Deng Jinhao je bil na Britoffu

Aktualno-politična novica
28. 5. 2013 - 10.00
 / BritOFF

OB 7:05

Srednješolski učitelj John Dryden iz ameriškega Illinoisa se bo moral zagovarjati pred disciplinsko komisijo, saj je svoje učence poučil o njihovih pravicah. Dijaki šole v Batavii so prejeli vprašalnik, ki je bil domnevno namenjen odkrivanju dijaških potreb, vseboval pa je tudi vprašanja o uporabi alkohola in prepovedanih drog. Dryden je pravkar predaval predmet o ameriški ustavi, zato je učence poučil, da jih 5. amandma ustave varuje pred dajanjem obremenilne izjave proti samemu sebi. Avtoritete bodo Drydena disciplinirale, ker je izkoriščal šolski kurikulum, njegovi simpatizerji pa v njegovo podporo zbirajo podpise za peticijo.

V Indiji so iz pripora izpustili 50-letno Vijay Kumari, ki je bila 19-let priprta zaradi suma umora. V priporu je obtičala, ker ni imela 180 ameriških dolarjev, s katerimi bi položila varščino. V zaporu je medtem povila sina, ki je odrasel, se zaposlil ter končno položil zahtevano varščino in svojo mater tako rešil iz pripora.

Ostajamo v Indiji, iz katere New York Times poroča, da krave( zaradi vse večjega povpraševanja po govedini med premožnimi Indijci) izgubljajo svoj svetniški značaj. V New Delhiju so se pojavile tolpe kriminalcev, ki ponoči ugrabljajo sprehajajoče se krave in jih dostavljajo v nelegalne klavnice. Krave v New Delhiju so sicer namenjene predvsem molzenju, njihovi lastniki pa praviloma nimajo niti zemlje niti hleva v katerem bi jih lahko zadrževali.

OB 8:05

Družinskemu zdravniku iz Velike Britanije je sodišče izreklo 12 let zaporne kazni, saj je snemal pacientke, medtem ko jih je spolno zlorabljal. Doktor Davinder Jeet Bains je pacientke snemal s pomočjo zapestne ure, v kateri je vgrajena kamera in se jo da na internetu kupiti za približno 80 evrov, na njegovem računalniku pa je policija našla kar 361 posnetkov v ločljivosti HD.

Evropska unija ni obnovila embarga na prodajo orožja sirskim upornikom, vendar to ne pomeni nujno, da bo do trgovine res prišlo. Vsaj tako meni britanski zunanji minister William Hague, ki to gesto smatra kot opozorilo režimu sirskega predsednika Bašarja Al-Asada naj se resno usede k pogajalski mizi, prav tako meni, da bi zahod moral podpreti tako imenovane zmerne elemente med uporniki. Pri tem mediji pozabljajo škandal pred nekaj meseci, ko so v Turčiji pristajala letala polna orožja namenjenega upornikom prispelega iz sosednje Hrvaške, ki ravnokar pristopa v evropsko družino.

Kanadčane medtem skrbi, da imajo novo izdani bankovci za sto kanadskih dolarjev dodano aromo javorjevega sirupa. Vsaj tako trdi tamkajšnja centralna banka, ki je kmalu po izdaji novega plastičnega bankovca prejela več sto poizvedb državljanov prepričanih da v njem vonjajo omenjen kanadski produkt. Nekateri so želeli le potrditev, da je ta vonj res prisoten, druge je skrbelo, saj so ga bankovci začeli izgubljati.

OB 9:05

Dejanja kitajskih turistov spravljajo kitajsko vlado v zadrego. Eno takšnih dejanj se je zgodilo v egipčanskem templju v Luxorju, kjer je nekdo na 3,500 let star relief s kitajskimi pismenkami napisal “Ding Jinhao je bil tukaj.” Osebo so kmalu našli in jo identificirali kot petnajstletnika iz mesta Nanjing, njegovi osramočeni starši so se medtem opravičili. To pa ni edini incident, ki je bil povzročen s strani vse večjega števila kitajskih turistov. Tabla pred pariškim muzejem Louvre namreč samo v kitajskih pismenkah navaja, da je uriniranje v javnosti prepovedano.

Ostajamo na Kitajskem, kjer so v neki stanovanjski stavbi iz odtoka rešili novorojenčka, ki je bil očitno odplavljen v stranišče. Prebivalci so poklicali gasilce, potem ko so iz stranišča na počep slišali jok otroka, poskusi da bi ga potegnili iz njega so bili neuspešni zato so gasilci morali odrezati del cevi. Policija starše še vedno išče, grozi pa jim obtožnica za poskus umora.

Univerza v Ljubljani se je na lestvici Quacquarelli Symonds znašla med najboljšimi univerzami na več področjih, najbolj je izstopala pri računovodstvu in financah, komunikologiji in medijskih študijah ter pri politologiji in mednarodnih odnosih. Univerza v Ljubljani je tudi sicer dobro ocenjena na drugih lestvicah, lani se je tako že šesto leto zapored uvrstila med 500 najboljših univerz na svetu na tako imenovani Šanghajski lestvici.

OB 10:05

Stopnja brezposelnosti v Španiji je konec prvega letošnjega četrtletja dosegla rekordnih 27 odstotkov, med mladimi starimi med 16 in 24 let pa je dosegla neverjetnih 57 odstotkov. Zaradi slabega položaja je državo, po podatkih državnega statistične urada, v zadnjem letu zapustilo kar 365.000 tisoč mladih špancev. Ekonomisti opozarjajo, da gre za izgubljeno generacijo, ki bo zaradi tega položaja zaznamovana tudi kasneje v življenju. Španija pa zaradi bega možganov izgublja ključen element za morebitno gospodarsko rast v prihodnosti.

Poveljnik Tajskih oboroženih sil Prayuth Chan-ocha je oblastem predlagal naj na južni meji z Malezijo po celi dolžini postavijo varnostno ograjo, s čimer se bo preprečil prost prehod upornikov. Porast islamskih upornikov v zadnjih letih je nedavno izbruhnil tudi v obliki bombnega napada na tajske varnostne sile v katerem sta umrla dva vojaka.

Kitajski hekerji so s spletnim napadom ukradli avstralske načrte za nov - 600 milijonov ameriških dolarjev - vreden kompleks, ki so ga nameravali zgraditi kot štab avstralske obveščevalne službe. Ko bo stavba končana, bo v njej najnaprednejša tehnologija za preprečevanje kibernetskih napadov, do takrat pa so Avstralci na milost prepuščeni kitajskim hekerjem. Trenutno si niti ne upajo kritizirati kitajskih oblasti, saj ne želijo užaliti svoje največje trgovinske partnerice.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness