2. 1. 2013 – 10.00

Britoff svežega leta

0705

Pozdravljeni v svežem delovnem dnevu - drugem januarju. Odločitev, da bomo današnji dan preživeli v službah, šolah in ostalih mestih našega udejstvovanja, je bila v Državnem zboru izglasovana lanskega maja. Z današnjim delom bomo namreč po mnenju prebivalcev parlamenta dvignili produktivnost in posledično prispevali k višjem bruto-domačem proizvodu, kar nas bo popeljalo nazaj v blaginjo. Letos bo torej namesto 249 delavnih dni, le-teh 250; povečanje produktivnosti za 1/250 pa bo nedvomno signifikantno prispevalo k ekonomskem stanju v državi.

Varnosti svet Združenih Narodov je proti uporniški skupini M23, ki povzroča kaos na vzhodu Demokratične republike Kongo, razglasil embargo na prodajo orožja. Prav tako so prepovedali potovanje in zamrznili sredstva najvidnejšema članoma M23; civilni vodji Jean-Marie Lugereri in vojaškemu poveljniku Ericu Badegeju. Embargo na prodajo orožja je doletel tudi zaveznike M23 v sosednji Ruandi - skupino “demokratičnih sil za osvoboditev Rwande”. Odločitev varnostnega sveta je bila sprejeta le nekaj ur preden je Ruanda pričela z dveletnim mandatom nestalne članice varnostnega sveta.

Večdesettisoč glava množica se je zbrala na ulicah Hong Konga in zahtevala več demokracije ter odstop trenutnega voditelja mesta - Leung Chun-yinga. Slednji je bil v prvih šestih mesecih svojega mandata vpleten v več škandalov, obenem pa se mu očita, da vodi mesto po volji direktiv iz celinske Kitajske. Ena od zahtev protestnikov je tudi sprememba načina glasovanja, oziroma vpeljava univerzalne volilne pravice. Trenutno se namreč oblastnike v Hong Kongu izbira z sistemom, ki izloča del volilcev, končno izvolitev pa se doseže posredno z volilnim komitejem.

0805

Po besedah predstavnika iranske vojske, se je med iranskimi pomorskimi vojaškimi vajami v hormuški ožini, vadbenemu področju poskušalo približati več izvidniških letal. Vaje so se pričele v petek, do sedaj pa je iranska vojska izdala okrog 30 opozoril letalom, ki so se približevala področju. Skozi hormuško ožino potuje 40% svetovnega pomorskega izvoza nafte, zaradi česar je ključna strateška točka. Iranske oblasti so že večkrat povedale, da bi v primeru invazije, onemogočile pretok ladij skozi ožino.

Zanimive stvari pa se ne nahajajo le na obalah Irana, temveč tudi v Libanonu. 6 izraelskih letal je vstopilo v libanonski zračni prostor in opravilo izvidnico nad večimi deli države, čeprav je slednje glede na resolucijo 1701 sprejeto v Varnostnem svetu Združenih narodov prepovedano. Že leta 2009 je Libanon v Združenih narodih vložil pritožbo glede kršenja teritorialne integritete, podkrepljeno s 7000 primeri kršitev.

V mestu Tamoun na okupiranem ozemju Zahodnega brega so pripadniki izraelskih varnostnih sil, ki so se izdajali za trgovce, aretirali člana skupine Islamskega Jihada. Po aretaciji je izbruhnil spopad s preostalimi meščani, ki so poskušali preprečiti dodatne aretacije, zaradi česar je posredovala vojska. Dotične aretacije na zahodnem bregu niso sicer nič novega, vendar so ponavadi dogovorjene in izvedene s pomočjo palestinskih varnostnih sil.

1005

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil dogovor s katerim so se Združene države Amerike izognile fiskalnemu prepadu. Pred predstavniškim domom je dogovor izglasoval že senat. S sprejetjem se zvišujejo davki za dva odstotka najbogatejših Američanov, ohranja se nekatere subvencije, podaljšuje se izplačevanje socialne pomoči šibkim … na kratko povedano, se Amerika vrača na stanje pred 2001, oziroma nastopom predsednika Georga Busha mlajšega. Čez 2 meseca pa se v kongresu že napoveduje naslednjo težavno glasovanje, saj bo v Združenih državah takrat ponovno presežena dovoljena meja javnega dolga, ki sedaj znaša 16.400 milijard dolarjev.

V Pakistanu se je zgodil nov napad na dobrodelne delavce, v katerem je bilo ubith 7 ljudi. Tokratne žrtve so bili učitelji iz osnovne šole vodeni s strani dobrodelne organizacije. Nihče ni prevzel krivde za napad, vendar je modus operandi napadalcev zelo podoben napadu v prejšnjem mesecu, ko je bilo v enem dnevu ubitih 9 prostovoljcev, ki so cepili otroke proti poliu. Za slednji napad so krivdo prevzeli pakistanski Talibani.

Varnostne sile v Združenih Arabskih Emiratih naj bi glede na poročila aretirale pripadnike celice egiščanske Muslimanske bratovščine, saj so novačili člane, nabirali sredstva za matično organizacijo in ljudi izobraževali o načinih zamenjave oblasti v arabskih državah. Aretiranih naj bi bilo 10 višjih predstavnikob bratovščine v Združenih arabskih emiratih, med katerimi so bili tudi trije zdravniki.

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj