in ne morejo več izkoriščati prebivalstva. Predstavita se na primer pristaniški delavec in zaposlena na izraelski radioteleviziji, vsem prikazanim pa je skupno, da jim je Netanjahu prekrižal zločinske načrte, saj je neverjetno dobro poskrbel za varnost državljanov, katerim niti delavci javnega sektorja ne pridejo več do živega. Kakšna milina. A glavno presenečenje videa so ustvarjalci prihranili za konec - zadnji akter je borec Hamasa, edina identiteta, ki mu jo lahko pripišemo, je seveda terorist in tudi on pravi, da mu je Bibi prekrižal načrte pri teroristični karieri.

Takšen promocijski material seveda ne more iti mimo neopažen in ravno zadnji del je tisti, ki je razjezil nekatere sindikate. Komentatorji iz njihovih vrst se sicer niso spuščali v problematičnost samega prikaza pripadnika Hamasa kot terorista ali v dejstvo, da se kljub številnim žrtvam izraelskega nasilja in tako imenovanih varnostnih ukrepov vse skupaj prodaja kot največji uspeh. Osnova pritožb je bila žalitev, ki leti na izraelske delavce, ki da se jih enači s teroristi. Avi Nissenhord iz konfederacije sindikatov Histadrut je celo zahteval opravičilo premierja.

Poskus humorja, ki se ga je lotila vodilna stranka, je torej spodletel. Še ena lekcija za Netanjahuja, proti kateremu se je na shodu v soboto zbralo več deset tisoč ljudi, ki nasprotujejo nadaljevanju njegove oblasti. Očita se mu predvsem pomanjkanje diplomacije v odnosu s Palestinci in nezmožnost vzpostavitve resnega mirovnega sporazuma. Kljub očitkom kroničnega pomanjkanja takta pa Bibi očitno ne razmišlja o večji meri tankočutnosti. Ravno prejšnji mesec je njegova ekipa izdala promocijski video, v katerem je volilna zmaga levičarjev v Izraelu, torej Netanjahujevih nasprotnikov, prikazana kot zmaga za Islamsko državo.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.