MANDELE BritOFF

Aktualno-politična novica
6. 12. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Po dolgotrajni bolezni je v 96. letu starosti umrl prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike in simbol boja proti apartheidu Nelson Mandela. Mandela je bil pred časom zaradi pljučne okužbe sprejet v bolnišnico v Petorii. Njegovo zdravstveno stanje se je slabšalo vse do sinoči, ko je umrl v krogu družine.

Vrste največje bolgarske opozicijske stranke Gerb, prejšnjega premiera Bojka Borisova, je zapustil poslanec Anton Kutev, ki naj bi v bodoče podpiral vladno koalicijo socialistov in stranko turške manjšine ter vladi tako zagotovil prepotreben glas večine v parlamentu. Kutev je sicer napovedal, da se po odhodu iz Gerba ne bo pridružil nobeni drugi stranki, je pa izrazil pripravljenost na podporo vladnim predlogom, s katerimi se bo strinjal. Če bo Kutev, o čigar političnem prebegu se je sicer že dolgo namigovalo, res dosledno podpiral vladne rešitve, potem ima ta v 240-članskem bolgarskem parlamentu zagotovljeno podporo tesne večine 121 poslancev.

V središču Ljubljane je približno 70 protestnikov na shodu v podporo protikorupcijski komisiji, katere vodstvo je pred tednom dni protestno odstopilo, od vlade zahtevalo, da komisiji omogoči pogoje za nemoteno delo. Kasneje, ko so se protestniki podali proti zgradbi državnega zbora in naprej proti magistratu, se je pripetil manjši incident. Nekdo od protestnikov je s solzivcem poškropil mimoidočega ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Župan je po incidentu z razdraženimi očmi odšel v mestno hišo, kasneje pa naj bi moral pomoč poiskati tudi na urgenci. 

OSMA

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno podprl posredovanje sil Afriške unije in francoske vojske v Srednjeafriški republiki, kjer se širi medversko nasilje. Resolucija Varnostnega sveta, ki jo je pripravila Francija, daje mandat za posredovanje okoli 3.600 vojakom Afriške unije in 1.200 pripadnikom francoske vojske, ki se že nahajajo v državi. Vojaki bodo za zagotavljanje miru lahko uporabili vse potrebne ukrepe, mandat misije pa je predviden za eno leto. Resolucija uvaja tudi embargo na uvoz orožja v to državo, kjer v spopadih med muslimanskimi borci koalicije Seleka in krščanskimi uporniškimi skupinami samo včeraj bilo ubitih več kot 80 ljudi.

Medtem ko francoski vojaki s puškami zagotavljajo mir v daljni Afriki, pa iz Pariza poročajo o novem roparskem podvigu. Oboroženim neznancem je uspelo v francoski prestolnici oropati draguljarno blizu trga Vendome in iz nje odnesti za več kot 800.000 evrov luksuznih ur. Roparji naj bi uslužbencem trgovine zagrozili s pištolami, ostale podrobnosti pa zaenkrat niso znane.

V košarkarski evroligi so moštva odigrala tekme 8. kroga, v dresu Unicaje iz Malage pa je bil na gostovanju pri turškem Galatasarayu nadvse uspešen slovenski reprezentant Zoran Dragić. Špansko moštvo je slavilo s 84: proti 79, Dragić pa v 28 minutah igre dosegel 10 točk, 4 skoke in dve podaji. Zoranov reprezentančni soigralec Mirza Begić zaradi pretepa v prejšnjem krogu tokrat ni smel igrati, njegov Olympiacos pa je v Muenchu premagal domači Bayern z 105 proti 103.

DEVETA

Ameriški predsednik Barack Obama je v pogovoru za eno od ameriških televizij napovedal, da bo prihodnji mesec predlagal reformo Agencije za nacionalno varnost, krajše NSA, s čim želi zagotoviti povečanje zaupanja v njeno delovanje po številnih razkritjih njenega vseobsegajočega nadzora. Obama je dejal, da nekatera razkritja nekdanjega sodelavca NSA Edwarda Snowdna kažejo legitimne skrbi glede delovanja obveščevalne službe, nekatera pa so bila predstavljena veliko preveč senzacionalistično. Obama je ob tem priznal, da NSA veliko bolj agresivno delujejo zunaj meja Združenih držav Amerike, kot znotraj države.

