jebe se mi za reforme in politiko britoff!

Aktualno-politična novica
18. 6. 2012 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

V drugem krogu francoskih parlamentarnih volitev so z absolutno večino zmagali francoski socialisti. Glede na izide vzporednih volite naj bi dobili najmanj 312 sedežev v 577-članskem parlamentu. Prvič po letu 1988 pa se je v nacionalno skupščino uspelo uvrstiti tudi skrajno desno usmerjeni Nacionalni fronti z Marine Le Pen na čelu.

Parlamentarne volitve so potekale tudi v Grčiji. S 30imi odstotki glasov je zmagala konservativna stranka Nova demokracija, ki podpira program pomoči Grčiji in bo imela v 300-članskem parlamentu 130 sedežev, saj ji pripada tudi pribitek 50 dodatnih sedežev, ki ga v Grčiji vsakokrat dobi zmagovalna stranka. Drugo uvrščena skrajno leva stranka Siriza, ki zavrača poplačilo grških dolgov in ostro nasprotuje  sprejemu strogih varčevalnih ukrepov, je zbrala  26 odstotkov glasov. V parlament naj bi se sicer tudi tokrat, tako kot na volitvah 6. maja, uspelo uvrstiti sedmim strankam, med njimi tudi nacionalistični Zlati zori.

Zaradi pomanjkanja prostora in večje varnosti države izraelski politični vrh razmišlja, da bi ozemlje Izraela povečali z umetnimi otoki. S tem naj bi pridobili prostor za infrastrukturne projekte, kot so elektrarne, letališče in čistilne naprave za čiščenje vode. Večina od 8ih milijonov izraelskih državljanov živi v stanovanjskih blokih in že celo na pokopališčih pokojne pokopavajo v več nadstropjih. Izraelska vlada je odločila, da bo poseben vladni odbor konkretne predloge glede gradnje otokov pripravil in predstavil v letu dni.

OSMA

V Egiptu je Muslimanska bratovščina zjutraj na podlagi rezultatov s 95ih odstotkov volišč po državi razglasila zmago svojega kandidata Mohameda Morsija v drugem krogu predsedniških volitev. Morsi naj bi dobil 52 odstotkov glasov, njegov protikandidat - nekdanji premier v vladi predsednika Hosnija Mubaraka - Ahmed Šafik pa 48 odstotkov. Muslimanska bratovščina je že pretekli mesec podobno objavila izide prvega kroga volitev, ki so se kasneje izkazali za večinoma točne. Po trditvah Muslimanske bratovščine je razlika med kandidatoma okrog milijon glasov, tolikšnega zaostanka pa Šafik naj nebi več mogel nadoknaditi. Pri tem so še napovedali, da bodo v primeru, da oblasti za zmagovalca razglasijo Šafika, ponovno odšli na ulice, ker bo šlo za očitno poneverbo. Morsi, če ne bo prišlo do zapletov in samovoljnih odločitev s strani vojske, bo tako prvi civilist, ki je bil izvoljen za predsednika Egipta.

Trenja v Egiptu je minuli konec tedna povečala odločitev egiptovske vojske, da razpusti parlament. Dokaj oporečno egiptovsko ustavno sodišče je namreč prejšnji četrtek razsodilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo in so zato neveljavne. Politično krilo Muslimanske bratovščine, stranka Svoboda in pravičnost, je vladajoče generale obtožilo, da se še vedno na vse kriplje oklepajo oblasti ter pozvala k referendumu o razpustitvi parlamenta.

V Švici so volivci zavrnili predlog, da bi o vsaki mednarodni pogodbi odločali na referendumu. Proti predlogu Akcije za neodvisno in nevtralno Švico s sloganom Mednarodne pogodbe: beseda ljudstvu je glasovalo več kot 75 odstotkov volivcev. Po predlogu bi morali Švicarji na referendumu odobriti vsako mednarodno pogodbo ali sporazum, ki jo podpiše vlada. Trenutno je glasovanje ljudstva obvezno le za včlanitev v katero od varnostnih organizacij ali nadnacionalnih povezav. Predlog, da bi pravico o odločanju razširili, pa so zavrnile tako vse večje politične stranke kot švicarska vlada.

