Britoff oktobrske

Aktualno-politična novica
Vdor v Zimski dvorec
8. 11. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10-ih

Če so vas sredi noči iz spanja vrgli streli Avrore in ste že pograbili svojo puško, da bi se pridružili zavzetju Zimskega dvorca, se pomirite, saj ste sto let prepozni, in rajši prisluhnite današnjemu zgodovinskemu britofu.

Za zavzetje Zimskega dvorca sicer ni bilo potrebno posebno junaštvo. Tistih 3000 kadetov in drugih, ki so branili dvorec, se je že čez dan v veliki meri razpršilo samih od sebe, čeprav napada še kar ni bilo. Blagonravov, komisar Vojaškega revolucionarnega komiteja, je vladi v dvorcu po odposlancih sporočil, da bodo topovi s Petropavlovske trdnjave in z Avrore začeli streljati na dvorec, če se vlada ne preda v 20 minutah. Vendar se je zgolj pretvarjal, saj je bilo orožje v trdnjavi preveč umazano, da bi z njim lahko streljal. Ko so bili priskrbljeni manjši nadomestki, je ugotovil, da zanje nima primerne amunicije.

Šele proti večeru je Blagonravov končno ugotovil, da so vsaj puške v trdnjavi primerne za streljanje. Začetek napada na Zimski dvorec bi moral signalizirati tovarišem z obešenjem rdeče svetilke na zastavni drog. Nikjer pa zdaj ni mogel dobiti takšne svetilke. Ko je prečesal prostore trdnjave, je končno sicer našel primerno svetilko, vendar je imel še veliko dela z njenim obešenjem. Šele takrat je Avrora izstrelila svoje prve strele, in čeprav zgolj v prazno, se je razbežala še večina preostalih braniteljev dvorca. Nekoliko kasneje so začeli streljati še iz Petropavlovske trdnjave, tokrat ne le v prazno. Okrog dveh zjutraj so sile Vojaškega revolucionarnega komiteja vdrle v palačo, ne da bi naletele na odpor. Člani vlade so čakali sedeč za mizo kot sredi sestanka. Vladimir Antonov, ki je vodil vdor, jih je pospremil v zapor v Petropavlovsko trdnjavo.

V tem času je na vseruskem kongresu Trocki govoril zbranim tovarišem: “Upor množic ljudstva ne zahteva nikakršne utemeljitve. Kar se je zgodilo, je upor, ne zarota. Utrdili smo revolucionarno energijo peterburških delavcev in vojakov. Odkrito smo kovali voljo množic za vstajo, ne zaroto. Množice ljudstva so sledile naši zastavi in naš upor je bil zmagovit!”

 

Ob 8-ih

Ekstradicijsko sodišče v Londonu je lastnika Agrokorja Ivico Todorića ob posebnih pogojih izpustilo na prostost. Potem ko je Hrvaška za Todorića, ki se je umaknil na Otok, razpisala priporni nalog, se je včeraj zjutraj v Londonu predal policiji. Proti plačilu varščine v višini 100.000 funtov pa se je kmalu ponovno znašel na prostosti. Povsem svoboden pa nekdanji prvi mož padlega Agrokorja, ki ga na Hrvaškem sumijo korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov, ne bo, saj ne sme zapuščati Velike Britanije. Nadeli so mu posebno nadzorno zapestnico in odvzeli potni list. Naslednji rok sodišča, na katerem bodo odločali o Todorićevi izročitvi Hrvaški, je sklican šele za april.

Združene države Amerike so napovedale, da bodo januarja prihodnje leto prenehale izvajati program, ki je podnebne begunce iz Nikaragve ščitil pred deportacijami. Poseben program, ki so ga kasneje večkrat obnovile, so ZDA uvedle leta 1999, ko je tja pred orkanom Mitch pribežalo na deset tisoče ljudi iz Srednje Amerike, predvsem iz Nikaragve in Hondurasa. Status beguncev iz Hondurasa še ni dorečen.

Košarkarska Olimpija je v petem krogu Fibine Lige prvakov doživela še četrti poraz. Zeleno-bele, ki se ubadajo s številnimi poškodbami in natrpanim urnikom nastopanja v treh tekmovanjih, je v Stožicah premagalo moštvo Venezie. Benečani, aktualni italijanski prvaki, so zmagali s 76 proti 66.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.