Predsednika srbske in kosovske vlade, Ivica Dačić in Hašim Tači sta v novem krogu neposrednih pogajanj med Beogradom in Prištino pod drobnogledom Bruslja dosegla dogovor o delovanju kosovske policije. Premiera obeh držav sta se ob posredovanju visoke zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Catherine Ashton dogovorila o sodelovanju Srbov v kosovski policiji, s čimer naj bi na Kosovu po besedah Tačija zagotovili celovitost policije. Kosovske oblasti naj bi razpis za nove policiste z novimi razpisnimi pogoji objavile že danes. Dačić in Tači sta govorila tudi o kosovskem pravosodju, kjer pa dogovor pričakujeta na naslednjem srečanju. 

Študentski referendum o uveljavitvi resolucije o reorganizaciji Študentske organizacije, krajše ŠOU, v Ljubljani, ki ga je zahtevala študentska skupina Povezani, je zaradi nizke udeležbe neveljaven. Kot so sporočili iz ŠOU v Ljubljani se je glasovanja 27. novembra na ljubljanskih visokošolskih zavodih udeležilo vsega 0 cela 93 odstotka volilnih opravičencev oziroma v konkretnih številkah: glasovalo je vsega 462 študentov. Za veljavnost referenduma je sicer potrebna najmanj petina glasov oziroma se mora glasovanja udeležiti najmanj 10.000 študentov.

DESETA

Brazilija je v pričakovanju žreba tekmovalnih skupin za svetovno nogometno prvenstvo, ki ga bo ta južnoameriška država gostila junija prihodnje leto. Žreb pod okriljem Mednarodne nogometne zveze, krajše Fife, se bo ob 17. uri po lokalnem času pričel v Costi di Sauipeju, na njem pa bo 32 udeleženk prvenstva razporejenih v osem tekmovalnih skupin. Nosilke skupin so razvrščene v prvem bobnu, v njem pa gostiteljici Braziliji družbo delajo še Španija, Nemčija, Argentina, Urugvaj, Kolumbija, Belgija in Švica. Fifa je samo v današnji žreb vložila osem milijonov evrov.

Člani nemških socialdemokratov so začeli z glasovanjem o vstopu v veliko, tako imenovano redeče-črno vladno koalicijo s krščanskimi demokrati nemške kanclerke Angele Merkel. Potem ko sta se vodstvi obeh strank za koalicijsko glasovanje že dogovorili in tudi podpisali osnutek koalicijske pogodbe, se mora o vstopu v vlado izreči še približno 475.000 članov nemških socialdemokratov, ki svoj glas lahko oddajo do 12. decembra. Stranka bo nato predvidoma 2 dni kasneje objavila, ali vstopa v v veliko koalicijo, raziskave med socialdemokratskim članstvom pa nakazujejo, da je večino temu koraku naklonjena.

Ustavno sodišče Srbije je odločilo, da so nekatera določila statuta Avtonomne pokrajine Vojvodina neustavna. Srbsko ustavno sodišče je po dolgotrajnem odločanju kot protiustavna izpostavilo predvsem tista določila statuta Vojvodine, ki ga utemeljujejo kot konstitutivni akt pokrajine, iz katerega ta opravičuje svoj poseben upravni položaj, neustavni pa so po mnenju srbskega ustavnega sodišča tudi nekateri zakona, ki jih predvideva vojvodinski statut, in so v nasprotju z aktualno srbsko zakonodajo. Ustavno sodišče Srbije je postavilo 6-mesečni rok, v katerem morajo pristojni statut Avtonomne pokrajine Vojvodina uskladiti z srbsko ustavo. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tretja novica britoffa ob osmih je, kot bi rekli v košarkarskem žargonu, balon, ki je falil celo tablo: unicaja je pri galatasarayu prospisno spušila z 79:70 ... :-)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.