Britoff zmagovalnih partij

Aktualno-politična novica
25. 3. 2013 - 10.05
 / BritOFF

ob 07.05

 

Finančni ministri držav v območju evra so na izrednem zasedanju v Bruslju potrdili dogovor trojke mednarodnih posojilodajalcev in Cipra o programu do desetih milijard evrov pomoči tej državi. Z zadovoljstvom naznanjam, da je dosežen nov dogovor, pot do njega je bila težka, je povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem. "Imamo dogovor, ki je v interesu Ciprčanov in EU," je ob odhodu dejal ciprski predsednik Nikos Anastasiades. Najpomembnejša razlika v primerjavi s prvotnim dogovorom je, da so sedaj zavarovane vse vloge do 100.000 evrov.

 

Minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher, predsednik DL Gregor Virant in predsednica vlade Alenka Bratušek bodo danes sporočili odločitev glede morebitnega Maherjevega odstopa z mesta ministra. To so napovedali v petek, ko je Maher Bratuškovi predložil dokumentacijo glede njegovega zemljišča nad Sečoveljskimi solinami. Na mariborskem okrajnem sodišču pa se bo po petih mesecih od predobravnavnega naroka, na katerem so se vsi trije izrekli za nedolžne, začela glavna obravnava proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, direktorici stanovanjskega sklada Tanji Vindiš Furman in vedeževalki Karin Ježovita zaradi sporne dodelitve stanovanja.

Okoli 663.000 žensk v naši državi danes praznuje materinski dan. Slovenija je namreč edina država, ki materinski dan praznuje 25. marca. Po podatkih statističnega urada je več kot polovica mater v Sloveniji rodila dva otroka, samo pet odstotkov mam pa je mlajših od 30 let.

 

ob 08.05

 

V Združenju stečajnih upnikov so pripravili osnutek zakona, ki bi uvedel kaznovanje javnih uslužbencev zaradi nedela. Predlog so poslali pravosodnemu ministrstvu in zdaj nestrpno čakajo zavrnilni odgovor. Le s čim ga bodo tokrat argumentirali in poskusili ohranjati obstoječi sistem nazadovanja in vsesplošnega razsula v Sloveniji, se sprašujejo. Zakon, ki ga predlagajo, bi omogočal kaznovanje funkcionarjev, javnih uslužbencev, oseb s posebnimi pooblastili in drugih državnih organov, ki bi opustili dolžno ravnanje, opravili delo nevestno, malomarno ali nestrokovno oz. če bi ravnali v nasprotju s predpisi. Nedelo bi ugotavljala posebna komisija, izrečena kazen pa bi se lahko gibala od izreka opomina, do omejitve pooblastil in premestitve na drugo delovno mesto pa vse do prepovedi opravljanja dela za čas od 6 mesecev do 10 let.

 

Pakistanski talibani so zagrozili z atentatom na nekdanjega pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa, ko se bo ta vrnil v domovino. "Pripravili smo poseben vod samomorilskih napadalcev za Mušarafa," je sporočil talibanski predstavnik Ehsanula Ehsan. "Napadli bodo Mušarafa, ko pride v Pakistan." Nekdanji vojaški vodja Mušaraf je v petek v Dubaju povedal, da se bo po štirih letih v izgnanstvu vrnil v Pakistan in sodeloval na majskih parlamentarnih volitvah. Kot je dejal, je za to pripravljen tvegati tudi svoje življenje.

Kosovski premier Hashim Tachi je na zasedanju Varnostnega sveta ZN v New Yorku dejal, da bo njegova država od sosednje Srbije zahtevala odškodnino za vojno leta 1999. Srbski premier Ivica Dačić pa tudi tokrat zavrnil, da bi Srbija kdajkoli v prihodnosti priznala Kosovo, ter poudaril, da so pogajanja pod okriljem EU "statusno nevtralna" in ne vodijo v priznanje. Zatrdil je, da si Srbija želi uspešen izid pogajanj. Thaci pa je v odgovor dejal, da je Kosovo kot suvereno državo priznala več kot polovica članic ZN, zato je proces nepovraten.

