Britoff reformacije zgodovine

Aktualno-politična novica
9. 12. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0700

Tajska premierka Yingluck Sninawatra je zaradi masovnih protestov razpustila parlament in zahtevala nove volitve. Zaveda se, da bo ob ponovnih volitvah njena stranka najverjetneje še enkrat zmagala. Protestirajoča opozicija namesto volitev zahteva, da se parlament zamenja z ljudskim oborom, ki bo sestavljen iz neizvoljenih, pod narekovaji, “dobrih ljudi”. Yingluck je namero označila za nedemokratično in protiustavno.

Venezuelska vlada Chavezovega naslednika Madura je odnesla tanko večino na lokalnih volitvah. Zmago je slavila s 45 proti 40 odstotki glasov. Madurove ad hoc gospodarske reforme s katerimi je prek državne regulacije določal nižje cene dobrin so se torej obrestovale. Venezuelsko gospodarstvo se namreč, povečini zaradi vpliva zunanjih sil, nahaja v stanju visoke inflacije in stagnacije.

Grški parlament je odobril proračun za naslednje leto, ki zajema tri milijarde varčevalnih rezov. Kljub obsežnim rezom grška prihodnost še vedno ni jasna. Jastrebi trojke in bančni mrhovinarji še vedno zahtevajo več žrtvovanja, kakor je širitev zaplemb premoženja, dodatni rezi v sociali in pokojninah ter preostala mantra trenutnega evropskega Zeitgeista.

 

0800

Rusija poskuša z Evropsko unijo še vedno doseči sporazum glede potovanja brez vizumov. Po mnenju ruske strani bi se lahko potrebne sporazume podpisalo že do januarja. Seveda upoštevajoč užaljenost Evropske unije glede Ukrajine, kakršnihkoli podpisov ni za pričakovati. Tudi Ukrajina se še ni izjasnila glede evropskosti svoje prihodnosti. Na dosedaj največjih protestih je nacionalistični del demonstrantov podrl in z macolami razbil kip Vladimirja Iljiča Uljanova ... bolje poznanega kot Lenin.

Ostajamo na vzhodu. V boju proti bančnim oazam so ruske oblasti nekaterim bankam pričele ukinjati licence, torej dovoljenja za obratovanje. V čud zahodnejšemu svetu, kjer banke vedno znova rešujemo na davkoplačevalski račun, so ruske oblasti prav tako oznanile, da je nesmiselno banke o končanju licence obveščati vnaprej. Zdravorazumska poteza namreč preprečuje, da bi vodilni v banki prenesli sredstva večjih klientov drugam. V zadnjem primeru zaprtja banke so tako na računih ohranili 11 milijard rubljev, s katerimi bodo poplačani tudi manjši komintenti.

Afganistanski predsednik je podpisal pakt za prijateljstvo in sodelovanje z Iranom. Glede na uradne izjave je pakt namenjen dolgoročnemu varnostnemu, političnemu in ekonomskemu sodelovanju med sosedama. Neuradno pa je ogromen srednji prst Združenim državam amerike, ki že dlje časa afganistanskega predsednika silijo v podpis varnostnega pakta, ki bi omogočil ameriškim vojakom, da ostanejo na afganistanskih tleh.

 

0900

Predstavniki Svetovne trgovinske organizacije in njihovi priskledniki v pojavnosti raznih ministrov in druge državne drhali, so na Baliju podpisali globalen trgovinski sporazum s katerim se bo ponovno odpravilo del omejitev mednarodnega trga, kot so carine, tarife in nadzor nad izdelki. Kritiki pričakujejo, da je sporazum dodaten žebelj v krsti državnih gospodarstev tako na strani razvijajočih se, kakor tudi razvitih držav.

Efekt nereguliranih trgov se odraža tudi v najnovejših številkah evropskega statističnega urada, ki je zabeležil, da se četrtina evropejcev, torej 125 milijonov ljudi, nahaja na pragu revščine. Lestvico najrevnejših vodijo vzhodne države kot so Bolgarija in Romunija, kjer je revščina nad 40 odstotki, zaskrbljujoče pa so tudi številke iz Italije, kjer se s pragom revščine sooča že 30 odstotkov ljudi.

Sirske vladne sile so prevzele kontrolo nad avtocesto, ki povezuje glavno mesto Damask s severnim delom Sirije. S tem je odprta pot do sredozemskih pristanišč, kamor se bo vozilo kemično orožje, ki se ga namerava uničiti na morju.

 

1000

Severna Koreja je obelodanila, da je novembra iz pozicije moči odstranila generala Jang Song Thaeka, strica trenutne ljubljene vodje Kim Jong Una. Razlog za odstranitev naj bi bila kriminalna dejanja, predvsem korupcija. Novica je presenetljiva saj je Thaek veljal za drugega najmočnejšega moža Severne Koreje, odstranitev pa nakazuje, da se v državi odvija spopad za oblast.

Južna soimenska soseda pa razširja svoje obrambne težnje. Južna Koreja je obelodanila razširitev svojega področja zračne obrambne do te mere, da delno sovpada s kitajsko zračno obrambno cono nad spornimi otoki v Vzhodnokitajskem morju.

Britoff zaključujemo v regiji. Kitajska bo v začetku naslednjega leta dodatno omilila politiko enega otroka. Od sedaj naprej bodo vsi pari lahko imeli dva otroka, če je vsaj eden od staršev edinec, kar je po večih desetletjih kitajske politike pogost pojav.

  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.