Britoff transnacionalnih bojev

Aktualno-politična novica
20. 5. 2017 - 8.00
 / BritOFF

Jutranji del sobotnega britoffa začenjamo z povabilom na meeting aktivistov Transnational social strike, ki danes poteka v Tovarni Rog. Ob desetih bosta potekali delavnici Svoboda gibanja in pravica do bivanja ter Organizacija delavstva v logistični panogi, kjer bodo svoje izkušnje delili aktivisti, ki so sodelovali v stavki, ki je hkrati potekala v nemški in poljski podružnici ameriške multinacionalke Amazon. Ob treh sta na sporedu delavnici Prekarno in migrantsko delo ter Ženski boji proti patriarhatu, kapitalizmu in prekarizaciji. Za tiste, ki boste vikend raje izkoristili za miganje v naravi je na delu terenska ekipa APR, poročilo sledi.

Korupcijske afere, ki pretresajo brazilsko ekonomsko in politično elito se širijo kot oljni madež na vodi. Po tem, ko je brazilski časnik O Globo v sredo poročal, da obstaja posnetek brazilskega predsednika Michela Temerja, v katerem se dogovarja o podkupnini, je v petek je postala javna izvensodna poravnava, ki jo je z brazilskim tožilstvom sklenil direktor in polovični  lastnik mesnopredelovalnega podjetja JBS Joesley Batista. Poleg omenjenega posnetka sodni dokazi vsebujejo tudi priznanje Batiste, da je v zadnjih petnajstih letih podkupoval okoli 2000 politikov, tudi bivša predsednika  Luiza Lulo in Dilmo Rousseff. Na z njima povezane račune naj bi nakazal okoli 70 milijonov evrov. Poleg tega je tožilec prav tako v petek pred sodišče, vložil obtožnico, ki Temerja in nekatere druge politike obtožuje oviranje preiskave znane pot imenom Operacija Lava Jato oziroma avtopralnica.

Na iranskih predsedniških volitvah si je zmago že v prvem krogu zagotovil dosedanji predsednik  Hassan Rouhani. Rouhani je osvojil 57% odstotkov glasov, njegov glavni nasprotnik, konservativnejši Ebrahim Raisi pa 38% glasov. Volilna udeležba je bila zelo visoka, 73,6 odstotna, zaradi česar so nekatera volilna mesta močno podaljšala čas svojega odprtja.  Rezultati volitev pomenijo potrditev politike Rouhanija, ki se zavzema za krepitev gospodarskih odnosov z Zahodom. Hkrati visoka udeležba potrjuje legitimnost režima med Iranci. 

 

Viken branje po priporočlu APR:

Čistke v Turčiji iz druge perspektive

In še o tem ali želite jokati zaradi starih Windowsov

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.