Kripto davek

Aktualno-politična novica
28. 10. 2021 - 10.00
 / BritOFF

Ministrstvo za finance je na ogled javnosti postavilo predlog zakona o davku od virtualnih valut. Glede na predlog bodo davek od vrednosti unovčenih virtualnih valut primorane plačati fizične osebe, ki so davčni rezidenti Slovenije in ki so v koledarskem letu unovčile virtualne valute v vrednosti nad 15 tisoč evrov. Davka ne bo treba plačati pravnim osebam in fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost, kot so na primer samostojni podjetniki, zobozdravniki zasebniki, notarji ali odvetniki. Davek se bo v primeru sprejetja plačeval po davčni stopnji 10 odstotkov. S predlaganim zakonom se po besedah ministrstva spodbuja prostovoljno in enostavno plačevanje davkov.

Unovčenje virtualne valute lahko pomeni dvoje. V prvem primeru unovčenje pomeni, da se virtualna valuta menja za tako imenovano fiat valuto, denarno sredstvo, se pravi resničen denar. O unovčenju govorimo tudi, ko se z virtualno valuto opravi nakup blaga, storitev ali drugega premoženja. Za unovčenje pa ne bi štela zamenjava virtualne valute za razne vrednostne papirje.

Predlog zakona sicer omogoča tudi alternativno možnost plačila davka, in sicer od ustvarjenega dobička, ki bi ga predstavljala razlika med vrednostjo virtualne valute ob unovčenju in ob pridobitvi. V tem primeru davčna stopnja znaša 25 odstotkov. Alternativna možnost se uporabi tudi v primeru, ko je zavezanec pri unovčenju ustvaril izgubo.  

Zavezanec bo moral v davčnem obračunu sam izračunati davek od seštevka vrednosti unovčenja virtualne valute v koledarskem letu. Kazen za nepredložitev davčnega obračuna bi bila od 250 do 400 evrov. Posamezniku, ki bi navajal neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke, pa bi grozila globa v višini od 400 do 5000 evrov.

Na splošno je nadzor nad virtualnimi valutami težaven, prav tako pridobivanje podatkov, povezanih s transakcijami, ki večinoma potekajo prek tujih platform za trgovanje. Na mednarodni ravni ne obstaja niti enotna definicija pojma virtualna valuta. Leta 2009 se je pojavil Bitcoin kot prva takšna valuta, danes pa poznamo že več kot 11 tisoč različnih vrst. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness