Britoff skrbi in kozmopolitizma oblasti

Aktualno-politična novica
20. 8. 2016 - 11.30
 / BritOFF

Guverner Severne Dakote v Združenih državah Amerike je zaradi domnevne “znatne skrbi za javno varnost”  avtoriziral krizno deklaracijo, ki od ministrstva zahteva dodatna sredstva za namene okrepitve represivnega aparata pri boju zoper tamkajšnje protestnike. Vsaj več sto slednjih, večinoma okoljevarstvenikov in domorodcev, namreč že od januarja protestira zoper gradnjo plinovoda zaradi njegove nevarnosti škodovanja okolju. Oblasti so dosedaj na protestnike že lansirali policijo in privatne varnostne agencije, proteste označili za nezakonite in jim pripisovali nasilne tendence, kar pa protestniki zanikajo. Deklaracija sicer ne bi vključevala mobilizacijo nacionalne garde.

Po srečanju z ministri zveznih dežel krščanskih socialistov in Krščansko-demokratske unije, je nemški notranji minister Thomas de Maiziere podprl delno prepoved nošenja burk na javnih mestih. Ob tem je dejal, da se ukrep ne bi nanašal na varnostna vprašanja, temveč bi bil lansiran zavoljo kozmopolitske družbe in dodal: "Med seboj si želimo pokazati obraze in zato se strinjamo, da zakrivanje obraza zavračamo, vprašanje je le, kako oblikovati ustrezen zakon”. Maizierja sta med drugim spremljala tudi notranja ministra zveznih držav Berlina in Mecklenburg-predpomorjanske, kjer se prihodnji mesec obetajo volitve, ankete pa kažejo znatno naklonjenost stranki Alternativa za Nemčijo, ki se zavzema za splošno prepoved nošenja burk. Minuli teden se je razprava o prepovedi nošenja burk sicer znova razvila tudi v Avstriji, kjer je zunanji minister iz vrst  ljudske stranke Sebastian Kurz izjavil, da je proti celotnemu prekrivanju ženskega telesa, saj da to onemogoča integracijo.

Talibani so v afganistanski provinci Kunduz zavzeli Khanabad, ki povezuje Kunduz z Takhar in ostalimi severnimi provincami. Spomnimo, da so talibani provinci istoimensko glavno mesto Kunduz prvič zavzeli septembra lani, vendar so jih vladne sile s pomočjo zračnih napadov in pehote ZDA po 15ih dnevih primorale k umaknitvi.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness