Digitaliziran BritOFF

Aktualno-politična novica
30. 12. 2021 - 10.00
 / BritOFF

Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo je pripravila Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga je objavila pred petimi dnevi, javnosti pa omogočila komentiranje. Za digitalno vključenost sta potrebni tudi dostopnost in razpoložljivost informacijsko-komunikacijske strukture, kar pa ni predmet tega zakona – to področje obravnava Zakon o elektronskih komunikacijah. 

Po podatkih državnega statističnega urada iz leta 2019 45 odstotkov prebivalcev, starih med 16 in 74 let, nima osnovnih digitalnih spretnosti in znanj. Cilj zakona je, da se delež prebivalstva z osnovnimi digitalnimi kompetencami v tej starostni skupini do leta 2028 poveča na vsaj 80 odstotkov. Z zakonom se tako spodbuja zanimanje za tehniška znanja na vseh izobraževalnih nivojih. Posebej je izpostavljena nuja po spodbujanju žensk pri vpisu v naravoslovne in tehniške programe. Glede na število žensk v poklicih informacijsko-komunikacijske tehnologije je namreč Slovenija pod evropskim povprečjem.

Služba za digitalizacijo z zakonom načrtuje subvencije za izvajalce izobraževanj in usposabljanj različnih vrst, namenjenih vsem starostnim skupinam. 

Ena izmed predvidenih rešitev za digitalno nepismenost je izdaja digitalnih bonov za nakup računalniške opreme. Prvi boni v vrednosti 150 evrov so za določene skupine državljanov načrtovani že za naslednje leto, predvsem zaradi povečanja potrebe po digitalni vključenosti med epidemijo. Cilje skupine določi vlada – naslednje leto bodo bone za nakup računalniške opreme predvidoma dobili otroci zadnjega razreda osnovne šole, dijaki, študentje naravoslovnih in tehniških študijskih programov ter skupine odraslih, ki se bodo leta 2022 udeležili subvencioniranih izobraževalnih programov. Za študente družboslovnih študijskih smeri pomoč pri nakupu računalniške opreme ni predvidena. Izbrali bi pravilno fakulteto in bili nagrajeni – tako pa ste izključeni iz veličastnega procesa digitalizacije slovenske družbe. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness