23. 11. 2021 – 10.05

BritOFF opustitve Microsofta

Audio file

Digitalni minister nemške zvezne države Schleswig-Holstein Jan Philipp Albrecht je napovedal, da bodo v javni upravi do konca leta 2026 na računalnikih nadomestili Microsoftova pisarniška orodja s paketom LibreOffice. Šlo naj bi za okrog 25 tisoč delovnih postaj, ki jih uporabljajo javni uslužbenci in učitelji v javnih šolah. Postopoma naj bi po tranziciji pisarniških orodij nastopila še menjava operacijskega sistema, in sicer bodo Microsoftova Okna nadomestili GNU/Linux operacijski sistemi.

Albrecht je poudaril, da odprtokodna programska oprema nudi večjo fleksibilnost za nižjo ceno, sploh cena, torej licenčnina, pa je bila za javno upravo na robu znosnosti. Odprta koda poleg tega nudi večjo raven zasebnosti in varovanja podatkov, saj je njeno delovanje povsem transparentno.

Podobni načrti so se sicer že izjalovili v Münchnu, ki je leta 2013 prešel na podobne odprtokodne rešitve. Leta 2017 se je zamenjala mestna oblast in se preusmerila nazaj k Microsoftovi zaprti programski opremi. Albrecht poudarja, da ne bodo ponovili napak iz Münchna ter da bo prehod postopnejši in bolj vključujoč za uporabnike.



Ko smo že pri licencah, lahko omenimo še, da se je včeraj iztekel rok, ki ga je Software Freedom Conservancy, organizacija, ki se ukvarja z uveljavljanjem pravic proste programske opreme, izdala podjetju Trump Media and Technology group, krajše TMTG, da ustrežejo uporabnikom v njihovih zahtevkih za posredovanje izvorne kode. TMTG je namreč za svoje socialno omrežje truth.social uporabilo federirano mikroblogersko socialno omrežje Mastodon, ki je zavarovano z licenco Affero GPL.

Licenca Affero GPL je prilagojena trendu poslovnih modelov storitev v oblakih, ki so informacijskim podjetjem omogočala, da se do neke mere izognila zagotavljanju pravic uporabnikom, ki jim jih nudi prosta programska oprema. Poročil, da bi TMTG predala izvorno kodo komurkoli, ki jo je zahteval, v kratkem času, ko je delovala spletna stran truth.social, ni, kar pomeni, da bo podjetje izgubilo vse pravice do uporabe programske opreme Mastodon.

Če vas zanima, kaj je TMTG s tem izgubila, lahko to preverite na slovenski Mastodon instanci toot.si.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.