2. 10. 2015 – 8.00

Britoff staroselskih bojev in umora

OSMA

 

Vlada Bahrajna se je odločila, da iz Irana odpokliče svojega veleposlanika, diplomatom Irana pa je dala tri dni, da se poberejo iz kraljevine. Ta večinsko šiitska država, ki ji načeluje sunitska dinastija namreč Iran obtožuje, da se vmešava v njene notranje zadeve, podpira sabotaže in terorizem in teroristom nudi zatočišče. Sodu je dno očitno izbilo srédino odkritje velikih zalog orožja in eksploziva v pretežno šiitskem mestu Nuwaidrat, katerega izvor je Bahrajn smelo pripisal Iranu.

 

V luči zaostrene retorike med Belo hišo in Kremljem, po tem ko se je Rusija vključila v bombardiranje raznih islamističnih skupin v Siriji, se bosta danes v Prizu srečala francosk predsednik Francois Hollande in njegov ruski kolega Vladimir Putin. Združene države Rusiji še naprej očitajo nediskriminatorno bombardiranje sirske opozicije, ki bo stvari le š zapletlo, Rusi pa odgovarjajo, da napadajo iste skupine, kot ZDA. Pred današnjim srečanjem je tudi Hollande poudaril, da mora Rusija v Siriji bombardirati predvsem položaje Islamske države.

 

Združene države so bile sinoči priča novemu strelskemu pohodu na kampusu Umpqua v mestu Roseburg v Oregonu, v katerem je bilo ubitih 10 ljudi, sedem pa je poškodovanih. Policija je v strelskem obračunu ubila tudi napadalca, motiv za napad pa še ni znan. Predsednik Barack Obama je v nagovoru po tragičnem dogodku ugotavljal, da so strelski pohodi v njegovi državi postali rutina in ljudi pozval naj pritiskajo na svoje kongresnike v smeri spremembe orožne zakonodaje. V zadnjih treh letih je bil to že 994-ti strelski pohod z najmanj štirimi smrtnimi žrtvami.

 

DESETA

Ken Wyatt, ki je leta 2010 postal prvi staroselski poslanec v Avstraliji, je postal tudi prvi avstralski minister s staroselskimi koreninami. Wyatt je prevzel resor za zdravstvo, že pred svojo poslansko kariero pa je vodil oddelek za staroselsko zdravje v zveznih vladah dveh držav. Wyatt je ob svojem povišanju povedal, da so avstralski staroselci s tem prebili strop in dosegli položaj, ki se je zdel nemogoč. Kljub veliki simboliki pa je Wyatt v boju proti avstralski družbi zelo pragmatičen. Po tem ko se je v zadnjem času z nekaj aferami ozaveščenost o diskriminaciji staroselcev precej povečala, pa je Wyatt glede zapisov kakršnih koli antirasističnih in antidiskriminatornih določil v ustavo zelo previden. Avstralija po njegovih besedah še ni pripravljena na to, bo pa morda do konca desetletja.

 

Dan po razsodbi gvatemalskega sodišča, ki je začasno prekinilo delovanje podjetja Reforestadora de Palmas, je bil ustreljen Lima Choc. Choc je bil aktivist, ki se je boril proti omenjenemu podjetju in njegovim nasadom oljnih palm; podjetje naj naj bi bilo odgovorno za junijsko onesnaženje in pomor življa na več kot 150-kilometrskem odseku reke La Pasión. Takoj po razsodbi, s katero je sodišče ustavilo delo spornega podjetja, da bi lažje raziskali okoljsko katastrofo, so delavci v tem podjetju ugrabili tri aktiviste, jim grozili z zažigom in jih kasneje tudi izpustili.

 

Nad sredino odločitvijo multinacionalke Shell, da ne bo z vrtanjem iskala nafte na Aljaski, so se radovali tudi lokalni staroselci. Skupaj z drugimi aktivisti so se namreč več mesecev borili poti načrtom Shella, ki bi z gradnjo naftnih vrtin uničeval lokalno floro in favno. Shell je načrte domnevno zaradi prevelikih stroškov opustil, Allison Akootchook Warden iz skupine Iñupiaqov pa je povedala, da to pomeni, da njihov tradicionalni način življenja, ocean in zemlja ne bodo več ogroženi.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.