DEVETA

Britoffe nadaljujemo v osrednji Kolumbiji, kjer se je ponovno oglasil od konca maja vse bolj nemirni in nespeči ognjenik Nevado del Ruiz. Iz vulkanskega observatorija v bližnjem Manizalesu so sporočili, da so okoli skoraj 5400 metrov visoke ognjeniške gore vse bolj nemirna tla in da se oblak pepela ter plina dviga že vse do višine dveh kilometrov nad njim. Znanstveniki iz observatorija so še opozorili, da je v prihajajočih dneh ali tednih velika verjetnost, da bo ognjenik prvič po letu 1985 ponovno izbruhnil

Vse bolj nemirne in negotove razmere pa so tudi v Libiji. Zadnji spopadi med različnimi oboroženimi skupinami na zahodu države so za seboj zapustili vsaj 16 smrtnih žrtev. Minuli šestdnevni krvavi spopadi se bijejo predvsem med prebivalci mesta Zintan, ki je odigral veliko vlogo pri padcu režima Moamerja Gadafija in člani plemena Al Mashashia, ki so se lanskega leta odločili, da se uporu ali strmoglavljenju Gadafija ne pridružijo. Libijska vlada je v nemirni del države že poslala vojsko.

Vlada v Mjanmaru je sporočila, da je bilo v minulih dveh tednih v spopadih med budisti in muslimani v zahodni deželi Rakhine ubitih okoli 50 ljudi. Čeprav je napetost med avtohtonimi budisti in muslimani, ki jih obravnavajo kot nezakonite priseljence iz Bangladeša, dolgotrajna, so se nedavni spopadi začeli, ko je bila budistka, domnevno posiljena in umorjena s strani treh muslimanov. Ker nasilju ni videti konca je več kot 30.000 ljudi v regiji že zapustilo svoje domove.

DESETA

V zadnjem britoffu vam bomo, spoštovane bralke in cenjeni bralci, prizanesli z duhamornimi novicami iz političnega cirkusa. Začnimo s sporočilom iz gozda. Gobe vseh vrst namreč sporočajo, da je po obilnem deževju in zdajšnji otoplitvi ozračja, idealni vlagi podrasti v teh dneh najprimernejši čas za njihov obisk v vaših domovih in kajpak kuhinjskih posodah. Zaradi vse bolj negotovih ekonomskih in socialnih razmer, političnega driblinga desnice in javkanja levice si duha razveselite s sprehodom po gozdu ter si tako oddahnite od naših »cirkusantov prevarantov«.

Gobe so pri tem še dodale; jurčki, lisičke, turki ali karkoli že najdete v naših gozdovih in jih ne zaužijete sveže, pa shranite v zmrzovalnik cele. Kajti na ta način goba izgubi najmanjšo količino hranljivih snovi, pri odtajanju pa prav tako izgubi najmanj tekočine. Pa dodajmo še en praktičen recept. Sveže jurčke po pranju narežite na tanke rezine, prelijte z olivnim oljem, dodajte sol in kanček popra ter sveže osmukan timijan. Pri slednjem ne skoparite. V posodi oplemenitene jurčke pustite stati vsaj dve uri, ali še bolje čez noč. Ko fino odležijo jih na dobro segretem žaru na vsaki strani popecite nič več kot dve minuti. Poleg pa idealno pristoji popečen kruhek na katerega položimo na drobno sesekljan in na olivnem olju popražen česen, svežo baziliko in sveže nariban parmezan. Ko boste razvajali svoje brbončice, mi verjemite, da si boste z lahkoto vsaj za tisti čas obedovanja in prebavljanja dejali; jebe se mi za reforme in jebe se mi za politiko. Pa dober tek!

No te dneve si prav tako lahko polepšate s hladnim pivom in z ogledom nogometnih tekem evropskega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini. Prvenstvo je že ponudilo prva presenečenja. Prva dva četrtfinalna para sta znana. In sicer bo nemška izbrana vrsta igrala proti Grčiji, v drugem paru se bo Portugalska pomerila s Čehi. Zvečer pa si lahko ogledate tekmo med Španijo in edino predstavnico iz naše nekdaj skupne rajnke Jugoslavije, Hrvaško. Pa lep preostanek dneva!

Britoffe smo spisali Luka Počivalšek.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness