Britoff spak

Aktualno-politična novica
21. 1. 2016 - 10.00
 / BritOFF

8005

Ameriški freakshow pri izbiri republikanskega kandidata za predsedniško tekmo je dosegel novo mejo absurda. Tradicionalnim republikancem neljubi Trump je dobil podporo nikogar drugega kot falirane kandidatke za podpredsednico in bivše guvernerke Aljaske Sarah Palin. Slednja je, med razumnim delom človeštva, zaslovela predvsem z neumnostmi svojih izjav. Med drugim po njeno bog izbere ameriškega predsednika in ne volivci, novic pa ne spremlja, ker jo delajo žalostno. Rezultat zlitja neumnosti s fašizmom se bo lahko videlo kmalu - natančneje 1. februarja, ko bo republikanskega kandidata za predsednika izbirala zvezna država Iowa.

Ameriški senat - zgornji dom kongresa - je medtem zavrnil predlagano republikansko zakonodajo, ki bi otežila vstop bližnjevzhodnih beguncev na ameriška tla. Zakon je namreč zahteval, da mora ameriška administracija vsakega begunca pred vstopom natančno preveriti in zagotoviti, da ne predstavlja grožnje. Seveda je bil zakon uperjen le proti beguncem muslimanske veroizpovedi, z vetom je grozil tudi predsednik Obama. Lanskega septembra je namreč obljubil, da bo Amerika sprejela nepopisno količino deset tisoč beguncev.

V Moldaviji se nadaljuje politična kriza. Medtem ko je parlament potrdil proevropsko vlado, so na cesti ljudje protestirali - kasneje pa je množica s silo vstopila v parlamentarno poslopje. Glede na razdvojenost med proevropsko politiko in proruskimi protesti na cesti je trenutno stanje podobno ukrajinski zgodbi izpred slabih dveh let.

1005

Spletni gigant google se podaja v boj s terorizmom, oziroma vsaj teroristično propagando Islamske države na spletu. Glede na mnenje direktorja googlovih idej Jareda Cohena, ISIS ne izkorišča le spletna orodja za propagando, temveč prek nje v javnosti gradi vtis o svoji velikosti, čeprav je dejansko majhna tvorba. Posledično se iščejo rešitve s katerimi bi se izrinilo Islamsko državo iz odprtega internete - tistega dela interneta, ki ga indeksirajo spletni iskalniki. Sočasno je Jared sicer priznal, da rešitev ni idealna, saj bo ISIS lahko še vedno delovala v deep webu. Kljub temu naj bi bil kratkoročni cilj predvsem umik njihove propagande iz googlovih rezultatov iskanja, youtuba in drugih popularnih spletišč.

Južno-korejsko sodišče je oprostilo človeka obdolženega simpatiziranja s severno sosedo, ker je sledil njihovemu Twitru. Južnokorejski zakon iz leta 1948 namreč prepoveduje javno simpatiziranje ali hvaljenje severnega režima. 73 letni novinar je bil oproščen v primeru Twitra, še vedno pa je dobil eno letno pogojno kazen zaradi bloga v katerem naj bi hvalisal severne tovariše.

Brazilska politična srenja se nahaja tik pred čelnim trčenjem z uporabniki interneta, posredno torej s celotno generacijo mladih. V parlamentu se namreč premleva več zakonov glede surfanja po medmrežju. Med drugim se naj bi od internetnih uporabnikov zahtevalo, da na vsaki obiskani spletni strani vtipkajo svoje ime, naslov in davčno številko. Drug zakon govori o možnosti pritožb in odstranitve spornih komentarjev, sočasno se povečujejo tudi višina odškodnin pri tožbah glede blatenja imen. Kritiki označujejo parlamentarna hotenja za napad na svobodo govora, ob morebitnem sprejetju pa se pričakuje tudi ulične manifestacije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness