Britoff prostih padcev

Aktualno-politična novica
19. 2. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Epidemija bankirskih samomorov se nadaljuje. Življenje si je s skokom iz višine vzel tretji uslužbenec banke JP Morgan Chase, tokrat iz Hong Konga. Od januarja je to že sedmi samomor bančnega uradnika. Upajmo, da se bo trend nadaljeval.

Ameriška mornarica je končno priznala, da je ena izmed dveh frigat, kateri sta bili poslani v Črno morje pomagati Rusom nadzorovati področje med olimpijskimi igrami, nasedla. Ladja je sicer nasedla že pred enim tednom, vendar je mornarica šele sedaj javno priznala, da bo ladja potrebovala obširnejša popravila.

Slike lokalnega premirja med pro-Assadovimi in uporniškimi silami v predmestju Damaska so na obeh straneh konflikta sprožile ogorčenje. Predstavnike obeh strani so namreč zmotili dobronamerni izrazi vojščakov obeh strani, ko so si segli v roke. V Siriji, predvsem v okolici Damaska, naj bi bilo namreč vedno več primerov lokalnih premirij med sprtima stranema. Opozicija seveda trdi, da so slike ponarejene.

 

0800

V Ukrajini se je odvila najsmrtonosnješa noč od začetka protestov. Ubitih je bilo okrog 10 policistov ter taisto število protestnikov, več sto ljudi pa je ranjenih. Zaradi eskalacije so propadli pogovori med vlado in opozicijskimi silami, posamezne skupine protestnikov pa so napadle kanadsko ambasado in področno enoto policije.

Tajski protestniki so napovedali shod pred začasno rezidenco premierke Yingluck Shinawatra, s čimer se odpira nova možnost za krvave spopade s policijo v katerem je le dan poprej izgubilo življenje pet ljudi. Predstavniki policije so po drugi strani napovedali, da bojo svoje moči usmerili v ščitenje premierkine začasne rezidence namesto v razbijanje protestniških shodov po mestu.

Dve libijski milici so na parlament naslovile zahtevo po razpustitvi, v nasprotnem primeru grozijo s pridržanjem poslancev. Vodja začasnega parlamenta je zahtevo označil za pretenje z državnim udarom. Spor je med drugim nastal, ker je mandat trenutne sestave parlamenta potekel 7. februarja, vendar so volitve razpisane šele za spomlad.

 

0900

Rusko prebivalstvo je glede na podatke najnovejše ankete deljeni glede ohranitve obveznega vojaškega služenja. 48 odstotkov vprašanih želi, da se ohrani naborniška vojska, medtem ko je 40 odstotkov prepričanih, da se mora ruska vojska profesionalizirati. Slednji proces se de facto že odvija, saj bo glede na napovedi obrambnega ministra Sergeja Shoguja ruska vojska svoje vrste v naslednjem desetletju skrčila na 500.000 ljudi, sestavljenih predvsem iz profesionalnih vojakov.

Ruski zaporniki s svojim delom med prestajanjem kazni vsako leto producirajo dobrine v vrednosti 32 milijard rubljev, oziroma 900 milijonov dolarjev. Posledično bo s strani zaporniških avtoritet ustanovljena posebna trgovska hiša, ki bo olajšala izmenjavo blaga z ostalo ekonomijo. Neznanka pa ostaja, kako in na kakšen način se bo porabil izkupiček iz prodaje dobrin.

Ruski državni energetski gigant Gazprom je v letu 2013 Evropi in Turčiji dostavil rekorden delež plina - točneje je prek Gazproma prišlo 30 odstotkov, oziroma 161 izmed 451 bilijonov kubičnih metrov porabljenega plina. Gazpromu je uspelo svoj izvoz povečati kljub krčenju evropske porabe, obenem je 18. decembra 2013 podrl svoj dotedanji rekord dostavljene količine v 24 urah. V pičlem dnevu je v turške in evropske trge dostavil 550 milijonov kubičnih metrov plina.

 

1000

Če se proizvajalci “vsakdanjih” avtomobilov soočajo z upadom prodaje … se proizvajalci avtomobilov za 1% navdušujujejo nad rekordno prodajo. Pred nekaj časa je Porsche oznanil rekordno številke v Ameriki, tokrat pa svoje dosežke oznanja Ferrari. Za slednjega je bilo lansko leto rekorno na ameriškem in britanskem trgu, v januarju letošnjega leta pa se je prodalo dvakrat več Ferrarijev in Maseratijev kot v lanskem prvem mesecu.

Na drugi strani pogače, torej pri ostankih in drobtinah se nahaja večina ljudi. Študijski dolg ameriških študentov je dosegel rekordno številko 1.08 bilijona dolarja, kar je skoraj dvakrat več kot znaša skupni dolg vseh ameriških kreditnih kartic, ki nanese na “pičlih” 683 milijard dolarjev.

Kitajska od Japonske zahteva odgovore na nekatera vprašanja povezana s preostalim plutonijem - torej tistim, ki ne izgoreva v jedrskih elektrarnah, oziroma počasi polzi v morje pri Fukošimi. Četudi je Japonska podpisnica pri sporazumu za preprečevanje širjenja jedrske oborožitve, se s strani Kitajske porajajo upravičena vprašanja. Japonska je med hladno vojno od ZDA dobila 331 kilogramov vojaškega plutonija, kar zadostuje za izdelavo med 40 in 50 atomskih bomb. Prav tako ima 1.2 toni obogatenega urana in 44 ton “civilnega” plutonija za elektrarne - količina obojega daleč presega civilne potrebe. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da so japonski znanstveniki že večkrat zagotovili, da lahko v roku enega leta izdelajo atomsko bombo.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness