Britoff plazu

Aktualno-politična novica
10. 12. 2012 - 10.00
 / BritOFF

 

0700

Kljub hudi krizi in valu protestov po celotni evropski celini bo Evropska unija prejela Nobelovo nagrado za mir. Prestižnost nagrade je bila omajana že v letu 2009, ko jo je prejel Barack Obama, podelitev Evropski uniji pa je ponovno vzburila val kritik. Nobelov komite svojo odločitev utemeljuje z mnenjem, da je Evropska unija preobrazila celino vojne v celino miru. Glede na vrenja na evropskih ulicah, pa lahko trditev o celini miru brez dvoma presprašujemo.

Dvotedensko zasedanje o klimatskih spremebah v Dohi, glavnem mestu Katarja, je po enodnevnem podaljšanju obrodilo dvomljiv sad. Kyotski sporazum, edini uzakonjen mednarodni sporazum za zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov, je bil podaljšan do leta 2020. Po drugi strani pa pokriva le 15 odstotkov svetovnih izpustov, saj mu ne sledi veliko industrializiranih držav, kot so Združene države Amerike, Kanada in Japonska, prav tako pa ni zraven Kitajske.

Nemška opozicijska stranska social-demokratov je formalno nominirala bivšega finančnega ministra Peer Steinbruecka za protikanditata Angeli Merkel na kanclerskih volitvah septembra 2013. Glavne sestavine Steinbrueckove agende so dvig davkov premožnim in zvišanje minimalne plače. Politični analisti mu napovedujejo bitko navkreber, saj trenutna kanclerka uživa močno podporo na državni ravni, četudi njena stranka izgublja volitve na deželni ravni.

0800

Za vse tiste, ki ste zgrešili pomembnost včerajšnega dne - 9. december velja za mednarodni dan boja proti korupciji. Podobno veličasten pa je tudi današnji dan, saj so ga v Združenih narodih oklicali za svetovni dan človekovih pravic s sledečim podnaslovom: “vključevanje in pravica do sodelovanja v javnem življenju”. Glede na vsesplošno manifestiranje nezadovoljstva na slovenskih ulicah pa se poraja vprašanje, če bi morebiti rabili več kot en dan na leto posvečen boju proti korupciji in več kot 24 ur posvečenih pravici nas vseh, da smo slišani in upoštevani. Naj Združeni narodi obelodanijo “leto boja proti korupciji in uslišanosti ljudskih zahtev” … ali pa lahko dobimo prosim vsaj dva preklemanska prosta dneva, da ima vsak pri sebi čas razmislit o smotrih, ki so jih v Združenih narodih nameravali vzpodbuditi z limanjem visokoletečih pridevnikov na naključne datume.

V duhu današnjega dne, kjer imamo pravico biti slišani in upoštevani, se bo popoldne pred ljubljansko mestno hišo odvila takoimenovana 2. ljubljanska vstaja. Protestiralo se bo proti županu Jankoviću, pričakuje pa se večtisočglavo množico. Ljubljanjsko dogajanje je v skladu s preostalo Slovenijo. Po protestih v različnih slovenskih mestih v petek, protestu v Novi Gorici v soboto in protestu v Brežicah v nedeljo, je danes ponovno na vrsti Ljubljana. Sneg se nabira na pobočjih, plaz bo udaril enaindvajsetega.

0900

Egipčanski predsednik Mohamed Mursi je zavrgel uredbo za razširitev pravic in predstojnosti predsedniške funkcije, ki je sprožila obsežne demonstracije in nemire. Obenem je ukazal vojski, da na cestah vzdržuje red in mir do razglasitve rezultatov ustavodajnega referenduma, ki se bo odvil v soboto. Opozicija je kljub zavržbi uredbe napovedala nadaljevanje upora in morebitni bojkot referenduma. Ustavodajna skupščina je bila po njihovem mnenju pod prevelikim vplivom muslimanske bratovščine, zaradi česar predlog ustave ne odraža volje celotnega ljudstva.

Sirske oblasti so opozorile, da so uporniške sile zavzele tovarno klora vzhodno od sirskega mesta Allepo, s čimer bi lahko dobile dostop do kemičnega orožja. Obenem so oblasti ponovno poudarile, da ne nameravajo uporabljati kemičnega orožja nad lastnim prebivalstvom, vsak govor o tem, pa so označile za zahodne spletke. Medtem pa se nadaljujejo boji okrog glavnega mesta Damask, kjer so uporniške sile razglasile mednarodno letališče za legitimno tarčo.

Pripadniki nepoznane grške leve skupine - “Antifašistična fronta” - so v spletni izjavi prevzeli odgovornost za torkov bombni napad na pisarne grške ultranacionalistične stranke “Zlata Zora”. Po njihovem mnenju je potrebno “fašiste napasti še preden oni napadejo tebe”. Grški policiji je skupina “Antifašistična fronta” nepoznana, zato prevzem krivde za napad, ni mogla potrditi.

1000

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je odšel nazaj na Kubo, kjer ga zdravijo za obolenjem z rakom. Ponoven pojav malignega raka so njegovi kubanski zdravniki odkrili že v petek. Namesto takojšnje operacije se je Chavez vrnil v Venezuelo, kjer je svojega trenutnega podpredsednika - Nicolasa Madura - neformalno imenoval za svojega naslednika, saj bo zagotovljal nadaljevanje bolivarske revolucije.

Kitajske varnostne sile so zatrle nemir v južnokitajskem mestu Dongxing, ki leži na meji z Vietnamom. Nemir je izbruhnil zaradi pretirane policijske brutalnosti nad osumljenim tihotapcem. Po poročilu “Centra za človekove pravice in demokracijo” iz Hong-Konga je v nemirih sodelovalo 10.000 ljudi, vsaj 100 pa naj bi bilo ubitih ali ranjenih. Po poročilih oblasti je bil upor seveda zatrt brez večje uporabe represije in žrtev.

Konec tedna je bil nemiren tudi na Severni Irski. V glavnem mestu Belfast so izbruhnili izgredi pro-britanskih lojalistov zaradi odločitve mestnih oblasti, da izpred mestne hiše odstranijo britansko zastavo. Le-ta bo po novem na mestni hiši visela le še 17 dni v letu, predvsem ob državnih praznikih. Nemire so obsodile tudi pro-britanske lojalistične stranke, obenem pa niso vplivali na koalicijsko vlado, sestavljeno iz britanskih lojalistov in irskih nacionalistov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.