Cepljenje

Aktualno-politična novica
10. 1. 2018 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Nova primera ošpic in oslovskega kašlja, ki v teh dneh zavzemata slovenski medijski prostor, nas bosta tokrat vrnila v obdobje začetkov cepljenja otrok proti nalezljivim boleznim. Medtem ko se je obvezno cepljenje proti ošpicam začelo leta 1968, so se davice, tetanusa in oslovskega kašlja s cepivom sistematično lotili že mnogo prej. Obvezno cepljenje za omenjene nalezljive bolezni je bilo v Sloveniji uvedeno konec petdesetih, za oslovski kašelj denimo leta 1959. Zdravnik Kurt Kancler je za časnik Večer 10. maja 1960  orisal potek cepljenja v Mariboru in težave, s katerimi se pri tem srečujejo. Navajamo dele članka.

“Nepotreben strah pred cepljenjem

Povod temu sestavku je nekaj zaskrbljujočih številk, ki kažejo, da je v minulem letu zbolelo v mariborskem okraju za davico 15 otrok, 2 od teh sta umrla. Za tetanusom je zbolelo 13 otrok, od katerih je umrlo 7 otrok. 2278 je prebolelo oslovski kašelj - umrla sta dva. Proti vsem tem boleznim obvezno cepimo, kljub temu pa je lani prišlo v našem okraju na cepljenje le 65,8 odstotka otrok, torej manj kot dve tretjini.

Ta porazna ugotovitev ne velja samo za lani, temveč vsa leta nazaj opažamo, da vse matere svojih otrok ne prinašajo k cepljenju, otroci pa obolevajo in umirajo za boleznimi, proti katerim bi jih lahko s cepljenjem zavarovali.

V letošnjem marcu smo pričeli s cepljenjem proti davici, tetanusu in oslovskem kašlju. Ob prvem cepljenju je bil odziv še zadovoljiv, ob drugem cepljenju v aprilu pa je bil zopet slab. Kakšen bo sedaj v maju? Mnoge matere mislijo - popolnoma napačno, seveda - da je otrok zaščiten že z enim samim cepljenjem. Zmota! Za zaščito proti tem trem boleznim je potrebno trikratno zapovrstno cepljenje in po dveh letih še četrto. Otroka lahko zaščiti samo redno prihajanje na vsa cepljenja.

Mnoge matere se bojijo dati otroka cepiti iz strahu pred “posledicami” in bolečinami pri cepljenju. Res je, da injekcija malce boli in pri nekaterih otrocih povzroči tudi normalne cepitvene reakcije: vročine, nelagodnost, sitnost in drugo, vendar vsi ti znaki ne trajajo nikdar dalj kot 48 ur. Sicer pa, kaj je to v primerjavi z oslovskim kašljem, ki muči otroka dva ali tri mesece, ali z davico, pri kateri mora bolni otrok dnevno dobiti ne vem koliko res bolečih injekcij?

Načelno je treba povedati, da vsaka bolezen, ki se loti otroka po cepljenju, seveda ni njegova posledica. Otrok lahko dan po cepljenju dobi pljučnico ali vnetje srednjega ušesa, za kar je smešno dolžiti cepljenje, saj bi bolezen nastopila tudi, če otrok ne bi bil cepljen.

Naša ljudska oblast izdaja znatna sredstva za cepljenje. Zakon o obveznosti cepljenja predvideva tudi kazensko odgovornost staršev, ki cepljenje onemogočijo. Za izvedbo vsakega cepljenja se mora zdravstvena služba zelo pripraviti, zato je velika škoda, če uspehi cepljenja izostanejo.”

OSMA

Slovenska demokratska stranka po pričakovanjih ni uspela s predlogom ustavne obtožbe premiera Mira Cerarja. Po dolgotrajni razpravi je na izredni seji državnega zbora predlog največje opozicijske stranke podprlo le 18 poslancev SDS-a, proti jih je glasovalo 52. SDS je peto ustavno obtožbo v zgodovini samostojne Slovenije - 3 je kot premier doživel Janez Drnovšek, eno kot predsednik Danilo Türk - proti Cerarju sprožil zaradi njegove domnevne zlorabe položaja v primeru deportacije sirskega begunca Ahmada Šamija.

Medtem ko bo Cerar lahko nadaljeval s svojim delom, pa to ne velja za šest malteških nogometašev, ki so jih dobili pri nameščanju izidov tekem. Gre za člane reprezentance Malte do 21 let, dva med njimi, Emanuel Briffa in Kyle Cesare, ki sta po mnenju disciplinske in etične komisije Evropske nogometne zveze - UEFE s svojimi potezami na igrišču neposredno vplivala na izid srečanja in s tem sebi ali tretji strani protipravno priborila premoženjsko korist, se bosta morala za vselej posloviti od profesionalnega nogometa, preostale štiri pa so doletele 1 do 2 letne prepovedi igranja. Kaznovani nogometaši Malte so izide kreirali na domačih kvalifikacijskih tekmah za uvrstitev na Evropsko prvenstvo, in sicer proti ekipama Črne gore in Češke.

Predstavniki obeh Korej so na skupnem sestanku potrdili udeležbo severnokorejskih športnikov na prihajajoči olimpijadi v južnokorejskem Pjongčangu. Poleg tekmovalcev se bodo olimpijskih iger v sosednji državi udeležili tudi severnokorejski navijači in umetniki, Seul pa je predlagal, da bi športniki obeh državi na skupni slovesnosti hodili skupaj. Da bo lahko gostila sosede, je Južna Koreja za časa športnega dogodka pripravljena opustiti nekatere sankcije, strani pa sta se dogovorili tudi za obnovitev pogovorov vojaških predstavnikov in ponovno vzpostavitev telefonske povezave med vojskama obeh držav. Na igre, ki bodo potekale naslednji mesece, sta se sicer kvalificirala le dva severnokorejska tekmovalca - umetnostna drsalca Rjom Tae Ok in Kim Džu Sik.  

Ekvador preučuje možnost mediacije, s pomočjo katere bi z Veliko Britanijo skušal doseči dogovor o usodi ustanovitelja Wikileaks, Juliana Assangea. S pomočjo tretje osebe ali države bodo po besedah ekvadorske zunanje ministrice Marie Fernande Espinose laže rešili Assangeov status, ki se je na Ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu v izogib aretaciji in izročitvi zaradi domnevnega posilstva na Švedskem zatekel leta 2012. Švedsko tožilstvo je preiskavo proti njemu lani opustilo, zaradi kršitve pogojnega izpusta pa mu še vedno grozi aretacija s strani britanskih oblasti. Po opustitvi pregona na Švedskem je Assange na ekvadorski ambasadi ostal tudi zaradi bojazni pred izročitvijo Združenim državam Amerike, kjer ga preganjajo zaradi objave zaupnih dokumentov.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness