Ja se ReSETiram

Aktualno-politična novica
14. 5. 2018 - 10.05
 / BritOFF

1005

Poslušate Neuradni list, BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Komaj je konec enega referenduma, že se zbirajo podpisi za novega. Ne, tokrat zanj ni odgovoren Vili. Devetega maja je začel teči šestdesetdnevni rok, ki ga je predsednik državnega zbora Milan Brglez določil za zbiranje podpisov podpore za predlog zakona o prepovedi objavljanja javnomnenjskih raziskav o podpori politikom in političnim strankam.

Tokratno referendumsko pobudo je vložila stranka ReSET, krajše za Rešimo Slovenijo elite in tajkunov. Če jim bo uspelo zbrati najmanj 5000 podpisov, bo Brglez o vložitvi predloga zakona obvestil poslanke in poslance, predlog zakona bo tudi javno objavljen, z dnem objave pa se bo začel zakonodajni postopek. Če podpisov ne bo dovolj, bo postopek končan.

Predsednik ReSET Martin Ivec je povedal: "Skrb vzbujajoče je, da živimo v družbi, kjer se oblikuje politični prostor z informacijami, ki jih je mogoče prirediti. Rezultati anket namreč nato služijo kot priročen izgovor za medijsko pozornost samo določenim strankam in politikom. Vse to postavlja v deprivilegiran položaj ostale stranke." Pod “ostale” beri ReSET.

Argument je stranka ReSET na spletni strani podkrepila z video vsebinami o tem, “kako nam z anketami perejo možgane”.

Zvočni posnetek

 

0805

Nasprotniki zakona o drugem tiru so bili tudi na ponovljenem referendumu neuspešni. Da bi zakon padel, bi morala najmanj petina volilnih upravičencev, torej približno 342 tisoč volivcev, glasovati proti. Po neuradnih številkah je glas proti dalo slabih 130 tisoč upravičencev. Vili Kovačič se vendarle ne predaja in bo ponovno izpodbijal rezultate.

Dogajanje v gruzijski prestolnici so konec tedna zaznamovale masovne demonstracije po policijskih racijah v dveh nočnih klubih. V nočnih akcijah so policisti aretirali osem domnevnih dilerjev, množica pa se je postavila po robu policistom, ki so se na to odzvali s silo. Večinoma mladi protestniki premierja in notranjega ministra pozivajo k odstopu.

Nogometna šola Mura si je z zanesljivo domačo zmago nad Sežano zagotovila prvo mesto v drugi slovenski nogometni ligi in s tem napredovanje v najvišji rang klubskega nogometa naslednjo sezono. Zmago Mure, ustanovljene leta 2012 na pogorišču ND Mure in še NK Mure pred tem, je v živo na Fazaneriji proslavilo 1200 gledalcev.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.