BritOFF strumno koraka

Aktualno-politična novica
29. 4. 2017 - 10.30
 / BritOFF

Črnogorski parlament je ob bojkotu opozicijske Demokratske fronte ratificiral pridružitveno pogodbo k vojaški zvezi NATO, medtem ko je pred parlamentom nekaj tisoč ljudi protestiralo proti članstvu. Demokratska fronta, ki jo sestavljajo štiri opozicijske stranke Nova srbska demokracija, Gibanje za spremembe, Demokratska narodna stranka in Delavska stranka, je ugovarjala pravici parlamenta do samostojne odločitve in neuspešno zahtevala referendum o članstvu v NATU. Vladajoča Demokratska socialistična stranka DPS, ki je pridružitev NATU napovedala že ob zmagi na parlamentarnih volitvah oktobra lani, je zatrjevala, da za ratifikacijo zadostuje zgolj večina parlamentarih glasov. Odločitev črnogorskega parlamenta za ratifikacijo je obsodilo tudi rusko zunanje ministrstvo, ki je podprlo zahtevo Demokratske fronte za referendum. Večji del opozicije, ki jo sestavljajo predstavniki srbske narodnosti, parlamentarne procese zaradi domnevne volilne goljufije bojkotira že ves čas delovanja novega parlamenta. Lobistična skupina proti članstvu Črne gore v NATU Zveza za nevtralnost pa je že v začetku meseca neuspešno poskušala zbrati podpise nizozemskih državljanov za plebiscit proti že potrjeni nizozemski ratifikaciji. Črna gora ima status opazovalke v zvezi NATO od konca leta 2015, njeno pridužitveno pogodbo pa so ratificirale že vse članice NATA razen Španije. Vojaške sile Črne gore trenutno štejejo okoli 2000 pripadnikov.  

Precej več pripadnikov vojske pa se mudi na domnevnih vojaških vajah okoli Korejskega polotoka. V japonske teritorialne vode blizu mesta Nagasaki na jugu sta zapluli ameriška jedrska letalonosilka USS Carl Vinson in francoska amfibijskodesantna ladja FS Mistral. Severna Koreja je domnevno v odgovor iz pokrajine Pukčang ponovno neupešno izstrelila balistični izstrelek srednjega dosega. Stopnjevanje vojaške napetosti okoli Korejskega polotoka je sledilo včerajšnjemu zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov, kjer je ameriški sekretar za zunanje zadeve Rex Tillerson zahteval nove sankcije proti Severni Koreji. Francoski Mistral naj bi se sicer domnevno pripravljal na vojaške vaje z japonsko mornarico, ki bodo potekale v bližini otoka Guam. Spomnimo, da je ameriška mornarica kljub protestom lokalnih prebivalcev že sredi tedna začela pospešeno prevažati dele protiraketnega sistema THAAD v pokrajino Seongju na jugu Južne Koreje. Slednjemu že vse od naznanitve vzpostavitve sistema na ozemlju Južne Koreje julija lani nasprotuje Kitajska, ker naj bi napredni radar sistema posegal na kitajsko ozemlje.

V južno afganistansko pokrajino Helmand, kjer že vse od leta 2001 potekajo spopadi med silami NATA in talibanov, je ponovno prispelo 300 ameriških marincev. Pridružili so se že prisotnim združenim silam ZDA in NATO zaveznikov v Afganistanu, ki jih je trenutno okoli 14 tisoč. Ameriški marinci so Afganistan sicer zapustili ob koncu uradne vojaške operacije NATA v državi leta 2014.  

Turški državni nadzornik za informacije in komunikacije je izdal uredbo, po kateri so internetni ponudniki zavezani blokirati dostop uporabnikov do svetovne spletne enciklopedije Wikipedija. Uredba, ki jo omogoča sprememba Zakona o internetu leta 2014, se je začela izvajati takoj in ni znano, ali bo za trajno veljavnost potrebovala tudi potrditev sodišča. Turške nevladne organizacije so že ob sprejemu novega Zakona o internetu opozarjale na preširoka pooblastila državnemu nadzorniku. Slednji lahko s sklicevanjem na državno varnost, boj proti terorizmu ali prepoved žaljenja predstavnikov države zapove blokado dostopa do katere koli spletne strani z nejasnimi pristojnostmi sodne oblasti nad odločitvijo. Po poročanju Komiteja za zaščito novinarjev je zaradi novinarskega dela v zaporu najmanj 80 turških novinarjev, nekaj novinarjev pa je bilo pridržanih zaradi domnevno kritičnega poročanja o referendumu za spremembo državne ureditve sredi meseca. Turške oblasti so že od leta 2014 večkrat začasno ukinile ali upočasnile dostop do Twitterja in Youtuba, nadzor in cenzura nad vsemi oblikami medijev pa sta se zaostrila po neuspešnem poskusu državnega udara junija lani.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.