Cuba Europeana

Aktualno-politična novica
5. 1. 2018 - 10.05
 / BritOFF

1005

Leto je novo, BritOFFi ostajajo isti, zopet je petek, novice iz evropskega parlamenta, Radio Študent, projekt DeEP2, Ljubljana, Evropa, svet. Evropski parlament še okreva od novoletnega mačka in dopustuje, so pa zato na poti ostali evropski uradniki.

Havana, 4. januar 2018. Visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, Federica Mogherini, je končala dvodnevni obisk Kube. Ob koncu tega je izrazila navdušenje, ker je EU zasedla prvo mesto kot najpomembnejša gospodarska partnerica Kube. V letu 2016 je vrednost izvoza EU na Kubo presegla dve milijardi evrov. V nasprotni smeri je ta znesek znašal dobrih 400 milijonov evrov.

Od leta 2014 je Evropska unija Kubi namenila okoli 150 milijonov za razne kmetijske, okoljevarstvene in infrastrukturne projekte. Prav tako pa ni pozabila na podporo ekonomski in družbeni modernizaciji, ki bi na Kubo prinesle s strani Zahoda želene reforme.

Odnosi med Unijo in Kubo se bolj intenzivno otopljujejo od leta 2014, ko je karibski otok sicer šel skozi isti proces z Združenimi državami Amerike. Politika ZDA se je po izvolitvi Donalda Trumpa na mesto predsednika medtem krepko spremenila.

Zvočni posnetek

Kljub spremembi politike ZDA pa EU nadaljuje po začrtanih smernicah. Federica Mogherini.

Zvočni posnetek

Poslanci Evropskega parlamenta so julija 2017 potrdili prvi dogovor o sodelovanju med EU in Kubo. Dogovor, izvoljen s 567 glasovi za in 65 proti, ima tri ključne točke, in sicer širitev trgovinske razmenjave, promoviranje dialoga in gospodarskega sodelovanja ter skupna dejanja na globalni ravni.

Pred podpisom so nekateri poslanci vendarle izrazili zadržke glede stanja človekovih pravic na Kubi in zahtevali ratifikacijo vseh konvencij Združenih narodov o človekovih pravicah. Pogodba vsebuje celo klavzulo, da se jo v primeru kršenja teh konvencij lahko suspendira.

Novo poglavje se odpira že konec meseca, ko pridejo na obisk na Karibe predstavniki Evropske investicijske banke, februarja pa bosta Mogherinijeva in kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez predsedovala skupnemu sestanku v Bruslju.

Za konec še arhivska izjava britanskega konzervativnega evroposlanca Daniela Hannana izpred šestih let.

Zvočni posnetek

 

0805

Spletna stran poljskega ministrstva za pravosodje po novem ponuja zavihek ‘register spolnih prestopnikov’. Imena, naslovi, fotografije in rojstni datumi ter opis zločina vseh 768 spolnih prestopnikov na Poljskem so tako javno in neomejeno dostopni uporabnikom spleta. Kot razlog za ta ukrep je namestnik ministra Michal Wos navedel, kakopak, dobrobit otrok.

Vlada je na predlog ministrice za notranje zadeve Vesne Györkös Žnidar za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije imenovala Simona Veličkega. Ta je do sedaj opravljal vlogo namestnika Marjana Fanka, ki odhaja v pokoj, pred tem pa je deloval kot direktor kranjske policijske uprave. Leta 2011 bi moral Velički prevzeti že mesto direktorja kriminalistične policije, a do tega ni prišlo zaradi medijske nevihte okoli prometne nesreče leta 1989 s smrtnim izidom, zaradi katere je bil omenjeni tudi obsojen na krajšo zaporno kazen.

Dol pri Hrastniku je sploh prvič v zgodovini gostil tekmo slovenske rokometne reprezentance. Na prvem pripravljalnem obračunu pred bližajočim se svetovnim prvenstvom na Hrvaškem so nasprotnike iz Irana gladko odpravili z 31 proti 19. Pred odhodom na prvenstvo bodo varovanci selektorja Veselina Vujovića odigrali še eno domačo tekmo, in sicer 10. januarja s Srbijo v VeLeju.

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od oktobra 2017 do junija 2018 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji. Obiščete lahko uradno spletno stran projekta.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness