BritOFF srednjega dosega

Aktualno-politična novica
2. 2. 2019 - 11.21
 / BritOFF

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je sporočil, da ZDA začenjajo z umikom od pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega - ali INF - ki sta jo leta 1987 podpisala takratna voditelja Združenih držav ter Sovjetske zveze - Ronald Reagan in Mihail Gorbačov. Izteka se namreč 60-dnevni rok, ki ga je Rusiji postavila Trumpova administracija, v katerem naj bi Rusija izpolnila domnevno kršene zahteve iz pogodbe. Združene države ob podpori zveze NATO kot sporne navajajo ruski razvoj in nameščanje novega raketnega sistema 9M729, ki lahko nosi tudi jedrske konice in ki ima po njihovih trditvah doseg vsaj 2600 kilometrov.

Podpis pogodbe v osemdesetih letih je zaznamovalo konec oboroževalne tekme med velesilama, ključen pa je predvsem za evropske države, saj sta se s pogodbo obe strani zavezali k uničenju vseh jedrskih in konvecionalnih raket dosega od 500 do 5500 kilometrov, ki bi evropska ali ruska mesta dosegle z malo ali nič opozorilnega časa. Umik Združenih držav od pogodbe bo postopen in naj bi trajal šest mesecev. Rusija medtem očitke zavrača, predsednik države Vladimir Putin pa je napovedal, da bo Rusija zaradi odločitve ZDA tudi sama prekinila z upoštevanjem obveznosti iz pogodbe.

V Iranu potekajo obeležitve 40. obletnice islamske revolucije, ki je s prestola vrgla šaha Mohameda Rezo Pahlavija in v državi začela obdobje islamske republike. Proslave se spominjajo tako imenovanih “desetih dni zore” z začetkom prvega februarja, ko se je ajatola Ruhola Homeini vrnil v Iran po 14 letih izgnanstva, zaključujejo pa deset dni kasneje, ko je dokončno padla vlada Pahlavija in na oblast pripeljala šiitske klerike. Ob tem je obrambno ministrstvo javnosti predstavilo nov manevrirni izstrelek tipa zemlja-zemlja, poimenovan Hovezieh, ki naj bi imel doseg do 1300 kilometrov. Njihov namen je po besedah ministra Amirja Hatamija zgolj obrambni, brez možnosti, da bi lahko nosili jedrske konice. S tem so se odzvali tudi na opozorila Združenih držav Amerike, da v Iranu s svojimi nedavnimi preizkusi raketne tehnologije kršijo resolucije varnostnega sveta ZN. Spomnimo, da so Združene države lani odstopile od jedrskega sporazuma in proti Iranu ponovno uvedle sankcije.

Državni udar Juana Guaida v Venezueli
 / 25. 1. 2019
Okroglo obletnico obeležujejo tudi v Venezueli, kjer mineva 20 let od prve inavguracije prejšnjega predsednika države Huga Chaveza, po kateri je sledila priprava nove ustave in preimenovanje države v Bolivarsko republiko Venezuelo. Vladajoča socialistična stranka je ob tem napovedala množično zborovanje, kot odgovor na to pa je opozicija pod vodstvom Juana Guaida, predsednika narodne skupščine in samooklicanega predsednika države, pozvala k udeležbi na novih protestih proti siceršnjem predsedniku Nicolasu Maduru.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness