Mirovni BritOFF

Aktualno-politična novica
12. 1. 2020 - 11.30
 / BritOFF

Aktualna tajvanska predsednica Caj Ing Ven je po preštetju glasov zmagala na predsedniških volitvah s osmimi milijoni glasov oziroma 57,1 odstotki podpore. S tem je prepričljivo premagala tekmeca iz opozicijske Nacionalistične stranke, Hana Kuo Juja, katerega predsedniška kampanja je poudarjala pomembnost tesnejših odnosov s celinsko Kitajsko. Istočasno so potekale tudi parlamentarne volitve, na katerih je Demokratična napredna stranka, katere članica je tudi Tsai, ohranila večino sedežev. Na novinarski konferenci po zmagi je ponovno izvoljena predsednica izjavila, da mora Peking prenehati groziti Tajvanu z nasiljem. Volitve so se lomile na vprašanju »ena država, dva sistema« politike, s katero si želi Kitajska nazaj pod svoje okrilje pridobiti otok Tajvan, in situacijo v Hongkongu, kjer ta sistem že obstaja. 

V soboto so v Teheranu potekali protivladni študentski protesti, ki so posledica sredine sestrelitve ukrajinskega potniškega letala. Študenti so se pri univerzi Amir Kabir najprej zbrali v poklon žrtvam, kasneje pa se je ta prelevil v demonstracije, na katerih so vzklikali protivladna gesla ter pozivali vrhovnega vodjo Alija Hameneja k odstopu. Sestrelitev letala so protestniki označili za vladno izdajo, saj je bilo na krovu 82 iranskih državljanov. Med protesti je iranska policija aretirala tudi britanskega veleposlanika Roba Macaira, in sicer zaradi podžiganja protestnikov. Vrhovni vodja je v nepredvideni potezi naročil preiskavo do sedaj nedotakljive Vojske stražarjev islamske revolucije, katerih sile so sestrelile letalo.

V Libiji je danes ob polnoči začelo veljati premirje med silami Vlade narodne enotnosti v Tripoliju ter tobruško vlado oziroma njeno Libijsko nacionalno armado, ki je zvesta generalu Khalifi Haftarju. Po pozivu Turčije in Rusije k miru sta se obe strani strinjali s pogoji premirja, ki velja predvsem v zahodni Libiji, kjer se nahaja tudi oblegani Tripoli. Premirje je zaradi obleganja mest Tripoli in bojev za Sirt krhko. Vsa nadaljnja mirovna pogajanja se bodo zgodila v Berlinu pod vodstvom Združenih narodov.

BritOFF je pripravila vajenka Lucija.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.