Butthurt BritOFF

Aktualno-politična novica
7. 11. 2012 - 10.29
 / BritOFF

7.05

21-letna Galicia Malone iz predmestja Chicaga se je odločila, da ji ne bo nič preprečilo, da bi oddala svoj glas na predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike, niti skorajšnje rojstvo njenega prvega otroka. Čeprav je že imela popadke, je namreč vztrajala, da se na poti do bolnišnice ustavijo na volišču, da bi se lahko udeležila volitev. Kako je poimenovala svojega otroka, ni znano.

Ameriški predsednik Barack Obama je na volitvah premagal republikanskega izzivalca Mitta Romneyja in osvojil drugi štiriletni predsedniški mandat. Obama je še pred razglasitvijo zmagovalca v zveznih državah Virginija, Kolorado, Florida, Aljaska in Nevada zbral 275 elektorskih glasov, za zmago pa jih je bilo potrebnih 270 od skupaj 538. Uradni rezultati bodo potrjeni šele čez čas in Obama še ni nagovoril tisočev privržencev, ki so se podobno kot pred štirimi leti zbrali v Chicagu, je pa prek Twitterja nemudoma poslal zahvalo vsem, ki so ga podprli in volili zanj. Demokrati so sicer uspeli obdržati večino tudi v senatu, republikanci pa bodo po vseh napovedih dosegli večino v predstavniškem domu.

Državni zbor je s 50 glasovi podprl koalicijsko zahtevo po presoji ustavnosti referendumske zahteve o zakonu o Slovenskem državnem holdingu. Ustavno sodišče bo tako presodilo, ali bi imela neuveljavitev zakona oziroma njegova zavrnitev na referendumu protiustavne posledice. V razpravi je bilo slišati tudi pozive k dogovoru med opozicijo in koalicijo. S koalicijske strani so večinoma prihajali pozivi pobudnikom referenduma, naj zahtevo iz državotvornih razlogov umaknejo, v Pozitivni Sloveniji pa so poudarili, da so to pripravljeni storiti, če bo tudi koalicija z zakonom razveljavila oba sporna zakona in šla v nova pogajanja..

8.05

Bonitetna hiša Standard & Poor's je zavajala vlagatelje s podeljevanjem najboljših bonitetnih ocen zapletenim in visoko tveganim finančnim produktom, je razsodilo avstralsko zvezno sodišče. Skupaj z banko ABN Amro mora zato 12 avstralskim občinam plačati 30 milijonov avstralskih dolarjev odškodnine. Razsodba predstavlja prvi primer, v katerem je bila ugotovljena krivda kakšne bonitetne hiše v primeru strukturiranih finančnih proizvodov. Številni menijo, da bo razsodba k podobnim tožbam spodbudila tudi obubožane vlagatelje v Evropi in Ameriki, kjer so se sicer bonitetne hiše v dosedanjih sodnih sporih zaenkrat vedno uspele izmazati brez krivde.

Špansko ustavno sodišče je potrdilo zakon iz leta 2005, ki je več deset tisočim istospolnim parom omogočil, da so se poročili. Zakonu, ki je legaliziral istospolne poroke, sta ostro nasprotovali konservativna Ljudska stranka sedanjega španskega premiera Mariana Rajoya in Katoliška cerkev. Z zakonom, ki ga je leta 2005 sprejela takratna socialistična vlada Joseja Luisa Zapatera, je Španija postala tretja državo na svetu po Nizozemski in Belgiji, ki je homoseksualcem dala pravico do sklenitve zakonske zveze. S tem pa jim je dodelila tudi pravico do posvojitve otrok. Doslej se je tako v Španiji poročilo 30.000 istospolnih parov.

Državni zbor bo ministrstvu za notranje zadeve še enkrat posredoval podpise pod zahtevo sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije za referendum o zakonu o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, potem ko se je pri prvem preverjanju njihove avtentičnosti pred tednom dni izgubilo 36 listov s podpisi. Po mnenju predsednika Državnega zbora Gregorja Viranta bo podpisov za začetek postopkov za referendum dovolj. Referendumu se želijo na ministrstvu za finance izogniti, zato so se s sindikatom že dogovorili, da bodo nadaljevali pogajanja glede zakona.

9.05

Ob zmagi demokrata Baracka Obame na predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike, je bilo v določenih zveznih državah izglasovanih še nekaj zakonov. Med zanimivejšimi je legalizacija istospolnih porok v zveznih državah Maine in Maryland, ki je sicer uspela šele v devetindvajseto, v Koloradu  in Washingtonu pa bo po novem legalna Marihuana.

Turška vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj je v parlament vložila predlog, s katerim bi sedanji parlamentarni politični sistem v Turčiji spremenili v predsedniškega. S tem naj bi stranka želela premieru Recepu Tayyipu Erdoganu po morebitnem prevzemu predsedniškega položaja zagotoviti večjo oblast. Svojo odločitev argumentirajo s tem, da naj bi predsedniški sistem zagotavljal stabilnost, sedaj pa država le zapravlja čas in energijo za razprave.

Začenja se 23. ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe. Festival bo do 18. novembra ponudil 97 celovečercev in 13 kratkih filmov. Čast uvodnega filma ob 20. uri je pripadla filmu »Angelski delež« režiserja Kena Loacha. Festivalske filme bo mogoče spremljati v Linhartovi in Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, v Kinu Komuna, Slovenski kinoteki, Kinu Šiška in Kinodvoru, nekaj izbranih filmov bo na ogled tudi v Koloseju Maribor.

10.05

Turbokapitalistični ameriški magnat in velik podpornik republikancev Donald Trump, poznan predvsem po svojem neposrečenem zakrivanju pleše, se je na zmago Baracka Obame na predsedniških volitvah redno odzival po socialnem omrežju Twitter. Trump je sicer zvenel prizadet, ali kot bi dejali v internetnem žargonu, butthurt (izg: bathrt). Napisal je namreč, da je ameriški narod ponovno razdeljen, da v Združenih državah očitno ni več demokracije, zaradi zmage temnopoltega demokrata pa je pozval tudi k revoluciji. Patetično.

Prostočasna telesna aktivnost je po raziskavah ameriškega Inštituta za zdravje, povezana z daljšo pričakovano življenjsko dobo. Daljše življenje si lahko obetate že celo pri razmeroma nizki ravni dejavnosti in ne glede na vašo telesno težo. Študija izvedena na več kot 650.000 odraslih je namreč pokazala, da ljudje, ki so telesno aktivni v prostem času živijo tudi do 4 leta in pol dlje. Študija je sicer objavljena v medicinski reviji PLoS Medicine.

Študentska organizacija Slovenije podaljšuje organizirano zbiranje podpisov za vložitev predloga zakona o štipendiranju v proceduro v Državni Zbor do 16. novembra. Za vložitev morajo sicer do 24. decembra zbrati 5000 podpisov. Zakon, ki ga predlaga ŠOS, med drugim določa nove vrste štipendij, omogoča prejemanje več vrst štipendij hkrati, viša osnovno višino štipendij, omogoča prejemanje štipendij na vseh stopnjah bolonjskega študija za celotno obdobje trajanja študija ter znova podeljuje štipendije mladoletnim dijakom in tujim študentom. Podpise podpore je mogoče oddati na upravnih enotah ali krajevnih uradih. Izpolnjene obrazce z žigom in podpisom z upravne enote je treba nato oddati pri aktivistih na terenu, poslati po pošti na ŠOS ali oddati na najbližji študentski klub.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness