BritOFF opustitve Microsofta

Aktualno-politična novica
Linux vs Windows
23. 11. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Digitalni minister nemške zvezne države Schleswig-Holstein Jan Philipp Albrecht je napovedal, da bodo v javni upravi do konca leta 2026 na računalnikih nadomestili Microsoftova pisarniška orodja s paketom LibreOffice. Šlo naj bi za okrog 25 tisoč delovnih postaj, ki jih uporabljajo javni uslužbenci in učitelji v javnih šolah. Postopoma naj bi po tranziciji pisarniških orodij nastopila še menjava operacijskega sistema, in sicer bodo Microsoftova Okna nadomestili GNU/Linux operacijski sistemi.

Albrecht je poudaril, da odprtokodna programska oprema nudi večjo fleksibilnost za nižjo ceno, sploh cena, torej licenčnina, pa je bila za javno upravo na robu znosnosti. Odprta koda poleg tega nudi večjo raven zasebnosti in varovanja podatkov, saj je njeno delovanje povsem transparentno.

Podobni načrti so se sicer že izjalovili v Münchnu, ki je leta 2013 prešel na podobne odprtokodne rešitve. Leta 2017 se je zamenjala mestna oblast in se preusmerila nazaj k Microsoftovi zaprti programski opremi. Albrecht poudarja, da ne bodo ponovili napak iz Münchna ter da bo prehod postopnejši in bolj vključujoč za uporabnike.

Ko smo že pri licencah, lahko omenimo še, da se je včeraj iztekel rok, ki ga je Software Freedom Conservancy, organizacija, ki se ukvarja z uveljavljanjem pravic proste programske opreme, izdala podjetju Trump Media and Technology group, krajše TMTG, da ustrežejo uporabnikom v njihovih zahtevkih za posredovanje izvorne kode. TMTG je namreč za svoje socialno omrežje truth.social uporabilo federirano mikroblogersko socialno omrežje Mastodon, ki je zavarovano z licenco Affero GPL.

Licenca Affero GPL je prilagojena trendu poslovnih modelov storitev v oblakih, ki so informacijskim podjetjem omogočala, da se do neke mere izognila zagotavljanju pravic uporabnikom, ki jim jih nudi prosta programska oprema. Poročil, da bi TMTG predala izvorno kodo komurkoli, ki jo je zahteval, v kratkem času, ko je delovala spletna stran truth.social, ni, kar pomeni, da bo podjetje izgubilo vse pravice do uporabe programske opreme Mastodon.

Če vas zanima, kaj je TMTG s tem izgubila, lahko to preverite na slovenski Mastodon instanci toot.si.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Odlično, ko bi le pri nas kaki politiki takole razmišljali o prehodu na svobodno in odprto programsko opremo, nenazadnje, javni denar → javna koda. Glavna napaka v Münchnu je pa bila bolj v korupciji župana, ki je imel prijatelje v Microsoftu. Upam da tega res več ne ponovijo. No saj pri nas je pa na žalost zelo podobno, ko je pač skorumpiran naš minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič, ki je bolj Uberjev lobist kot pa da bi delal v dobro države in državljanov :(

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness