BritOFF zoženih tehnik zasliševanja

Aktualno-politična novica
18. 6. 2015 - 9.00
 / BritOFF

09.00

Začenjamo v Atenah, kjer se je v podporo vladi Aleksisa Ciprasa zbralo več tisoč ljudi, ki terjajo konec varčevalnih ukrepov, ki jih Grčiji nalagajo Evropska komisija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad. S protestniki se je sestalo več ministrov. Poleg tega bo danes v Luksemburgu v zvezi z Grčijo potekalo srečanje finančnih ministrov evroobmočja.

Pomikamo se v Hong Kong, kjer so poslanci z osemindvajsetimi glasovi zavrnili s strani Pekinga predlagano volilno reformo, ker ta nima zveze z demokracijo. Po njem bi Hongkonžani leta 2017 prvič volili svojega naslednjega voditelja, pri čemer bi seznam možnih voditeljev pred tem odobril Peking.

Končujemo v ZDA. V Južni Karolini v Charlestonu je v cerkvi, ki jo  obiskujejo afroameričani, pod streli neznanega belca obležalo devet ljudi. Osumljenec za napad, ki naj bi bil star enaidvajset let, je še na prostosti. Motivi za streljanje naj bi bili rasistično obarvani.

10.00

V kongresu Združenih držav Amerike so šestnajstega tega meseca z oseminsedemdesetimi glasovi proti enaidvajsetim potrdili amandma, ki bo v prihodnosti preprečeval rabo zloglasnih tehnik zasliševanja oziroma mučenja, s katerimi so se po enajstem septembru v več zapornih ustanovah izživljali nad dežurnimi krivci - muslimani.

Kot je razvidno iz števila tistih, ki so se izrekli za amandma, je podpora zanj prišla tako z republikanske kot demokratske strani senata. Kar ni pretirano čudno glede na to, da sta tudi njegova predlagatelja prihajala z obeh polov političnega prostora. Govora je o republikanskem senatorju Johnu McCainu in demokratki Diani Feinstein. Ostaja tistih enaidvajsetih glasov proti. Ti po pričakovanjih v celoti prihajajo z republikanske strani.

Amandma je vpeljal prepoved uporabe tistih oblik zasliševanja, ki niso v vojaškem priročniku za zasliševanje. Gre za javno dostopen dokument, ki jasno prepoveduje uporabo tehnik, kot sta waterboarding in kratenje spanca. Amandma bi poleg tega omogočil, da bi do zaprtih kadarkoli lahko dostopali pripadniki Rdečega križa, ki bi želeli preveriti, ali se dejansko stanje sklada s predpisanim.

Senat je sicer že po razkritjih torture v Abu Grajbu v Iraku leta 2005 sprejel zakon obravnave zaprtih, ki je prepoved različnih oblik krutega in ponižujega ravnanja prepovedal uslužbencem obrambnega resorja. Amandma sprejet pred par dnevi, bo te prepovedi razširil še na področje delovanja tajnih služb, kot je CIA.

Na prvi pogled je vse super - zakon bo odpravil mučenje, demokrati in republikanci so se, razen tiste manjšine, spravili pod skupno težnjo k človekoljubnosti in gnusom nad krutostjo in tako naprej. Naivnost prvega pogleda spregleda dejstvo, da priročnik, ki bo korigiral ravnanje inkvizitorjev, vsebuje dodatek M, ki dovoljuje, da se jetnikom spanec skrajša na štiri ure na dan in se jih občasno drži pokonci štirideset ur. Kaj ta občasno pomeni, ne piše.

Ampak nič zato. Dobri senatorji namreč zagotavljajo, da dopolnilo priročnika ne bo zlorabljeno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness