18. 12. 2016 – 12.00

Britoff venezuelskega bolivarja

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je prestavil napovedan umik bankovcev za 100 bolivarjev, saj novi bankovci v državo niso prispeli pravočasno. Maduro je napovedal tudi podaljšanje zaprtja meje z Brazilijo in Kolumbijo. Umik bankovcev v višini 100 bolivarjev je Maduro podkrepil z domnevo, da mafija s podporo ZDA slednje zadržuje izven obtoka z namenom destabilizacije države. Včerajšnji spodleteli prihod bankovcev za 500, 2000 in 20 000 bolivarjev, je Maduro oklical kot sabotažo izvedeno s strani zunanjih sovražnikov. Bankovec za 100 bolivarjev, ki je bil iz obtoka umaknjen v četrtek, tako ostaja v uporabi do 2. januarja. Nepričakovana izključitev omenjenega bankovca še pred prihodom novih, naj bi povzročila dolge čakalne vrste v bankah, številne rope trgovin in protivladne proteste v državi.

Libijska vlada je razglasila popolno vzpostavitev nadzora nad mestom Sirta. Ob podpori Združenih narodov je libijski vladi po osemmesečnem boju z Islamsko državo uspelo vzpostaviti nadzor nad mestom Sirta ob sredozemski obali. Provladne sile so ofenzivo na mesto začele v mesecu maju, od avgusta dalje pa so bile s strani Združenih držav Amerike deležne tudi letalske podpore z napadi na položaje Islamske države.

Kitajske oblasti so se odločile, da bodo Združenim državam vrnile sondo, ki so jo v petek zasegle v Južnokitajskem morju. Sonda, ki je sicer v lasti ameriške vojske, naj bi opravljala meritve slanosti in temparature, z njo pa naj bi upravljali civilisti. Po izdani uradni zahtevi o izročitvi s strani Združenih držav in trumpovih obtožbah o kraji, so kitajske oblasti vendarle pristale na predajo zasežene sonde. Omenjeni incident je tako le naslednja faza stopnjevanja nestabilnih razmer na Južnokitajskem morju, kjer se med drugim križajo interesni območji Združenih držav in Kitajske.  

Medtem pa so v Pekingu zaradi prevelike onesnaženosti zraka oblasti do nadaljnjega omejile ali popolnoma ustavile proizvodnjo 1200 tovarn. Tako je bilo 700 tovarn primorano v celoti ustaviti svojo proizvodnjo, 500 pa delno omejiti. Poleg tega je omejen tudi avtomobilski promet, ki je uravnavan po principu parnih in neparnih registrskih tablic, napovedana pa je tudi možnost zaprtja šol in bolnišnic.

V črnogorski prestolnici Podgorici je včeraj potekala četrta parada ponosa v zgodovini Črne gore. LGBT skupine so s svojim shodom opozarjale na legalizacijo istospolnega zakona, izkorenitvijo homofobije in pozivale k zagotovitvi pogojev, ki so potrebni za vzpostavitev LGBTIQ skupnosti v Črni gori. Organizatorji parade so izrazili željo, da bi v naslednjem letu Črna gora uvedla spremembo zakona, ki bi omogočal izvedbo istospolnih porok. Na razliko od prve parade ponosa v Črni gori (leta 2013), kjer je približno 500 oseb napadlo protestirajoče posameznike med njihovim shodom, je tokratni shod potekal mirno.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.