Južnoafriški Britoff

Aktualno-politična novica

0905

Premeščenih je bilo 6 zapornikov iz Guantanama, in sicer v Urugvaj. Na dogodek so čakali več mesecev, razlog za to pa je neverjetno zavlačevanje s podpisom ameriškega obrambnega ministra Chucka Hagla. Nihče od šestih premeščenih nikoli ni bil uradno obsojen, v zaporu pa so preživeli vsak po več kot 12 let. Premestitev je sicer del dolgotrajnega procesa zapiranja zapora, zaključka le-tega pa zaenkrat kljub velikim zavezam predsednika Baracka Obame v bližnji prihodnosti ni za pričakovati. Tudi v primeru, da premestijo vse zapornike, za katere je ta premik priporočen, v kubanskem zalivu še vedno ostaja priprtih 69 ljudi.

Med potovanjem iz Etiopije v Jemen je utonilo vsaj 70 ljudi. V Rdečem morju se je potopila ladja, ki je prevažala migrante na Arabski polotok, ki velja za bogatejšo regijo in priložnost za pobeg od domačih konfliktov, suše in pomanjkanja zaposlitvenih možnosti. Oktobrsko poročilo Organizacije združenih narodov pravi, da je že do takrat v letošnjem letu utonilo več migrantov kot tri leta pred tem skupaj.

Vedno več dokazov kaže na to, da je bilo 43 izginulih mehiških študentov ugrabljenih in zažganih na odlagališču odpadkov. Analiza pepela je potrdila povezavo z enim izmed ugrabljenih, Alexandrom Moro, a preiskovalci opozarjajo, da je še vedno nejasna povezava ostankov s krajem pokola, ki se je zgodil pred 10 tedni. V tem času je bilo aretiranih že 80 osumljencev, vključno s 44 policisti.

1005

Južnoafriško javnost in politično prizorišče je prejšnji teden pretresel dokument, ki domnevno razkriva načrte največjega sindikata v državi za naskok na oblast. Gre za Nacionalni sindikat rudarjev, krajše NUMSA, ki ima več kot 300.000 članov. Sindikat je obtožbe o načrtovanju državnega udara že zanikal in širjenja neresnic obtožil svoje politične rivale, ki jim gre v nos izrazito politično delovanje sindikata, ki nasprotuje vladajoči stranki African National Congress, krajše ANC.

Dokument, ki naj bi ga spisali zaskrbljeni in skesani člani sindikata, kot načrtovane prevratniške metode navaja spodbujanje nasilja, destabilizacijo za gospodarstvo zelo pomembnega rudarskega sektorja, prilaščanje zemlje in ustanovitev lastne politične stranke. Za kontekstualizacijo obtožb je najbolj pomembna zadnja točka, saj je sindikat Numsa zares ustanovil novo organizacijo z imenom United Front, ki naj bi povezovala ljudi, udeležene v boje na delovnem mestu in v lokalnih skupnostih, vendar pa uradno ne gre za stranko. Prvo podružnico organizacije je 61 organizacij in skupin že ustanovilo v provinci Gauteng v mestu Johannesburg, ki ga v Numsi zaradi velike neenakosti imenujejo zibelka južnoafriškega kapitalizma. Ustanovitve podružnic v ostalih osmih provincah bodo sledile v prihajajočih dveh tednih.

Kot rečeno, je vodstvo sindikata obtožbe o načrtovanju prevrata že odločno zavrnilo, saj pravijo, da njihov cilj ni zrušitev vlade, pač pa ustavitev neoliberalnih politik, ki so v zadnjih letih v Južnoafriški republiki postale norma. Za lansiranje dokumenta so obtožili južnoafriško vlado in predvsem Ministrstvo za državno varnost. Ti so obtožbe zanikali, vendar pa namestnik generalnega sekretarja sindikata Karl Cloete pravi, da je vse skupaj le del širšega poskusa destabilizacije Numse. Tej nameri botruje predvsem zamera zaradi odhoda Numse izpod peruti največje sindikalne federacije v državi s kratico COSATU pred dvema  mesecema.

COSATU skupaj s Komunistično stranko Južne Afrike in stranko ANC tvori tripartitno zavezništvo, ki je v obliki stranke ANC na oblasti že vse od padca apartheida. Vendar pa se je od zavezništva najprej letos odcepil velik del podmladka ANC in ustanovil odkrito socialistično naravnano stranko Economic Freedom Fighters, ki je s svojo mestoma populistično retoriko kar nekaj uspeha požela tudi na parlamentarnih volitvah. Podobno je sedaj s sindikatom Numsa, ki je tripartitno zavezništvo ob svojem odhodu prav tako obtožil, da je izdalo svoje zaveze delavcem in začelo zagovarjati interese kapitala. Ob vseh visokoletečih besedah sicer mnogi opozarjajo, da precejšen del spora znotraj in med sindikati predstavlja pravzaprav boj za moč in oblast, ne gre pa zanikati, da Numsa ima utemeljene razoge, da sumi v samodeklarirano delavsko naravo vladajoče stranke.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.