9. 1. 2015 – 10.05

Hristodolus Ksiros

Audio file

Deseta



Grške oblasti so minuli vikend, potem ko je bil skoraj leto dni na begu, ponovno aretirale levičarskega gverilca Hristodolusa Ksirosa. Gre za enega vodilnih članov levičarske gverilske skupine skupine 17. november, več o njem pa  novinar grškega portala Times Of Change Pavlos Zafiropoulos.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Ksiros je v atenskem zaporu Koridalos zaradi preteklih kaznivih dejanj, ko je sodeloval v več terorističnih napadih skupine 17. November, prestajal več dosmrtnih zapornih kazni. Kljub visoki kazni so mu pristojni dovolili občasne izhode, enega od njih je izkoristil za pobeg in se tako kmalu po vstopu v letu 2014 v zapor enostavno ni več vrnil.    

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Hristodolusa je grška policija ponovno prijela pred najetim stanovanjem v Atenah. Ob tem so preiskovalci opravili tudi hišno preiskavo, v Ksirosovem začasnem domovanju pa so, poleg zajetne količine orožja, našli tudi načrt za napad na atenski zapor Koridalos.  

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

In kako naj bi zgledal napad na enega najbolj zastraženih zaporov v Grčiji?

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje.

Levičarska skupina 17. november, katere eden vodilnih je bil tudi Hristodolus Ksiros, je bila najbolj aktivna med letu 1975 in 2000, ko je izvedla tudi več gverilskih akcij. V napadih skupine je bilo ubitih najmanj 23 ljudi, med njimi tudi tuji politiki, visoki uradniki in poslovneži. Leta 2001 so grške oblasti z obsežnimi akcijami 17. november uspele močno zdesetkati in praktično zatreti njegovo delovanje. Pavlos Zafiropoulos.

izjavi prisluhnite v posnetku celotne oddaje. 

 

Deveta



Nemška kanclerka Angela Merkel se je ob obisku ukrajinskega premiera Arsenija Jacenjuka v Berlinu odzvala na francoski predlog o ukinitvi sankcij Evropske unije proti Rusiji. Merklova se z odpravo sankcij strinja le v primeru, če bo v celoti uresničen septembrski mirovni sporazum iz Minska. V Belorusiji sta se, kot je znano, sprti strani dogovorili o popolni prekinitvi ognja in umiku nezakonitih oboroženih skupin, vendar so se spopadi, čeprav ne zelo intenzivno, zmanjšali. Za odpravo evropskih sankcij proti Rusiji se je v ponedeljek zavzel francoski predsednik Francois Hollande, in sicer, če bo v pogajanjih dosežen napredek. To pričakuje že na pogovorih v Kazahstanu prihodnji teden.

Italijanska policija je v bližini Neaplja zasegla ponarejene bankovce v vrednosti 50 milijonov evrov in pri tem aretirala 5 oseb. Med njimi naj bila organizatorja ponarejanja in 3 delavci, ki so upravljali s tiskalniki denarja. Policija je omenjeno vsoto denarja zasegla v obliki dobrega milijona bankovcev za 50 evrov. Na kakšen način so osumljeni skušali ponarejeni denar spraviti v obtok, italijanska policija še preiskuje.

Študentski zbor ŠOU v Ljubljani je soglasno sprejel proračun za aktualno leto, kot ga je predlagalo predsedstvo Študentske organizacije. Za slabe tri milijone evrov težak ŠOU-ov proračun je roke dvignilo 39 študentskih poslancev, eden mu je nasprotoval, eden pa se je odločanja vzdržal. Odločitev študentskega zbora pomeni tudi znatno rezanje sredstev za radijsko postajo, na kateri ste pravkar poslušali tretji BritOff.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.