Britoff trenj

Aktualno-politična novica
miška
26. 5. 2016 - 10.00
 / BritOFF

0805

Madžarski zunanji minister je izrazil nasprotovanje avtomatičnemu podaljšanju ruskih sankcij, ki se bo po pričakovanjih odvilo julija. Zadnjič so bile brez debate podaljšane marca, glede na vire iz nedrja Evropske unije pa se julija pričakuje podaljšanje, medtem ko naj bi bile do konca leta vsaj deloma odpravljene. Kljub izrazu nestrinjanja s sankcijami je Budimpešta obljubila podreditev skupni odločitvi Unije, vendar sočasno pozvala k debati o sankcijah, preden se jih podaljšuje.

Medtem se je na rusko-ukrajinski fronti odvila menjava ujetnikov. V zameno za ukrajinsko pilotko Nadeždo Savčenko je Ukrajina v Rusijo vrnila dva ujeta Rusa, obtožena terorizma. Ob vrnitvi je Savčenko prejela medaljo “heroj Ukrajine”, medtem ko je predsednik Porošenko na ceremoniji ponovno obljubil vrnitev vzhodne Ukrajine in Krima pod ukrajinsko oblast.

Francoski sindikati energetskega sektorja razširjajo področje boja zaradi nove delavske zakonodaje. Državo že pretresa stavka delavcev v naftnih rafinerijah, ki so z blokado naftnih rafinerij privedli do pomanjkanja goriva na črpalkah. Sedaj se jim pridružujejo “bratje” iz jedrskega sektorja, ki so pričeli s 24-urno stavko v jedrski elektrarni Nogent-sur-Seine /Nožont sur Sen/ Glede na dejstvo, da Francija tri četrtine svoje elektrike pridobiva iz jedrske energije, bo morebitna obširna stavka električnega sektorja vladi povzročila nemalo preglavic.

V Izraelu je premierju Benjaminu Netanjahuju uspelo razširiti vladno koalicijo. Pod svoje okrilje je sprejel ultranacionalistično stranko Avigdorja Liebermana, medtem ko je slednjemu podelil stolček obrambnega ministra. Nova koalicija bo imela 66 od 120 sedežev izraelskega parlamenta, s čimer si je Netanjahu dodatno utrdil parlamentarno večino. Glede na Liebermanov ultranacionalizem se sočasno obeta še agresivnejša izraelska politika do okupiranih ozemelj Gaze in Zahodnega brega.

1005

Zakonodajalci ameriške bogatunske enklave Rhode Island sprejemajo sveženj zakonov, ki bodo podvojili in sočasno poslabšali napake, prisotne v obstoječi zakonodaji o računalniških prevarah in zlorabah, angleško Computer Fraud and Abuse Act. Pod slednjim je bila zaradi “leakanja” dokumentov obsojena Chelsea Manning. Nov sveženj zakonov z Rhode Islanda ne grozi le žvižgačem, temveč prepoveduje hekanje v imenu odkrivanja varnostnih lukenj in kršenja korporativnih klavzul glede dostopa do zaupnih podatkov. Prav tako podeljuje dodatno moč tožilcem, ki lahko žvižgačem naložijo težke kazni, četudi so bili dokumenti posredovani javnosti brez lastnega finančnega motiva. Zaradi široke dikcije zakona se bo lahko preganjalo tudi vpogled, kopiranje ali deljenje akademskih papirjev, saj zakon vzpostavlja novo kaznivo dejanje - nedovoljen dostop do zaupnih podatkov. Zaupni podatki pa imajo seveda nešteto oblik.

Nepričakovano se je v urejanje interneta vmešal tudi evangeličanski taliban in bivši kandidat za predsednika Ted Cruz. Ameriška administracija je leta 2014 napovedala, da bo trgovinski urad prenehal s sodelovanjem z ICANN-om, mednarodno nevladno organizacijo za dodeljevanje imen in uveljavljanje skupnih protokolov na internetu. Glede na dejstvo, da se je internet rodil in razširil iz ZDA, je ICANN vse od ustanovitve leta 1998 deloval pod okriljem ameriške administracije. Obamov načrt o umiku bi pomenil, da bi druge države dobile več moči znotraj organizacije, kar seveda ni po godu nekaterim ameriškim mogotcem in politikom.

Za konec pa zgodba o uspešnem zoperstavljanju državni cenzuri interneta v Pakistanu. Zadnjih nekaj mesecev se je v pakistanski javnosti odvijal boj glede Zakona za preprečevanje elektronskega kriminala. Skupek slabih idej in slabo spisanih zakonov naj bi na en mah rešil več internetnih težav. Od pregona pedofilije in sovražnega govora do spama in hekanja. Prav tako bi vzpostavil mehanizme za cenzuro in večletno hranjenje podatkov. Zakonski predlog je bil ob prisotnosti nekaj ducatov poslancev potrjen 15. aprila v spodnjem domu pakistanskega parlamenta, zalomilo pa se je pri obravnavi v zgornjem domu. Javnost je namreč spamala senatorje s pozivi o zavrnitvi zakonskega predloga in dosegla uspeh. Več vidnih članov senata je javno obljubilo, da bo zakonski predlog zavrnilo v celoti.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness