BritOFF velenjske stavke

Aktualno-politična novica
10. 4. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10.uri 

V današnjem lokalnem Britoffu pa o problemu smradu v kraju Radlje ob Dravi. Občane moti prekomerna uporaba tekočih živinskih gnojil, zaradi česar sedaj zbirajo tudi podpise proti prekomerni rabi in o stanju obveščajo Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Kmetijska inšpektorica Tatjana Krejan Košan je v odgovoru poudarila, da se na Radeljskem polju križa več interesov, denimo ekološko kmetovanje, želja po okolju, ki ga ne bi presekala le avtocesta, in interes intenzivnega kmetijstva. V bran svojih interesov je 62 prebivalcev stanovanjskih blokov v naselju Prisoja podpisalo prijavo o širjenju neznosnega smradu ob polivanju gnojnice. Prijavo so poslali predvsem lokalnim skupnostim, pa tudi kmetijskemu inšpektoratu.

Problem s polivanjem gnojnice, ki se ga sicer ne bi smelo izvajati pozimi, ampak šele spomladi in to po dežju, je, da inšpektoratu primanjkuje pooblastil za ukrepanje v zvezi s smradom. Inšpektorat že več kot 25 let ne razpolaga s predpisom v zvezi z določanjem obremenjenosti okolja s smradom. Edina pristojnost, ki jo imajo na kmetijski inšpekciji, je vezana na potencialno onesnaženje podtalnice. Kmetijski inšpektorat je tako, v okviru svojih zmožnosti, predvsem pozval lokalno skupnost, občino, da naj deluje kot vmesni člen med prebivalci blokov in kmeti. Kmetijski inšpektorat je predlagal tudi uvedbo občinskih subvencij za naravna, manj smrdeča gnojila. Občina Radlje ob Dravi zaenkrat ni komentirala takšnega predloga.

ob 8. uri

 
V armenskem parlamentu je prisegel novi predsednik države Armen Sarkisjan. Armen Sarkisjan je prvi predsednik države, za katerega bodo veljala ustavna dopolnila iz leta 2005, ki predsedniku države močno zmanjšujejo pooblastila in jih prenašajo na parlament. Država bo tako uradno postala parlamentarna republika. Novi predsednik države, po novem le s ceremonialno funkcijo, na volitvah ni imel protikandidata. Novi premier pa bo postal dosedanji predsednik države Serž Sarkisjan. Ustavna določila, sicer deležna močnih kritik iz opozicijskih vrst, so bila s 63 odstotki potrjena na referendumu leta 2015. Opozicija trdi, da je prišlo na referendumu do nepravilnosti, zaradi česar je takrat več tisoč ljudi protestiralo.

Svet delavcev Premogovnika Velenje je na današnji seji na pobudo poslovodstva družbe sklenil, da bodo ta teden znotraj delovnega časa potekali zbori delavcev. Njihov namen bo predstavitev premogovnika in aktualnega dogajanja v podjetju. Na zborih bodo delavci imeli tudi možnost izraziti svoje mnenje o stavki, napovedani za 17. april s strani Sveta delavcev Premogovnika Velenje. Na zborih bodo situacijo predstavili tako predstavniki poslovodstva Premogovnika Velenje kot predstavniki stavkovnega odbora sindikata delavcev rudarstva. Dvourno stavko na delovnem mestu je stavkovni odbor napovedal, saj je ocenil, da delodajalec ni vzpostavil konstruktivnega socialnega dialoga s sindikatom. Stavkovni odbor ocenjuje, da bo stavkalo okoli 600 ljudi.  
 
Osnovnošolci, poslanci 28. nacionalnega otroškega parlamenta, pa so v navzočnosti premiera, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja, ki jim je svetoval, naj ne jamrajo, predstavili več ukrepov na področju šolstva. Učenci so predvsem izpostavili, da želijo več praktičnih predmetov in vsebin, kot so računalništvo, spoznavanje narave, gospodinjska opravila in prva pomoč ter manj učenja faktografskih podatkov. Predlagali so tudi, da bi se nacionalno preverjanje znanja, ki je sicer neobvezno, a ga učenci doživljajo kot breme, če že mora obstajati, premaknilo iz devetega v osmi razred. Tako bi v devetem razredu lahko obnovili znanje, katerega pomanjkanje bi nacionalno preverjanje znanja razkrilo. Učenci so v prisotnosti ministrice za šolstvo Maje Makovec Brenčič poudarili, da jih moti premajhna avtoriteta učiteljev in njihova omejenost pri delu, predvsem s strani staršev. Ministrica, ki opravlja tekoče posle, jim je zagotovila, da bodo za učitelje obstajali mnogi projekti, na katerih bodo lahko pridobivali sposobnost soočanja s takšnimi pritiski.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.