Junaki in bedaki

Aktualno-politična novica
14. 6. 2013 - 10.05
 / BritOFF

ob 7.05

Dobro jutro in kondome v roke. Človeštvo se namreč povečuje hitreje, kot so načrtovali in naslednjo, osmo milijardo bi lahko dosegli že v naslednjih dvanajstih letih, ocenjujejo Združeni narodi. Po najnovejših projekcijah bi lahko bilo leta 2025 na Zemlji že 8,1 milijarde ljudi, leta 2050 pa 9,6 milijarde. Do konca 21. stoletja bi potem takem bilo na planetu okoli enajst milijard ljudi. Rast prebivalstva gre sicer izključno na račun držav v razvoju, medtem ko število prebivalcev v materialno razvitem svetu, tudi Evropi, upada.

Če smo že pri številkah, povejmo še, da je bil nedavno postavljen nov svetovni rekord. Junak ali bedak, odvisno od perspektive je bil tokrat Dennis Bettin iz Nemčije. Možakarju je uspelo postaviti nov mejnik v skakanju v bazen. V časovnem okvirju 24-ih ur je Dennis v klasičen plavalni bazen iz trimetrske skakalnice v skočil natanko 714-krat.

Ob končno vročem vikendu, ki je pred nami še vest iz Skandinavije. Približno 15 strojevodij in drugih uslužbencev železnic je ta teden na primestnih vlakih, na katerih se je živo srebro povzpelo tudi do 35 stopinj Celzija, obleklo škotska krila. Moški uslužbenci na vlakih v Stockholmu in okolici so začeli nositi krila, da bi se v izredno vročem vremenu, izognili kršenju prepovedi nošnje kratkih hlač, ki je zapovedana s strani delodajalca.

ob 8.05

Protesti proti ukinitvi grške javne televizije ERT so dobili mednarodne razsežnosti, ko je v podporo ERT stopila Evropska oddajna zveza s sedežem v Ženevi in prevzela oddajanje iz studia v Solunu ter signal prek satelita usmerila nazaj v grške domove. Grški javni kanal NET je s pomočjo satelitske tehnologije sicer dostopen tudi povsod drugod po svetu. EBU je na pomoč novinarjem ERT priskočila, potem ko so grški kolegi okupirali ERT-jevo zgradbo v Atenah in pozivali, naj vlada nad njih ne pošlje policije in umakne ukinitev javne televizije.

Turški protestniki so sporočili, da bodo ostali v istanbulskem parku Gezi, čeprav jih je premier Erdogan pozval, naj se od tam umaknejo. Protestnikom je premier namreč poslal zadnje opozorilo. Potrpljenje naj bi bilo pri koncu. Protestniki v Turčiji imajo sicer potrpljenja in tudi potrebne trme dovolj, in ne bodo dovolili, da jih njihov politični vodja s pomočjo novodobnih križarjev premakne iz njihovega prostora pod svobodnim soncem.

Ameriške oblasti so odkrile izgubljene dnevnike ideologa, sodelavca in zaupnika nemškega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja, Alfreda Rosenberga. 400 ročno popisanih strani so predstavili javnosti. Rosebnergovi dnevniki so sicer izginili po sodnem procesu v Nürnbergu, v katerem so služili kot dokazno gradivo.

ob 9.05

V Iranu so se  odprla volišča za predsedniške volitve, na katerih bodo volivci izbrali naslednika sedanjega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Iranski verski voditelj, ajatola Ali Hamenej je volilni glas oddal med prvimi in pri tem Irance pozval k množični udeležbi na volitvah. Hamenej meni, da bodo z  božjo voljo iranski ljudje ustvarili novo politično obdobje. Od šestih kandidatov ima v svojem programu politične reforme, zgolj eden.

Predstavniki moškega spola so lahko tudi na stara leta še plodni, ženske pa pač ne. Kako je v evoluciji prišlo do tega, je bila doslej uganka. Kanadski znanstveniki so zdaj s pomočjo računalniških simulacij prišli do zanimive razlage - menopavzo pri ženskah naj bi namreč povzročali moški. Raziskovalci na kanadski univerzi iz Hamiltona so v znanstveni reviji objavili, da bi k ženski menopavzi lahko vodila želja moških po mlajših partnericah.

Starejše ženske naj bi imele namreč v tekmi z mlajšimi manj možnosti za razmnoževanje, zato naj bi se razvila mutacija, ki je zniževala rodnost. Na ta način pa bi sčasoma lahko nastala menopavza, ugotavlja skupina raziskovalcev, ki jo vodi Rama Singh.

Na koncu še obvestilo in hkrati opozorilo. Policisti Policijske uprave Murska Sobota bodo danes med 8. in 14. uro izvajali strelske vaje na strelišču v Mačkovcih, med 10. in 14. uro pa na strelišču v Hercegovščaku. Na omenjeni policijski upravi opozarjajo, da je zadrževanje in gibanje na in v okolici strelišča v tem času nevarno. Predvsem po deseti uri.

ob 10.05

Namestnik svetovalca za nacionalno varnost Združenih držav Amerike Ben Rhodes je v napovedal, da bodo Združene države Amerike upornikom v Siriji zagotovile neposredno vojaško pomoč. Rhodes podrobnosti ni razkril, sprememba ameriške politike pa je posledica ugotovitve, da je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada uporabil kemično orožje. Obama je doslej že ponovil, da bo uporaba kemičnega orožja s strani režima tista točka, ki bo spremenila ameriško politiko. ZDA so doslej sirskim upornikom poleg politične podpore zahtevi za Asadov odstop dostavljale hrano, zdravila in drugo opremo, ne pa orožja in streliva.

Nekdanjega argentinskega predsednika Carlosa Menema je sodišče zaradi nezakonite trgovine z orožjem obsodilo na sedem let zapora. Sicer ga je že marca prizivno sodišče spoznalo za krivega obtožb, da je v 90. letih prejšnjega stoletja Hrvaški in Ekvadorju nezakonito prodal 6500 ton orožja. 82-letni Menem je trenutno senator, kazen pa naj bi glede na odločitev sodišča moral začeti prestajati nemudoma. A Menem kot senator uživa imuniteto in bo v zapor takoj odšel le, če mu bodo poslanci le-to odvzeli.

Ob vseh kockah, ki so padle danes je padla tudi tista iz župnije Sveti Jurij na Goričkem. Gorečim protestom katoliških vernikov v omenjeni župniji je bilo po dvomesečni burleski uslišano. Lokalni župnik  Martin Vöröš bo po odločitvi murskosoboškega škofa Petra Štumfa lahko nadaljeval z maševanjem. Štumpf je dal Vöröša odstraniti zaradi njegove prakse, po mnenju nekaterih, čezmernega pitja alkohola, po mnenju drugih, pa konstantnem kljubovanju katoliškim oblastnikom. Od tedaj pa do danes so verniki vsako nedeljo, pred omenjenim župniščem z parolo: Svojega župnika ne damo, drugega nočemo, nasprotovali odločitvi najsvetejšega v škofiji.

 

                                                                             

                                                                                                        

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.