Britoff svobode

Aktualno-politična novica
assange
4. 2. 2016 - 10.00
 / BritOFF

0800

Nemška kanclerka Angela Merkel počasi zaostruje svoje poglede pri ravnanju z begunsko krizo. Zaradi kritik svoje politike znotraj svoj stranke in skepse med ljudstvom je po novem obljubila pohitritev procesiranja zahtevkov za azil. Prav tako so bile države Maroko, Tunizija in Alžirija dodane na spisek varnih držav. Posledično se bo tja vračalo prosilce za azil. Ostali deli nove politike zajema moratorij na združevanje azilantov in njihovih družin. Prav tako so sprejeli zakon, ki bo begunce, obsojene na več kot enoletno zaporno kazen, vračal v matične države.

Turški javni uslužbenci morajo po novem skrbeti tudi za čast predsednika, vsaj v jugozahodni provinci Isparta. Guverner province je namreč celotnemu javnemu sektorju naložil, da morebitno blatenje predsednika Erdogana ali drugih visokih uradnikov nemudoma sporočijo policiji.

Assadove sile v Siriji so zavzele dve ključni šiitski mesti na severu države, nedaleč od meje s Turčijo. Z njihovim zavzetjem je bila sočasno prekinjena okrepitvena pot za uporniško stran. S tem se nadaljuje uspešnost Assadove ofenzive, medtem ko diplomacija propada. Ženevski pogovori za reševanje sirskega konflikta so bili že po nekaj dnevih ustavljeni, pavza pa bo trajala do 25. februarja.

 

0100

Julian Assange, večletni podnajemnik ekvadorske ambasade v Londonu, se bo podvrgel rezultatu panela Združenih narodov, ki preiskuje njegov primer. Assange je postopek pred Združenimi narodi sprožil leta 2014, gre pa za preizpraševanja obtožb britanskih in švedskih tožilcev glede posilstva. Če panel ne razsodi v njegovo korist, bo v petek zapustil ekvadorsko ambasado in se pustil aretirati. V nasprotnem primeru pa pričakuje povrnitev potnega lista in prekinitev sodnega pregona.

Na Novi Zelandiji so zunanji ministri udeležnih držav dokončno podpisali trgovinski TPP - s polnim imenom transpacifično partnerstvo. Sporazumu se očita mnoštvo slabih ekonomskih potez, od preprečevanja cenejših generičnih zdravil do nižanja okoljskih standardov. Med pompozno ceremonijo državne strani je na ulicah Aucklanda svojo nestrinjanje izražala tisočglava množica protestnikov.

Google se vedno aktivneje udejstvuje v boju proti radikalni islamski propagandi na medmrežju. Po novem bo uporabnik, ki prek Googlovega iskalnika išče radikalne strani, preusmerjen na protiradikalne dele spleta. Slednje je le en del Googlovih načrtov, saj sočasno razvija izboljšane pristope za identifikacijo spornih posnetkov. Prav tako Google ni edini internetni gigant v boju proti radikalizaciji spleta. Tudi Facebook in Twitter po novem brišeta uporabniške račune in strani z radikalno islamsko vsebino.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.