 

ob 09.05

 

Pirančani so na naknadnem referendumu s skoraj 60 odstotki veljavnih glasovnic zavrnili odlok o občinskem podrobnem načrtu za območje Kampolina pri Luciji. Od 15.195 volilnih upravičencev jih je glasovalo 2193, od tega je bilo veljavnih 2178 glasovnic. Za odlok je bilo 876, proti pa 1302 glasova. Svet občine Piran je odlok o prostorskem načrtu za območje Kampolin terase, ki predvideva pozidavo in ureditev istoimenske hudourniške grape, soglasno sprejel že novembra lani. Na območju, ki je v večinski lasti občine, je predvidenih približno 42 novih stanovanj in 125 parkirnih mest

 

Če bi bile volitve v nedeljo, bi največ glasov, 14,5 odstotka, dobila SD. Sledita SDS z 10,4-odstotno in PS s 6,8-odstotno podporo. SLS podpira 4,8 odstotka vprašanih, DeSUS štirje odstotki, NSi 2,7 in DL 2,3 odstotka vprašanih, kažejo rezultati javnomnenjske ankete Vox populi, ki jo je pripravila agencija Ninamedia. V primerjavi s prejšnjimi meseci se lestvica ni bistveno spremenila. Skoraj 53-odstoten ostaja tudi delež tistih, ki so na vprašanje, katero stranko bi volili, odgovorili z "ne vem" ali "ne bom volil".

 

V Parizu je v nedeljo po oceni policije okoli 300 tisoč ljudi protestiralo proti načrtom francoske vlade, da legalizira istospolne poroke in posvojitve v Franciji. Zakon o istospolnih porokah je že potrdil spodnji dom parlamenta, zgornji dom pa ga bo obravnaval aprila. Protestniki so zahtevali, da vlada prekine s svojim načrtom legalizacije istospolnih porok in posvojitev ter omogoči glasovanje o tem na referendumu. Med drugim so na protestu opozarjali na francosko gospodarstvo, obremenjeno z množičnimi odpuščanji in brezposelnostjo, francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu pa so očitali, da ignorira pereča vprašanja, medtem ko uresničuje volilno obljubo o legalizaciji istospolnih porok.

 

ob 10.05

 

V Srednjeafriški republiki je koalicija oboroženih upornikov Seleka napadla prestolnico Bangui, prevzela nadzor nad njo in zasedla tudi predsedniško palačo, v kateri sicer ni bilo predsednika Francoisa Bozizeja. Na območju predsedniške palače se je med drugim streljalo tudi na trgovine, hiše in avtomobile. Upor v tej državi se vleče že nekaj časa, od kolapsa starega mirovnega sporazuma je dva meseca, uporniki pa napovedujejo sestavo lastne vlade.

Nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI-CERT v zadnjem času beleži porast okužb slovenskih računalniških strežnikov. Te so napadalci v zadnjem letu izkoristili za vrsto napadov na spletne strani različnih institucij po svetu, med drugim tudi na banko First Bank iz ZDA. Napadalci, najpogosteje iz tujine, izkoristijo različne ranljivosti v omenjenih vmesnikih. V zadnjih treh mesecih je bilo tako okuženih vsaj sto vmesnikov v Sloveniji, ki so nato sodelovali pri napadih na različne spletne strani.

 

Čeprav imajo do konca še pet tekem in je točk na videz še dovolj na voljo, pa so slovenski nogometaši po petkovem porazu z Islandijo praktično zapravili vse možnosti za preboj na svetovno prvenstvo 2014, ki bo v Braziliji. "Žal mi je fantov po tem porazu, ker imajo veliko željo. Ni apatije znotraj ekipe. Fantje delajo profesionalno. Ti slabi izidi se ne poznajo na vzdušju. Upamo samo lahko, da bodo prišli boljši časi. Igra nakazuje, da bo žoga slej ko prej 'zalutala' tja, kamor mora. Ker delamo kakovostno. Tudi v prihodnje ne bo nobene apatije, delali bomo naprej," poudarja Katanec, ki je še enkrat potrdil, da tudi ta petkov poraz ne bo bistveno vplival nanj in igralce. "Ta poraz ne prinaša ničesar za sabo. Nihče ne bo odšel, nihče ne bo metal puške v koruzo. Mi smo v tem trenutku takšni, kot smo. Še naprej pa bomo igrali agresivno, pošteno do konca in vedno na zmago," še pravi Katanec in dodaja, da so zdaj oni tista ekipa, ki bo skušala komu pokvariti načrte.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.