KUPLJENEGA VOLILNEGA GLASU BRITOFF

Aktualno-politična novica
4. 4. 2013 - 10.10
 / BritOFF

Sedma

Severnokorejska vojska je objavila sporočilo, da ima dokončno odobritev za napad na Združene države Amerike, vključno z napadom z jedrskim orožjem. V posebni izjavi, ki jo je objavila severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA, je generalštab severnokorejske vojske sporočil, da so Washington obvestili, da bodo njihove grožnje potolkli z naprednimi manjšimi sredstvi za jedrski napad. Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je na vsebolj jasne severkorejske grožnje odogovoril, da jih v Združenih državah jemljejo z vso resnostjo.

Hrvaška volilna komisija je zaradi oglaševanja kupovanja volilnih glasov na volitvah za Evropski parlament vložila kazensko ovadbo proti lastnikom spletne strani myvotemymoney.com. Na spletno stran, ki je vabila volivce naj zaračunajo svoj glas na bližnjih volitvah za Evropski parlament na Hrvaškem, so volilno komisijo obvestili člani pobude »Državljani organizirano spremljajo volitve«, krajše Gong, državno tožilstvo pa je ocenilo, da gre za kaznivo dejanje kršitve svobode odločanja volivcev. Da je kakršnokoli prepričevanje volivcev k prodaji oglasov v demokratični družbi pravno sporno, meni tudi pravnica Gonga Vanja Šokić.

Predstavniki civilne družbe, ki so se srečali pri predsedniku državnega zbora Janko Vebru na sestanku na temo spremembe ustave na področju referenduma, so državni zbor pozvali, naj ustavi postopek spremembe ustave. Sestanka pri Vebru se je udeležilo približno 30 s strani organizatorja izbranih predstavnikov civilne družbe, ki odločno nasprotujejo referendumski ureditvi, kot so jo predvideli poslanci. Sestanek je pred parlamentom, na Trgu republike spremljalo tudi 30 protestnikov, ki zavračajo pogovore z oblastmi.

Deveta

Portugalska vlada podira rekorde v preživetih nezaupnicah v kratkem času. Tokrat je desnosredinska vlada preživela že četrto glasovanje o nezaupnici v parlamentu v zadnjih devetih mesecih. Nezaupnico, ki so jo zaradi nasprotovanja strogim varčevalnim ukrepom vložili opozicijski socialisti, je podprlo 97 poslancev, 131 pa jih je bilo proti.

Na praškem gradu, sicer sedežu češkega predsednika, je včeraj prvič zavihrala zastava Evropske unije. Vihranje modre zastave z zvezdicami pa ni znak češkega slavljenja skupne evropske povezave, pač pa znak menjave na predsedniškem mestu. Evroskpetičnega Vaclava Klasua je v gradu v prestolnici nasledil evropski politiki povezovanja bližji novi predsednik češke Miloš Zeman, z njim pa je v graščino prišla tudi zastava evropske unije. Da pa Zemanova evropska naravnanost ne bi bila samo simbolne narave, je češki predsednik tudi podpisal pogodbo o stalnem mehanizmu za stabilnost evra, kar njegov predhodnik Klaus nikakor ni želel storiti.

Real iz Madrida je dobil prvo tekmo četrtfinala Lige prvakov proti carigrajskem Galatasarayu. Madridčani so pred povratno tekmo v Turčiji na domačem stadionu Santiago Bernabeu slavili s 3:0. Druga sinočnja četrtfinalna tekma med Malago in dortmundsko Borussio se je končala brez zadetkov.

Deseta

Populistično samo-znižanje plač najvišjim državnim funkcionarjem kot kvazi zgled državljanom, da njihovi voditelji, niso sposobni jemati le njim, pač pa tudi sebi, je zajelo tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo. Ta se je odločil, da bo solidarnost z drugimi javnimi uslužbenci, ki jih zajelo znižanje dohodkov na račun varčevanja, izrazil na način, da bo finančnemu ministrstvu vsak mesec vrnil pet odstotkov od svoje plače. Plača predsednika Združenih držav Amerike sicer znaša okoli 400.000 dolarjev na leto, urejena pa je s posebnim zakonom, zato je niso zajeli varčevalni ukrepi za javne uslužbence.

Turški predsednik Abdulah Guel aktualno gospodarsko krizo na Cipru vidi kot idealno priložnost za dogovor med grškim in turškim delom otok o ponovni združitvi. Guel je ocenil, da bi ponovna združitev otoka Cipru prinesla velike gospodarske koristi, odprava embarga za Turško republiko severni Ciper pa bi moral biti po mnenju turškega predsednika prvi korak v to smer. Ciper je sicer razdeljen od leta 1974, ko je turška vojska kot odgovor na poskus državnega udara zavzela severno tretjino otoka.  

Če v centralni Evropi negodujemo nad predolgo zimo, nizkimi temperaturami in predvsem slabim vremenom, pa se na Islandiji postavljajo z najbolj sončnim mesecem v tem tisočletju. Marca je bilo s soncem še posebej obsijano islandsko glavno mesto Reykjavik, kjer so imeli kar 163 ur sonca, kar je skoraj polovico več kot običajno. Podobno sončen mesec so na Islandiji imeli leta 1999.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness