Britoff zmage

Aktualno-politična novica
31. 1. 2014 - 10.00
 / BritOFF

0700

Zbor ŠOU je na včerajšnji seji razveljavil sklep predhodne seje in pogajanja o stanju in prihodnosti RŠ-a vrnil v okrilje Sveta Zavoda Radio Študent; tja kamor so vedno tudi spadala. Hvala za podporo!

Drugi največji francoski televizijski program je predvajal posnetke intervjuja z Moammarjem Gaddafijem iz leta 2011, kjer bivši libijski voditelj trdi, da je financiral kampanjo francoskega predsednika Sarkozya. Gaddafijeve trditve so bile posnete le nekaj dni, preden so zahodne sile pričele zračno posredovanje v Libiji.

Ostajamo v Libiji, kjer se bo 20. februarja volilo ustavodajno skupščino, katere namen bo oblikovanje nove ustave in uvedba drugih takoimenovanih demokratičnih pritiklin v državi.

0800

Velika Britanija in Francija bosta skupaj razvili novo generacijo brezpilotnih letal narejenih na evropskih tleh, s čimer želita prekiniti odvisnost od Američanov. Prav tako se razmišlja o spremembah zakonodaje, saj se trenutna flota britanskih dronov upravlja iz ameriških baz.

V javnost so prišla tajna poročila pakistanske obveščevalne službe o ameriških brezpilotnih napadih. Od leta 2006 so Pakistanci zabeležili 330 napadov, ki so ubili 2371 ljudi. Navedena številka pa ne zajema civilnih žrtev po letu 2008, prav tako pa so v poročilu neupoštevane številke iz leta 2007.

Evropska unija bo naslednji mesec poglobila razmere s Kubo, saj bodo zunanji ministri držav članic 10. februarja odobrili pričetek pogajanj o kooperaciji. Slednja naj bi povečala trgovino, investicije in seveda pogovore o človeških pravicah.

0900

V Veliki Britaniji je ogrožena varnost nosečnic in njihovega naraščaja. Britanski parlamentarci namreč opozarjajo, da se Nacionalni zdravstveni sistem sooča s pomanjkanjem porodničark in porodničarjev, katerih primanjkuje vsaj 2.300.

Znanstveniki Londonske Univerze so odkrili nov način proizvodnje matičnih celic, ki ne temelji na uporabi mrtvih embrijev. Po novem bo možno reprogramirati celice odraslega človeka in jim dati regenerativne karakteristike zarodnih celil. Ne le, da bo odkritje odprlo novo ero v raziskovanju in uporabi dotične znanosti, obenem bo utišalo kritike, ki so raziskavam nasprotovali zaradi spornega porekla zarodnih celic.

Pomorska uprava velikega koralnega grebena pred avstralskimi obalami je odobrila razširitev enega izmed pristanišč nahajajočega se v območju grebena. Obenem je poudarila, da bo izredno ostro nadzirala potek širitve in nadaljne uporabe pristanišča, prav tako pa se odločitev sklada z dosedanjo prakso posodabljanja starih pristanišč namesto gradnje novih.

1000

Danska manjšinska vlada je izgubila koalicijskega partnerja zaradi sprejetja nepopularnega predloga, s katerim se je ameriškim “banksterjem” iz Goldman Sachsa prodalo 19 odstotni delež v danskem državnem energetskem podjetju DONG. Predlogu je nasprotovala tudi javnost, saj je za peticijo proti predlogu  zbrala 200.000 podpisov. Iz vladne koalicije je izstopila socialistična stranka, kljub temu trenutna vlada ne bo padla, le imenovati mora šest novih ministrov. Potek dogodkov je za naše razmere nepredstavljiv, saj Danska očitno ne pozna večresornih ministrov, obenem pa parlament več let deluje tudi z manjšinsko vlado.

Egiptovske oblasti so uporabnike družabnih omrežij opozorile, da država sledi njihovim objavam, ter simultano napovedale, da bodo v prihodnje aretirali ljudi, ki pozivajo k uporu. Vse to se odvija v luči razglasitve Muslimankse bratovščine za teroristično organizacijo. Dosedaj so oblasti zaradi spornih objav na družabnih omrežjih že aretirale deset pripadnikov Bratovščine.

Združene države Amerike so ukinile financiranje programov anketiranja Afganistancev glede letošnjih predsedniških volitev. Odločitev je posledica odziva na “ameriško plačane” ankete v decembru, ki jih je javnost smatrala za vmešavanje ZDA, oziroma jim je očitala prikrojevanje rezultatov. V izogib bodočim obtožbam je ambasada ZDA v Kabulu program anketiranja prekinila.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness