Britoff parne energije?

Aktualno-politična novica
29. 4. 2013 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Švica bo trenutne vojaške sile, ki jih ima na razpolago prepolovila na 100 tisoč. Do konca leta naj bi načrt izpilili in ga predložili v odločanje parlamentu. Predlog sicer poleg zmanjšanja obsega vojske predvideva tudi skrajšanje obveznega služenja vojaškega roka ter zaprtje več vojaških objektov in letališč. Proračun švicarske vojske sicer trenutno znaša 3 in pol milijarde evrov letno.

Sestavni del opreme vsakega švicarskega vojaka je sedaj že kultni multi-funkcionalni švicarski vojaški nož. Podobno velja za slehernega tabornika.  Temu ni več tako v mestu Cupertino  v Californiji. Na tamkajšnji osnovni šoli z imenom Garden State so do nadaljnjega prepovedali uporabo švicarskih vojaških nožev na vseh tematskih izletih. Starši so potezo vodstva osnovne šole označili kot nepotrebno in paranoično.

Na sobotnih demonstracijah v Ljubljani se je zbralo okoli 1.500 ljudi. Glavna sporočila protesta so bila: oblast ljudstvu, več strokovnjakov in manj bedakov, odpustimo trojko, ne ljudi in podobno. Protestniki so oblasti dali vedeti, da se ne strinjajo z aktualno politiko, ki funkcionira po diktatu Mednarodnega denarnega sklada, Evropske Centralne banke ter Evropske komisije.

 

ob 8.05

Nova Italijanska vlada pod vodstvom Enrica Lette je prisegla pred predsednikom republike Giorgiom Napolitanom in tako po dobrih dveh mesecih od volitev uradno prevzela vodenje Italije. Glavna naloga 22-članske vlade velike koalicije bo predvsem rešitev države iz politične in finančne krize in zagon pešajočega gospodarstva. Nova vlada, ki jo bodo sestavljali ministri Lettove levosredinske Demokratske stranke, desnosredinskega Ljudstva svobode Silvia Berlusconija in sredinske Državljanska izbira dosedanjega tehničnega premiera Maria Montija, je včeraj slovesno zaprisegla pred Napolitanom na Kvirinalu.

Islandska desnosredinska opozicija je razglasila zmago na sobotnih parlamentarnih volitvah v državi. V skladu z napovedmi sta največ glasov dobili Stranka neodvisnosti in Stranka napredka, vodja prve, Bjarni Benediktsson pa je že zahteval položaj premiera. Po preštetju praktično vseh glasovnic je Stranka neodvisnosti dobila 26,7 odstotka glasov, s čimer ji bo pripadlo 19 sedežev v 63-članskem althingu, islandskem parlamentu. Stranka napredka pa je dobila 24,4 odstotka glasov in prav tako 19 sedežev.

Tekom sobotnih protestov v Ljubljani je bil zaseden nekdanji Kino Triglav v ljubljanskih Mostah. Kot so dejali aktivisti, gre za direktno zasedbo praznega prostora, in prostor polepili z napisi Naša last. Skupina aktivistov, ki želi povrniti življenje v prazne prostore po Ljubljani v prihodnje napovedujejo nadaljevanje z zasedbami prostorov.

 

ob 9.05

Irak je zaradi spodbujanja nasilja in sektaštva preklical licence desetim satelitskim televizijskim programom, med njimi tudi televizijski mreži Al Džazira in vodilnemu programu v Iraku Šarkija. Prekinitev licence pomeni zaustavitev dela in aktivnosti omenjenih televizijskih postaj v Iraku. Do odločitve prihaja po valu nasilja, ki se je v torek začel s spopadi med varnostnimi silami in sunitskimi protestniki na severu Iraka, v katerem je umrlo že več kot 215 ljudi.

Nemški Zeleni so se na kongresu stranke izrekli za predvolilno koalicijo s socialdemokrati za zamenjavo sedanje vlade pod vodstvom krščanskih demokratov Angele Merkel in liberalcev na prihajajočih parlamentarnih volitvah. V programu so se zavzeli za ekologijo, socialne reforme in dvig davkov za premožnejše.

V duhu partizanskih in delavskih pesmi je včeraj na Treh kraljih na Pohorju potekal Festival miru. Osrednja govornica srečanja, predsednica vlade Alenka Bratušek, je poudarila pomen vrednot NOB v sedanjosti in opozorila na odgovornost ravnanja zdajšnjih generacij. Festival miru, ki je namenjen počastitvi dneva upora proti okupatorju in prihajajočega mednarodnega praznika dela  je obiskalo okoli 2000 ljudi.

 

ob 10.05

Vrh hriba sredi idiličnega gozda Cadarache  v Provansi na jugu Francije je postal prizorišče ambicioznega poskusa pridobivanja jedrske energije po zgledu Sonca in drugih zvezd. Na tem kraju je 34 različnih držav, ki predstavljajo več kot polovico svetovnega prebivalstva, združilo svoje moči v največjem skupnem znanstvenem projektu našega planeta . Gre za mednarodni projekt jedrske fuzije, znan kot Iter – v latinščini pot. Znanstveniki bi radi prišli do nove vrste jedrskih reaktorjev, ki bi bili sposobni proizvajanja neomejenih zalog poceni, čiste, varne in trajnostne elektrike s pomočjo atomske fuzije.

Nogometaši Šahtarja iz Donjecka so četrtič zapored osvojili naslov ukrajinskega prvaka, skupno pa slavili osmič. Štiri kroge pred koncem prvenstva jim je za novo zvezdico zadostoval neodločen izid 1:1 z Metalistom. Šahtar ima nedosegljivih 15 točk prednosti pred kijevskim Dinamom.

Transnacionalna gverilska umetniška šola v Mariboru odpira Inštitut za ulično kulturo. Prva lekcija bo ulična moda in bo vključevala delavnice na področju mode, fotografije in glasbe. Inštitut bo deloval v okviru platforme GT22 na Glavnem trgu 22, ki jo je postavila Transnacionalna gverilska umetniška šola. Tam že nekaj časa delujejo foto muzej, skate park in hack lab, po novem pa bodo zagnali tudi Inštitut za ulično kulturo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness