Britoff ponovnega Schengena

Aktualno-politična novica
8. 3. 2016 - 10.00
 / BritOFF

Osma

Po tem, ko je Civilna iniciativa Apače pred dnevi ustanovila Sindikat delavcev migrantov Slovenije, so ob začetku tedna v državni zbor vložili podpise za razpis referenduma o noveli zakona o medijih. Z uresničevanjem grožnje o razpisovanju mnogih referendumov v iniciativi in sindikatu želijo odločevalce prisiliti v spremembo davčne zakonodaje, po kateri so slovenski migrantski delavci dvojno obdavčeni.

Združene države Amerike so napovedale, da bodo prvič razkrile podatke o tem, koliko žrtev - vojaških in civilnih - so terjali napadi z brezpilotnimi letali od leta 2009 pa do danes. Z napovedano transparentnostjo naj bi ZDA želele zmanjšati kontroverze okrog vojaških operacij, ki vključujejo tovrstna letala, ter s tem zmanjšati nasprotovanje javnosti.

Ponoči se je z dogovorom zaključil vrh Evropske unije o begunski krizi. Glede na dogovor naj bi od sedaj naprej vse države na balkanski poti zavračale tako imenovane nezakonite migrante, medtem ko naj bi v veljavo ponovno stopila schengenska pravila. Dogovor pa za Turčijo predvideva dodatne milijarde ter vizumsko liberalizacijo do junija tega leta.

Deseta

NATO je naznanil, da bo razširil svojo misijo v Egejskem morju. Cilj povečane prisotnosti naj bi bila zaustavitev tihotapljenja beguncev iz Turčije v Grčijo. Natove sile bodo med drugim turško obalno stražo obveščale o položajih čolnov na morju, ta pa jih bo nato po najhitrejšem postopku vračala na turško obalo. Načrtovane aktivnosti naj bi beguncem pot otežile do te mere, da ti v bodoče ne bi poskušali odhajati na grške otoke.

Ameriški “State Department” je objavil mednarodno poročilo o strategijah nadzora narkotikov. Poročilo ocenjuje napore in rezultate držav pri zmanjšanju proizvodnje, preprodaje in uporabe nedovoljenih drog ter skladnost z dogovori, sprejetimi v Organizaciji združenih narodov. Med osemdesetimi obravnavanimi državami so bile največ kritik deležne države Latinske Amerike.

Kitajska je oznanila, da je zaradi korupcije v letu 2015 kaznovala skoraj tristo tisoč državnih uslužbencev. Poleg manj pomembnih uradnikov se je kitajski centralni komite za disciplinsko inšpekcijo lotil tudi aretacij visoko pozicioniranih birokratov. Intenzivnejše čiščenje, tudi med lastnimi vrstami, naj bi med drugim pripomoglo k pomiritvi kitajskih borznih kazalcev.

 

BritOFF je pripravil Mladne Zobec

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.