Desetmilijonski razlog za povezovanje

Aktualno-politična novica
10. 10. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Tokratni lokalni BritOFF posvečamo povezovanju občin Nova Gorica, Gorica in Šempeter-Vrtojba. Občinska trojica soustanoviteljic Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Nova Gorica - Gorica se je v Novi Gorici sestala na prvem srečanju treh občinskih svetov. Na srečanju so občinski sveti predstavili projekte, za katere so omenjene občine preko povezovanja v Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje Nova Gorica - Gorica že pridobile evropska sredstva. S pridobljenimi desetimi milijoni bodo izvedli projekt Čezmejni naravni park Isonzo-Soča in vzpostavili mrežo zdravstvenih storitev Salute-Zdravstvo.

EZTS bo do leta 2020 tako izvedel dva projekta, oba v vrednosti petih milijonov. Projekta sta 85-odstotno financirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, petnajst odstotkov stroškov pa bo pokrila italijanska vlada. V urbanem parku Isonzo-Soča bodo razpredli kolesarske in pešpoti z željo pritegniti na območje več turistov in olajšati mobilnost lokalnemu prebivalstvu. Cilj projekta Salute-Zdravstvo pa je nastanek skupnih ekip zdravstvenega osebja na področju fiziološke nosečnosti in pogosto zapostavljenih področij avtizma in duševnega zdravja. Del projekta je tudi vzpostaviti poskusen enoten slovensko-italijanski center za naročanje zdravstvenih storitev.

Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje, krajše EZTS, je pravna oseba, ustanovljena z namenom lažjega upravljanja skupnih čezmejnih projektov, vezana neposredno na ustanovitveno direktivo Evropske unije. Zaradi statusa pravne osebe je tako EZTS Nova Gorica - Gorica lahko neposredno zaprosil za evropska sredstva, medtem ko bi posamične občine za sredstva morale zaprositi preko države. Prednost EZTS je tudi, da lahko po evropski direktivi izbere, po katerih nacionalnih predpisih bo zaprosil za sredstva iz javnih naročil.

Priprave na ustanovitev EZTS-ja so se začele s pobudo o skupni čezmejni pisarni leta 2009. V enem letu so se občinski sveti zedinili o organih, načinu delovanja in statutu. V naslednjih letih so delovne skupine združenja pripravile pilotna projekta in dosegle dodelitev evropskih sredstev. Delovne skupine, sestavljene iz zaposlenih iz tehničnih služb in zdravstvenih strokovnjakov treh občin, so zadolžene za vodenje teh dveh pilotnih dejavnosti in nadalje sodelujejo s pristojnimi mestnimi odbori vseh treh občin.

Župan Nove Gorice Matej Arčon se je na predstavitvi projektov pohvalil, da gre za “prvi ukrep skupnega načrtovanja v čezmejnem prostoru” in da bo delovanje EZTS-ja pospešilo postopke za izvedbo projektov, še posebej infrastrukturnih. Tudi Evropska unija, tako trdijo na Občini Nova Gorica, je projekta ocenila kot prikaz dobre prakse za celotno Evropo.

 

ob 8.05 

Ameriška agencija za varovanje okolja je napovedala odpravo uredbe “Čisti zrak”, ukrepa nekdanjega predsednika Baracka Obame. Cilj te najbolj drzne okoljevarstvene poteze prejšnje ameriške vlade je bil zmanjšati izpuste toplogrednih plinov iz termoelektrarn za 32 odstotkov do leta 2030, s čimer je predhodna vlada nameravala doseči lastnoročno postavljene cilje Pariškega podnebnega sporazuma. Upravitelj Ameriške agencije za varovanje okolja in zanikovalec klimatskih sprememb Scott Pruitt je odločitev utemeljil kot konec “vojne proti premogu” in ocenil, da je bil Obamov načrt nezakonito preseganje izvršilne pristojnosti federalne vlade. Na podlagi obtožbe o ilegalnosti je Obamov načrt po sprejemu leta 2015 tožilo dvanajst državnih tožilcev pod vodstvom Scotta Pruitta. Tožbe še niso dosegle sodnega zaključka. Odločitev Trumpove vlade so obsodile okoljevarstvene organizacije, ki so napovedale izpodbijanje vladnega ukrepa na sodišču, in zdravstvene organizacije. Ameriška pljučna organizacija na primer opozarja, da višje temperature zaradi zvišanja količine ozona znižujejo kvaliteto zraka in s tem povečujejo število smrti v državi, kjer ima večina zveznih držav že podpovprečno kvaliteto zraka.

Evropska komisija je Srbiji obljubila izplačilo štirih milijonov evrov humanitarne pomoči, namenjene več kot štiri tisoč beguncem in prosilcem za azil. Sredstva bodo po navodilih Evropske unije namenjena oskrbi sprejemnih centrov s hrano, financiranju ogrevanja centrov in izobraževalnim dejavnostim. Trenutna sredstva so, poleg očitnih humanitarnih učinkov, posredno namenjena tudi krepitvi zmogljivosti srbskih organov. Preko urejanja pogojev v sprejemnih centrih Evropska unija namreč pripomore k učinkovitejšemu premeščanju beguncev. Nadaljevanje dodeljevanja humanitarne pomoči Srbiji, ki je do sedaj za potrebe begunske krize prejela že osemdeset milijonov, je v skladu s septembra sprejetim svežnjem migracijskih ukrepov. Ti poudarjajo solidarnost do Grčije in Italije, od koder naj bi članice sprejemale več beguncev. Članicam, ki torej še naprej izvajajo premeščanja beguncev, pa Evropska unija obljublja finančno pomoč.   

 
Proti Andreju Babišu, češkemu ustanovitelju in predsedniku sredinske stranke Akcija za odtujene državljane, se je začela preiskava obtožnice o korupciji. Babiš je bil deset dni pred parlamentarnimi volitvami tudi uradno obtožen korupcije, potem ko so mu poslanci septembra že odvzeli poslansko imuniteto. V preiskovalnem postopku je goljufije obtožen tudi namestnik predsednika stranke ANO, Jaroslav Faltyne. Babiš je obtožen zlorabe subvencij Evropske unije, saj naj bi z goljufijo za svojo kmetijo, poimenovano Štorkljino gnezdo, pridobil dva milijona subvencije za mala podjetja. Štorkljino gnezdo je bilo del Babiševega holdinga, od koder je Babiš kmetijo za čas razpisa za evropske subvencije za mala podjetja izločil in začasno prepisal na prijatelja. Babiš se je na obtožbo odzval z zanikanjem krivde, češ da so obtožbe proti njemu le poskus vplivanja na volitve, in napovedal pritožbo proti češki policiji. Volivci, sodeč po javnomnenjskih raziskavah, še naprej zaupajo Babiču in stranki ANO. Javnomnenjske ankete namreč tudi po septembrski izgubi imunitete Babiča stranki napovedujejo največjo podporo in s tem Babiču premierski položaj.

 

BritOFF je pripravila Gea.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.