Chromodoris reticulata britoff

Aktualno-politična novica
13. 2. 2013 - 10.00
 / BritOFF

OB SEDMIH

Dobra novica prihaja iz Kirgizistana. Sodišče v glavnem mestu Biškek je nekdanjega predsednika Kurmanbeka Bakijeva zaradi zlorabe oblasti in ukaza vojakom, da leta 2010 streljajo na neoborožene protestnike, obsodilo na štiriindvajset let zapora. Slaba novica je ta, da so Bakijevu sodili v odsotnosti, saj je po odstavitvi, ki je leta 2010 sledila krvavim protestom, pobegnil v Belorusijo.

Če Bakijev še ni dokončno »popušil«, pa se to obeta prebivalcem Rusije. Poslanci v dumi so s plebiscitarno večino, kar je sicer za njih pod slavno Putinovo vladavino že kar pregovorno značilno, izglasovali prepoved kajenja na javnih mestih. Ta bo začela veljati 1. junija, tretjina od nikotina odvisne populacije pa v jok.

Škandal s konjskim mesom, ki se je lažno predstavljalo za govedino, je dodobra vznemiril Veliko Britanijo, pa tudi preostanek Evrope. Policija na otoku zadnje dni preiskuje klavnice in mesne predelovalnice, afera pa dobiva nove razsežnosti. Analiza nekih zamrznjenih govejih kroglic je pokazala, da si je tudi svinjina prilastila lažno identiteto govedine.

Slovenska ljudska stranka je sporočila, da si ne bo lastila identitete koalicijske stranke, kar pomeni, da ne bo sodelovala pri oblikovanju levosredinske prehodne oziroma tehnične oziroma projektne vlade.  

OB OSMIH

Nekdanji šefe italijanske vojaške obveščevalne agencije Nicola Pollari bo zaradi sodelovanja pri ugrabitvi egiptovskega imama Abu Omarja leta 2003 v Milanu deset let preživel v zaporu. Tako je odločilo prizivno sodišče v Milanu, obsojenemu pa sedaj preostaja pritožba na kasacijsko sodišče. Pregon Pollarija in njegovih sodelavcev je bil v preteklosti opuščen, saj naj bi jih ščitila zakonodaja o varovanju državnih skrivnosti. Ni pa skrivnost, da je bil v besedah precej radikalni Abu Omar ugrabljen v sodelovanju z ameriško obveščevalno agencijo CIA. Ta ga je nato v okviru vojne proti terorizmu z avtorskim pečatom Busha mlajšega izročila Egiptu, njegovi matični državi, kjer so ga v zaporu mučili.

Francoska narodna skupščina se je z zadostno večino odločila, da bo sledila zgodovinskemu geslu francoske revolucije. Potrdila je novo zakonodajo, ki omogoča istospolne poroke in posvojitve s strani istospolnih partnerjev. Zakon sicer zdaj roma še v zgornji dom parlamenta, kjer pa se zaradi zaveznikov socialističnega predsednika Francoisa Hollanda prav tako ne  pričakuje težav. Po mnenju analitikov gre za najpomembnejšo socialno reformo po odpravi smrtne kazni leta 1981.

Še frišna Alenka Bratušek, ki na čelu Pozitivne Slovenije nadomešča zamrznjenega predsednika Zorana Jankoviča, naj bi se danes sestala s pravnikom Mirom Cerarjem. Pogovarjala naj bi se o njegovi možni kandidaturi za mandatarja prehodne vlade, pri čemer mu Bratuškova javno obljublja podporo vseh pozitivnih poslancev. Zasebno naj bi komunikacija doslej potekala zgolj informativno preko elektronske pošte.

OB DEVETIH

Poslancem spodnjega doma avstralskega parlamenta gredo vse čestitke. Soglasno so ugotovili oziroma priznali, da so aborigini prvotni prebivalci Avstralije. Sedaj se kognitivni preskok prvega reda pričakuje še od njihovih kolegov v zgornjem domu parlamenta, medtem ko možnosti, da bi enako ugotovilo tudi ljudstvo na ustavnem referendumu, doslej ni kazalo najbolje.

Na včerajšnjo odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da se na Olimpijskih igrah leta 2020 ne bo več potegovalo za medalje v rokoborbi, se je odzval iranski olimpijski komite. Njegov predsednik Mohammad Ali-Abadi zaradi velike izgube za iranski šport napoveduje protest, nenazadnje je rokoborba drugi najpopularnejši šport v državi in poleg dvigovanja uteži zagotovilo za osvajanje olimpijskih odličij.

Raziskava univerze pomenljivega imena Yeshiva iz New Yorka naj bi dokazovala utemeljenost gesla »In God We Trust«. Namreč, ženske, ki obiskujejo verske obrede, in to ne glede na etnično pripadnost, imajo pozitivnejši pogled na življenje in manjkrat zbolijo za depresijo, kot pa tiste, ki se ne udeležujejo bogoslužja. Vzorec je štel več kot 92 000 žensk, starejših od petdeset let, kar verjetno za pogled na svet po mnenju aktualno – politične redakcije ne predstavlja faktorja relavantnosti oziroma reprezentativnosti. Univerzi v bran, ta namreč v svoj kurikulum v skladu z imenom vključuje judovsko kulturo in religijo: na nekaterih dostopnih lestvicah kvalitete je pred ljubljansko univerzo.

OB DESETIH

Medtem ko letala zveze Nato v Afganistanu še naprej sejejo smrt – v vzhodni provinci Kunar je bilo ubitih deset civilistov – se v Washingtonu izbira nov gospodar vojne. Senatni odbor za oborožene sile je s 14 demokratskimi glasovi potrdil kandidaturo nekdanjega republikanskega senatorja iz Nebraske Chucka Hagla za naslednika Leona Panette na čelu obrambnega ministrstva ZDA.

Pod težo snega se je zrušil del betonske strehe, ki prekriva prav tako betonski sarkofag nad četrtim reaktorjem nuklearke v Černobilu. Nivo radiacije je po zagotovilih pristojnih normalen, je pa prav lani Ukrajina začela graditi nov jekleni sarkofag, ki naj bi bil končan do leta 2016.

Španski parlamentarci so večinsko podprli s 590 000-imi podpisi podkrepljeno peticijo, ki zahteva razmislek o dodelitvi statusa posebnega kulturnega pomena bikoborbam. Če  bo postopek končan z zakonsko potrditvijo, bi se lahko zavrgli tudi prepovedi »korid« v Kataloniji in na Kanarskih otokih. Tak scenarij je glede na trenutno zasedenost parlamentarnih klopi z večinsko konservativnimi ritmi Ljudske stranke povsem verjeten.

Japonski znanstveniki poročajo o zanimivi vrsti morskega polža v Pacifiku. Chromodoris reticulata, ki je sicer hermafrodit, se je med paritvijo zmožen ločiti od svojega penisa. Le ta kasneje spet zraste in je na voljo za ponovno uporabo. »Bobiranje« tako pri tej vrsti ne pride v poštev.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness