BritOFF upornih mladostnikov

Aktualno-politična novica
Protesti mladostnikov za ukrepanje proti podnebnim spremembam
16. 2. 2019 - 11.00
 / BritOFF

V Nigeriji so predsedniške volitve, ki so bile predvidene za danes, prestavljene za teden dni in bodo tako potekale v soboto, 23. februarja 2019. Razlog za takšen ukrep naj bi bile ugotovljene nepravilnosti na voliščih ter izgubljen volilni material. Predsednik volilne komisije je odločitev sprejel le nekaj ur pred pričetkom volitev. Že pred volitvami pa je bilo v državi veliko negotovosti, saj so bili pogosti spopadi med vladnimi silami ter teroristično organizacijo Boko Haram, ki se identificira kot Islamska država v Zahodni Afriki. Tokratne volitve so rekordne, saj se za mesto predsednika poteguje 73 kandidatov. Podatek je presenetljiv, saj v državi potekajo demokratične volitve šele od leta 1999, ko je bila državna oblast v rokah vojaškega režima. S podobnimi težavami pa se ne srečujejo prvič, saj so zaradi varnostnih ter logističnih težav volitve prestavili že leta 2011 ter 2015.

Britanski otroci so zapustili pouk in se množično odpravili na proteste z namenom opozoriti ter ukrepati proti podnebnim spremembam. Na ulicah se je po 60 različnih mestih tokrat zbralo 15.000 mladostnikov. Protesti so bili organizirani kot del gibanja “Schools 4 Climate Action” in se trenutno odvijajo tudi v Franciji. Gibanje, ki je svoje akcije pričelo avgusta lani, je navdihnila takrat 15-letna osnovnošolka Greta Thunberg. Ta je v času šolskega pouka protestirala pred švedskim parlamentom z namenom opozarjanja na nespoštovanje Pariškega podnebnega sporazuma. Protestniki so tokratne zahteve strnili v štiri temeljne točke, ki vsebujejo zahtevo za razglasitev okoljskega izrednega stanja, informiranje javnosti o resnosti situacije, vključenost ekološke krize v učne načrte ter znižanje volilne pravice na 16 let, s katerim naj bi mladi dobili možnost soodločanja o svoji usodi. “Ne gre več le za spremembo odnosa, zgoditi se mora sprememba sistema,” pravi 15-letna Christina iz Londona.

Japonska je pripravila predlog zakona, po katerem bi etnični manjšini Ainu priznala status staroselcev. Prav tako ljudstvu dovoljuje sekanje dreves v gozdovih v državni lasti za namene izvajanja tradicionalnih obredov. Ljudstvo živi pretežno na severnem delu otoka Hokaido in po ocenah oblasti zajema vsaj 12.300 ljudi. Ko je Japonska v 19. stoletju priključila otok, je ljudstvu prepovedala prakticiranje tradicionalnih obredov in uporabo njihovega jezika. Danes so mnogi člani tradicionalno lovsko-nabiralniške družbe zaradi asimilacijskih politik Japonske sicer že prevzeli japonski način življenja.

Odbor zgornjega doma britanskega parlamenta je pripravil poročilo, v katerem ugotavlja, da je britanska prodaja orožja Saudovi Arabiji nezakonita, saj krši mednarodno humanitarno pravo. Po mennju odbora namreč obstaja velika verejtnost, da je iz Združenega kraljestva izvoženo orožje povzročitelj številnih civilnih žrtev v vojni, ki jo Saudova Arabija bije z Jemnom. Britanski ministri se sami naj ne bi prepričali, ali se britansko orožje uporablja v namene, ki kršijo mednarodno pravo, temveč se zanašajo na pristranska in nezanesljiva poročila raziskav Saudove Arabije. Poročilo sicer ni zavezujoče za prakso prodaje orožja Združenega kraljestva.

Britoff je pripravil Krhlanko.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness