Britoff strmoglavljenega trota

Aktualno-politična novica
18. 11. 2013 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

 

Avtoriteta britanskega javnega zdravstva, profesor John Ashton, je vlado pozval, naj zniža mejo kjer ob privolitvi spolni odnos ni več kazniv. Ashton namreč pravi, da se je potrebno soočiti z realnostjo, saj v Britaniji že tretjina štirinajstletnikov in štirinajstletnic seksa in je zato meja postavljena pri 16 letih neživljenjska in bi jo bilo potrebno znižati na 15 let. Čeprav gre predvsem za vprašanje dostopa mladoletnikov do svetovanja glede spolnosti, pa je konzervativna vlada v imenu zaščite otrok to možnost zavrnila, saj naj to ne bi bil ustrezen način spopadanja z najstniško nosečnostjo.

 

Na drugi strani Atlantika pa je zdravstvena služba boj proti spolno prenosljivim boleznim prenesla na povsem novo raven. V petih okrožjih zvezne države Washington je namreč prišlo do nepojasnjenega porasta obolelih za gonorejo, s čimer so se v zdravstvenih ustanovah spopadli tako, da vse mogoče spolne partnerje osebe, ki je okužena z gonorejo pokličejo in jih opozorijo na nevarnost, ki so ji izpostavljeni. Kot pravijo telefonisti so odzivi ljudi žalost, jeza ali pa zavračanje pogovora o tej občutljivi temi.

 

Težave z zdravjem pa ima bivši južnoafriški predsednik in globalna ikona, Nelson Mandela. Prvič po dolgem času so v javnost zopet pricurljale novice o njegovem stanju, ki ni dobro, saj Mandela ne govori, sporazumeva pa se le z obrazno mimiko. Tudi po trimesečnem okrevanju v bolnišnici je tako stanje 95-letnega nobelovca še vedno kritično in včasih nestabilno.

 

OSMA

 

Bivši direktor brazilske banke Banco do Brasil Enrique Pizzolato se je izognil roki pravice in pobegnil v Italijo. V Braziliji je bil namreč že lansko leto obsojena na 12 let v zaporu zaradi pranja denarja in aktivnega sodelovanja v koruptivnih praksah plačevanja zasebnih zabav članov koalicije z javnim denarjem v času predsednika Lule leta 2005. Pizzolato je tako po sobotni izdaji naloga za aretacijo pobegnil v Italijo, kot sam pravi, v iskanju poštenega sojenja brez pritiskov medijev.

 

Precej bolj strogi pa so pri preganjanju koruptivnih bančnikov v Vietnamu. Ob naraščajočem nezadovoljstvu državljanov s široko razpredeno korupcijo se je tako v Ho Ši Minhu odvilo devetdnevno sojenje 11 obtoženim, ki so sodelovali pri poneverbi 25 milijonov dolarjev v državni banki Vietnam Agribank. Dva vodilna sta bila obsojena na usmrtitev s smrtonosno injekcijo, ostalim pa so bile prisojene zaporne kazni do 14 let zaradi kršenja državnih ekonomskih predpisov.

 

S sicer manj smrtonosnimi injekcijami pa se ukvarjajo tudi organizatorji prihajajočih zimskih olimpijskih iger v Sočiju. Svetovna protidopinška agencija jim je namreč zagrozila, da bo moskovskemu laboratoriju, kjer so bili planirani testi vzorcev športnikov, odvzela akreditacijo, če ne izboljša postopkov in pripelje tujih strokovnjakov ter tako zagotovi točnost dopinških testov. Če omenjeni laboratorij ne bo dosegal zastavljenih standardov, bodo vzorce med igrami izvažali v Švico in jih testirali tam.

 

DEVETA

 

Atenske ulice je zasedlo več kot 10,000 študentov in drugih, ki so se poklonili spominu na štirideseto obletnico upora proti vojaški hunti na Politehnični univerzi, ki jo je ta krvavo zatrla. Protesti so potekali mirno in v tradicionalnem proti varčevalnem duhu, še posebej močnem v luči prihajajočega novega kroga pogajanj z zloglasno trojko. Mirnost protestov najbrž kar precej dolguje tudi dejstvu, da je bilo na atenskih ulicah v času protesta kar 9000 policistov.

 

Solidarnost z atenskimi kolegi so izrazili tudi študenti v bolgarski Sofiji, ki že več tednov zasedajo tamkajšnjo univerzo. S transparentom, ki je nosil sporočilo atenskih protestov izpred štirih desetletij »Svoboda in demokracija!« so odšli pred bolgarski parlament in se polegli po tleh ter s tem simbolno izrazili solidarnost s padlimi kolegi. Bolgarski študenti in širša javnost sicer zahtevajo odstop vlade in bolj učinkovit spopad s korupcijo ter več solidarnosti.

 

Razmere pa se zaostrujejo tudi v Savdski Arabiji, kjer je med policijo in migrantskimi delavci brez dokumentov izbruhnilo več spopadov, ki so terjali že pet smrtnih žrtev. Povod za spopade je bila obširna akcija savdskih varnostnih sil, v okviru katere množično zajamejo delavce na črno, ki domnevno odžirajo službe domačinom, jih strpajo na avtobuse in izženejo iz države. Delavci, ki se deportaciji upirajo so sicer v manjšini, saj se je v začetku meseca iztekla amnestija za vse delavce na črno, ki so se lahko predali oblastem in prostovoljno zapustili državo. Na ta način je odšlo več kot 50,000 ljudi, večinoma Etiopijcev in Eritrejcev.

 

DESETA

 

Čilske predsedniške volitve bodo, kot je videti po večini preštetih glasov, potrebovale drugi krog. Nasprotnici bosta prijateljici iz otroštva s sicer zelo različnimi nazori in družinsko zgodovino, socialistka Michelle Bachelet in desno usmerjena Evelyn Matthei. Bacheletova, ki je le z tri odstotne točke zgrešila zmago v prvem krogu obljublja predvsem zvišanje davkov in s tem zagotovitev denarja za brezplačno in vsem dostopno šolstvo, kar je trenutno ena glavnih zahtev, predvsem mladih.

 

Lokalni svet in svet starcev v libijskem mestu Misrata sta odločila, da se morajo tri milice, ki prihajajo iz njihovih krajev v 72 urah umakniti iz prestolnice Tripoli. Ukaz je prišel po tem, ko so člani ene od milic streljali na protestnike, ki so jih poskušali izseliti iz njihovega štaba in pri tem ubili 40ljudi. Sledila je splošna tridnevna stavka v Tripoliju s katero prebivalci želijo opozoriti na pol-uradne milice, ki jih podpirajo različni veljaki, odgovarjajo pa nikomur- Milice iz Misrate so se sicer že zavezale, da bodo prestolnico tudi dejansko zapustile.

 

Za konec pa še zabavna novica iz Kalifornije. Drone, po slovensko trot, ki seje smrt med domnevne teroriste Pakistana in Afganistana, se je tokrat obrnil proti svojim. Med vajo pred obalo Kalifornije je namreč prišlo do tehnične okvare, trot pa je strmoglavil na ladjo ameriške mornarice, pri čemer sta bila lažje opečena dva marinca. Očitno se bo Američanom kmalu zoperstavila še tehnologija.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness