Britoff stavke muzejskih delavcev Walesa

Aktualno-politična novica
Valižanski muzejski delavci
27. 6. 2016 - 8.05
 / BritOFF

ob 8:05

Iraška vojska je izpod vladavine Daeša osvobodila mesto Faludža. 65 kilometrov zahodno od Bagdada ležeče mesto je bilo prvo, ki ga je zavzela Islamska država. V Faludži se je na oblasti obdržala dve leti in pol.

V Istanbulu so se zopet zbrali LGBT-aktivisti in poskusili izvesti parado ponosa. Ta se je imela zgoditi že prejšnji teden, a je bila takrat prepovedana zaradi strahu pred izbruhom nasilja in kršenja javnega reda in miru. Sovpadala pa je tudi z zaključkom ramadana. Tiste, ki so se kljub prepovedi zbrali, je policija razgnala s solzivcem, gumijastimi naboji in vodnim topom. Včerajšnja parada se je končala enako kot tista pred enim tednom.  

Po predčasnih rezultatih predčasnih parlamentarnih volitev v Španiji je zmagala konservativna ljudska stranka s skoraj 33 odstotki glasov. Sledijo ji socialisti s slabimi 23 odstotki, kar je za skoraj 2 odstotka slabše kot na volitvah pred pol leta. Tretje mesto je zasedel Podemos z 21 odstotki, četrto pa liberalna stranka Ciudadanos s 13 odstotki, ki je v pol leta izgubila polovico volivcev. Nobena stranka ni dobila parlamentarne večine in spet se bo začel postopek oblikovanja vladne koalicije.

Na Islandiji je na predsedniških volitvah zmagal nefavorizirani profesor zgodovine Gudni Johannesson. Za kandidaturo se je odločil šele po razkritju panamskih dokumentov, a je kljub temu premagal nekdanjega islandskega premierja in guvernerja centralne banke. Še zanimivost, Islandci so lahko volili tudi v francoskem Annecyju. Volilno skrinjico so postavili v štabu islandske nogometne reprezentance.

 

ob 10.05

Tedenski pregled novic sindikalnega organiziranja začenjamo v Indiji. Sindikat javnega sektorja je izglasoval stavko, ki se začne 11. julija, njen konec pa še ni predviden. Stavkali bodo zaposleni na železnicah, pošti in v orožarski industriji. Razlogov za stavko imajo polno malho. Prvi je dvig minimalne plače, vlada je predvidevala minimalno plačo v višini 17 tisoč rupij, delavci pa zahtevajo 26 tisoč. To znaša 250 oziroma 350 evrov. Nadaljnji razlogi sta še neugodna upokojitvena shema in privatizacija javnih podjetij.

Po napovedi prepovedi francoskih delavskih demonstracij je ob koncu tedna prišlo do njenega preklica. Sindikatom je bil tako dovoljen kilometer in pol dolg sprehod okrog vodometa na Bastiljskem trgu, s katerim so še enkrat v zadnjih dveh mesecih demonstrirali nezadovoljstvo nad reformo delavske zakonodaje. Če bi do prepovedi protestov res prišlo, bi bilo to prvič po letu 1962 ob okupacijski vojni v Alžiriji. Takrat je kljub prepovedi prišlo do protestov, ob spopadih s policijo pa je življenje izgubilo več članov sindikatov.

V Walesu se je zaključila stavka zaposlenih v muzejih. Trajala je od 28. aprila, boj proti ukinitvi vikend dodatkov se je vlekel dve leti. Sindikat z zgolj 200 člani je z valižanskim premierjem sklenil dogovor za dodatne kompenzacije dela ob vikendih, prav tako pa bodo zaposleni v muzejih delali manj kot polovico vikendov v letu.

Ostajamo v Združenem kraljestvu. Stavko so izglasovali tudi člani angleškega sindikata učiteljev. Nasprotujejo zmanjšanju proračuna za izobraževanje. Torijska vlada bi ga utegnila oklestiti za 20 odstotkov, predvideva pa se tudi privatizacijski val. Zato bodo učitelji na vseh stopnjah 5. julija v Angliji protestno zapustili svoja delovna mesta.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness