Britoff spomenika Satanu

Aktualno-politična novica
10. 12. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Večni ruski vodja, trenutno pa predsednik, Vladimir Putin je v parlamentarno obravnavo predal zakon o pomilostitvi, s katerim želi obeležiti dvajsetletnico ruske ustave, ki jo Rusi praznujejo v četrtek. Zakon je še posebej zanimiv, ker v kategorije ustrezne za pomilostitev pade tudi 30 zaprtih aktivistov Greenpeaca in dve članici slavnega banda Pussy Riot. Pomiloščeni bodo namreč vsi obsojeni zaradi huliganizma, kamor spadajo tudi omenjeni okoljski aktivisti, ki so poskušali zasesti vrtino zemeljskega plina in članici Pussy Riot, ki spadata v kategorijo mater mladih otrok, ki niso zagrešile nasilnega zločina. Po prvih ocenah je sicer za pomilostitev glede na zakon zrelih 25,000 ruskih zapornikov.

 

Se pa Putin svojemu slovesu ni izneveril na drugem področju. Z dekretom je namreč ukinil tiskovno agencijo RIA Novosti in radijsko postajo Voice of Rusia. Dekret je v veljavo stopil takoj. Agencijo bo nadomestila nova pod blagovno znamko Rusia Today, vodil pa jo bo znani pro-kremlinski nestrpnež Dimitrij Kiselev, ki se je v zadnjih časih izkazal z izjavami o prepovedi gejem glede darovanja krvi in ki v zvezi s svojim novim položajem obljublja predvsem večjo ekonomičnost.

 

Svoje skrbi pa ima tudi Putinov proteže, premier Dimitrij Medvedjev. Potožil je namreč, da kljub prizadevanjem vladnih agencij in dovršeni propagandi v Rusiji pada število žensk. Tako je ugotovil, da v naslednjih desetih letih v Rusiji ne bo dovolj žensk za nadaljnjo rast čudovitega ruskega naroda. V prihodnjih letih mora tako Rusija ustaviti trend padanja števila mladih žensk in predvsem potencialnih mater.

 

OSMA

 

Pekinška policija je državnemu tožilstvu predlagala nekaj obtožb za protikorupcijskega aktivista, ki je v priporu že od avgusta. Zaradi organiziranja manjših protestov in zahtev po razkritju premoženja javnih funkcionarjev se sedaj Xu Zhiyong sooča z obtožbami, da je povzročil resno motenje javnega reda na javnih krajih in se vmešaval v delo varnostnih organov.

 

Nova razkritja pa prihajajo tudi s strani Edwarda Snowdna, ki z razkrivanjem dokumentov kaže na strašno bizarne prakse ameriške obveščevalne agencije NSA in njihovih britanskih partnerjev GCHQ. Te so namreč svoje agente zaposlile z igranjem različnih igric na konzoli Xbox, ki združuje 48 milijonov uporabnikov širom sveta, kjer so se ti nato poskušali navezati stike z morebitnimi igričarskimi ovaduhi. Tudi v svetu orkov in škratov se namreč očitno skrivajo teroristi, obveščevalci pa na svoji plemeniti misiji zagotavljanja varnosti nič hudega slutečim državljanom obrnejo prav vsak kamen, pa če tudi je ta le virtualen.

 

Zabavna zgodba pa prihaja tudi iz Oklahome, zaponke na tako imenovanem Bible belt-u Združenih držav Amerike. Lokalna satanistična skupnost je namreč na državne oblasti naslovila prošnjo za odobritev postavitve spomenika v čast literarno zgodovinskemu Satanu. Spomenik naj bi stal na simboličnem mestu na kapitolskem griču ob spomeniku iz leta 2009, ki je bil postavljen s pomočjo lokalnih republikanskih veljakov in slavi deset Božjih zapovedi.

 

DEVETA

 

Singapurski premier Lee Hsien Loong je svoje državljane pozval k strpnosti do tujih delavcev, ki ključno prispevajo k ekonomiji, hkrati pa obsodil nasilje in razgrajaštvo, ki pretresa Singapur. Na ulicah tega mesta namreč že dva dni potekajo precej intenzivni protesti migrantskih delavcev pretežno iz Indije in Bangladeša, ki jih je sprožila prometna nesreča, v kateri je avtobus do smrti zbil Indijca, razlogi pa ležijo predvsem v slabih življenjskih pogojih s katerimi se soočajo v začasni domovini.

 

Ukrajinska policija počasi a zanesljivo začenja čiščenje zasedenih trgov in ulic v Kijevu. Protestniki, ki že več tednov kljub mrazu vztrajajo na ulicah v nasprotovanju ne dovolj evropski politiki predsednika Viktorja Janukoviča, namreč s svojimi barikadami in šotori ovirajo dostop do vladnih zgradb in ovirajo delo. Glavni štab protestnikov, Trg neodvisnosti zaenkrat ostaja bolj ali manj nedotaknjen, protestniki postavljajo nove barikade, k neomajnosti pa jih poziva tudi opozicija.

 

Z množičnimi protesti in zahtevami po odstopu pa se sooča tudi tajska premierka Yingluck Shinawatra. Potem, ko je pod pritiskom 150,000 glave množice že razpustila parlament in napovedala predhodne volitve, protestniki še vedno zahtevajo tudi njen odstop, kar pa se premierki zdi preveč. Kot pravi, mora do vzpostavitve nove vlade opravljati vsaj minimalne naloge potrebne za funkcioniranje države in da njenega dela ne more opravljati nekdo, ki ni demokratično izvoljen, kot naj bi si to predstavljali protestniki.

 

DESETA

 

Južna Afrika in svet se pripravljata na spominsko slovesnost v čast nedavno preminulega Nelsona Mandele. Dogodek, ki ga bo na stadionu FNB spremljalo 95,000 duš, med njimi tudi velike živine s svetovnega političnega vrha, bo neposredno prenašan na še tri druge stadione, saj sta med južnoafričani zanimanje in potreba po skupnem spremljanju uradnega slovesa, prevelika.

 

Župan kolumbijske prestolnice Bogota Gustavo Petro je bil odstavljen in funkcije in je ne bo mogel opravljati še nadaljnjih 15 let. Po besedah generalnega inšpektorja, ki je pristojen za preverjanje dela javnih funkcionarjev, je Petro pri prestrukturiranju mestne komunale kršil načela prostega trga in ogrozil znanje ljudi. Odločitev inšpektorja je že obsodilo pravosodno ministrstvo, na ulicah Bogote se zbira več tisoč protestnikov, Petro pa pravi, da gre za puč proti progresivni mestni oblasti, ki je poskušala deprivatizirati komunalo.

 

Za konec pa še novica z območja bivše domovine. Opozicijski poslanci skupščine Republike Srbske so bojkotirali sejo na kateri se je sprejemalo proračun za naslednje leto, ker naj bi opozicija neupravičeno za njegov sprejem uporabljala nujni postopek. Pred sejo o tako protestno zbrali vse skupščinske mikrofone, jih predali predsedujočemu, nato pa zapustili dvorano. Zakaj se torej tako mudi s proračunom? Seveda, sprejetje zahteva Mednarodni denarni sklad, kot korenček pa ponuja 50 milijonov evrov težko posojilo, ki bo zakrpalo proračunske luknje.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness