23. 12. 2018 – 11.57

Britoff nove ustave

Kubanski parlament je sprejel novo ustavo. Osnutek te ustave je bil predstavljen julija, v različico, ki je bila sedaj sprejeta, pa so vključene številne spremembe, ki so jih predlagali državljani in lokalni odbori partije v nekaj mesečnem obdobju javne razprave. Ustava, ki ima 229 členov, ohranja vodilno vlogo partije v političnem sistemu in države v ekonomiji, hkrati pa priznava privatno gospodarstvo in tuje investicije. Mandat predsednika bo sedaj časovno in starostno omejen. Ustava omogoča tudi istospolne poroke. Preden bo ustava stopila v veljavo, bodo o njej glasovali volivci na referendumu, ki bo potekal 24. februarja.

Italijanski parlament je potrdil spremenjeni proračun za leto 2019, ki ga je vlada po turbulentnih pogajanjih uskladila z Evropsko komisijo. Zakon je v zgornji dom prispel s precejšnjo zamudo in z večjimi spremembami, tako da je opozicijska Demokratska stranka napovedala, da bo sprožila sodni spor glede postopkov pri sprejemanju zakona. Vlada hiti s sprejemanjem proračuna, ki ga mora potrditi še spodnji dom parlamenta in mora biti sprejeti do 31. decembra.

V Franciji so zopet potekali protesti rumenih jopičev, a so pritegnili bistveno manjše množice kot v preteklih tednih. V Parizu se je zbralo zgolj okoli tisoč ljudi, po celi Franciji pa okoli 24 tisoč. Protestniki so med drugim uspeli začasno zapreti avtocestno povezavo proti Španiji. Danes so protesti potekali večinoma mirno, v soboto pa so policisti s solzivcem razgnali protestnike, ki so se zbrali pred vilo predsednika Emmanuela Macrona v letoviškem mestu Le Touquet.

APR priporoča še:

Socialisti v New Yorku včasih.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.