Kako do Poti sreče?

Aktualno-politična novica
30. 4. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate drugi jutranji BritOFF aktualnopolitične redakcija Radia Študent. Torek je.

Vsi vedo, da je Grosuplje Las Vegas ali pa, če hočete, Kinšasa Slovenije s svojim znamenitim casinojem, imenovanim Kongo. Napoveduje se, da bo tudi Orlando, če je verjeti zapisu v časniku Delo z naslovom “Grosuplje kot mali Disneyland”.

Grosuplje, občina nekoliko jugovzhodno od Ljubljane, že več let napoveduje športno-rekreacijski park na Koščakovem hribu za svojih dobrih 20 tisoč prebivalcev. Območje občinskega podrobnega prostorskega načrta Koščakov hrib obsega gozdne površine med avtocesto Ljubljana–Novo mesto in območjem grosupeljskega zdravstvenega doma.

Konec minulega leta se je začela urejati tako imenovana Pot sreče, ki bo dopolnila ponudbo sprehajalnih poti v občini. Ena izmed njih se imenuje Pot zdravja. Po besedah župana Petra Verliča je gradnja poti le prvi korak h končni ureditvi grosupeljske različice ljubljanskega Rožnika z lastno trim stezo, razglednim stolpom, pustolovskim parkom, športnimi površinami, piknik prostorom, otroškim igriščem in pasjim parkom. Disneyland in pol.

Zapleti se sedaj pojavljajo pri Direkciji Republike Slovenije za vodo, ki ne izda potrebnih dovoljenj. Na Direkciji vztrajajo, da je krivda na strani občine, ki že slabi dve leti ni dostavila ustrezne dokumentacije, zaradi česar se projekt Koščakov hrib nenehno zamika. Ko bo dokončan, bo športni park predvidoma meril kar 60 tisoč kvadratnih metrov.

 

0805

Odstop češkega ministra za pravosodje Jana Knježineka je, kljub deževnemu vremenu, na ulice Prage in ostalih večjih mest pognal množico ljudi. Odstop je zgolj vrhunec pravosodnih zapletov, ki pestijo vlado premiera Andreja Babiša od samega začetka mandata. Tajkun Babiš je obtožen, da je zlorabil evropska sredstva v prid enega od svojih družinskih podjetij, kar pa seveda zanika in pravi, da gre samo za bruseljsko politično gonjo proti njemu. Nekje med 700 in 3000 demonstrantov - odvisno komu verjamete - je v prestolnici javno izrazilo nezaupnico novoimenovani ministrici za pravosodje Mariji Benešovi.

Španska državna volilna komisija je bivšemu voditelju Katalonije Carlesu Puigdemontu prepovedala sodelovanje na majskih evropskih volitvah. Poleg njega je bilo kandidiranje onemogočeno še nekdanjima katalonskima ministroma Toniju Cominu in Clari Ponsati, ki se prav tako nahajata v tujini, saj jih vse v Španiji čakajo obtožnice zaradi organiziranja referenduma o neodvisnosti Katalonije leta 2017. Trojec je nameraval kandidirati na listi separatistične stranke Skupaj za Katalonijo, volilna komisija pa še ni podala uradne izjave o odločitvi.

Nasprotno je slovaško vrhovno sodišče odločilo, da nima dovolj dokazov, da bi prepovedalo delovanje fašistične stranke Kotleba - Ljudska stranka naše Slovaške. Odkrito antiromska, antimigrantska in anti-kar-hočete stranka, ki nosi ime svojega vodje Mariana Kotlebe, zaseda trenutno 13 sedežev v 150-članskem parlamentu, javne ankete pa pričajo o tem, da jih podpira že skoraj desetina volilnega telesa.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness