BritOFF zelenel je (ali pa ne)

Aktualno-politična novica
27. 3. 2018 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Pozdravljeni v torkovem lokalno obarvanem Britoffu. Tokrat o boju med občino Novo mesto in njenim dosedanjim koncesionarjem za urejanje zelenih površin, podjetjem Trata Novo mesto.

Prejšnji četrtek je novomeški občinski svet sprejel odlok, s katerim bo dve vzdrževalni javni službi obdržal pod pristojnostjo občinske Komunale Novo mesto. Urejanje utrjenih javnih površin novomeški komunali sicer pripada že od junija lani. Določene vzdrževalne zadolžitve je komunala z razpisi nato oddala podizvajalcem, od katerih je večino pogodb sklenila ravno s podjetjem Trata. Za urejanje zelenih javnih površin pa je bila Trata kot občinski koncesionar pooblaščena že vse od ustanovitve podjetja leta 1990. Občinska oblast je v skladu z novim odlokom napovedala, da Trati koncesionarske pogodbe, ki se sicer izteče julija, ne bo več podaljšala. Komunala prav tako ne bo več sklepala pogodb s podizvajalci.

Direktor Trate Boštjan Atelšek je posledično novomeškega župana Gregorja Macedonija in direktorja Komunale Novo mesto Gregorja Klemenčiča v javnem pismu obtožil, da ravnata v nasprotju z načeli dobrega gospodarja. Atelšek zatrjuje, da je občina vzdrževanje utrjenih javnih površin brez razpisa oddala komunali, ki naj bi za storitev postavila celo višjo ceno od dosedanjih ponudnikov. Zaradi domnevne nezakonitosti umika vzdrževanja javnih površin s trga je odgovorne na občini tudi ovadil. Cena vzdrževanja utrjenih javnih površin je v preteklosti sicer dosegala med 190 in 250 evrov letno, komunala pa je od tega obdržala okoli 60 tisoč evrov. Direktor Komunale Novo mesto Klemenčič je potrdil, da so storitve Trati kot edinemu ponudniku na javnem razpisu oddali zaradi pomanjkanja ustrezne mehanizacije in premalo zaposlenih na novomeški komunali.

Novomeška občinska oblast sicer zatrjuje, da bo občina z združitvijo obeh služb prihranila do 130 tisoč evrov letno. Za čistočo posameznega terena naj bi po novem odloku osem ur na dan skrbel en delavec, ki ne bo zgolj očistil desetih odstotkov površin, kot je bilo v veljavi do sedaj. Atelšek pa je opozoril, da komunala ročno čiščenje že sedaj izvaja samo z enim delavcem namesto z osmimi. Ocenil je, da ob predvidenih novih zaposlitvah v komunali prihranka v občinski blagajni tako ali tako ne bo.

Med novomeško občino in podjetjem Trata je sicer završalo že pred tremi leti. Trata je bila namreč zaradi varčevalnih ukrepov iz leta 2015 prisiljena močno omejiti nasade cvetja in pobiranje smeti. To je seveda vznevoljilo številne občane, ki so se na Trato obračali s pritožbami. A občina je takrat vztrajala, da mora zaradi poplačila dolgov sredstva za vzdrževanje javnih zelenih površin, ki so sicer dosegala 350 tisoč evrov, zmanjšati za dve tretjini. Letos so sredstva za delovanje obeh javnih služb skupaj znašala 630 tisoč evrov.

Župan Gregor Macedoni in direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič sta zaradi domnevnih lažnivih obtožb s strani Atelška seveda že napovedala svoji protiovadbi. Cvetlična korita pa še vedno čakajo na pomlad in skrbne roke.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness