Multipolarni svet /britoff

Aktualno-politična novica
12. 5. 2014 - 10.00
 / BritOFF

7:05

Nemški mediji poročajo, da naj bi bilo na terenu v Ukrajini 400 pripadnikov ameriških najemnikov iz zloglasnega podjetja Academi, pri tem se sklicujejo na neimenovane vire v nemških obveščevalnih krogih. Po mnenju istih virov naj bi najemniki sodelovali v zatiranju oborožene vstaje v mestu Slavyansk na vzhodu Ukrajine, ki so ga v preteklih tednih zasedli pro-ruski separatisti, pri tem pa celo sestrelili dva helikopterja ukrajinske vojske.

Neimenovan mož iz Savdske Arabije je vzburkal muslimanski prostor na svetovnem spletu s preprosto idejo. Pred svojo hišo je namestil hladilnik v katerem lahko tisti z odvečno hrano le-to pustijo za revne in tiste, ki jo potrebujejo. Gesto so že pozdravile muslimanske avtoritete v Bahrainu, ki menijo, da bi jo morali posnemati med muslimanskim svetim mesecem Ramadanom.

Mehiške oblasti so legalizirale gibanje vižilantov, to je zaskrbljenih oboroženih državljanov, ki se na zahodu države že vsaj eno leto borijo proti kartelu z imenom Vitezi Templarji. Kmetje so zgrabili za orožje, potem ko jih lokalne oblasti niso več zmogle zaščititi pred nasiljem kartelov. Gibanje pa očitno ni niti enotno, niti nedolžno, vsaj sodeč po tem, da so odpustili svojega predstavnika za odnose z javnostmi Jose-ja Manuela Mirelesa, ki je javno trdil, da so gibanje infiltrirali kriminalci.

 

8:05

Uporaba kokaina v Britaniji je postala tako razširjena, da je  njegove sledi mogoče zaznati že v pitni vodi. Tako je zaključilo poročilo inšpektorata za pitno vodo. Količine so sicer zanemarljivo majhne in ne predstavljajo grožnje javnemu zdravju, vendar so indikator tega, da je uporaba kokaina v Britaniji najbolj razširjena v zahodni Evropi.

Oboroženi možje ukrajinske Nacionalne garde so streljali na volivce, ki so se udeležili referenduma za neodvisnost regije v mestu Krasnoarmejsk. Pri tem naj bi bila po poročilih očividcev ranjena ali ubita vsaj dva človeka, eden od teh naj bi potisnil enega od pripadnikov te para-vojaške skupine. Po poročanju lokalnih prebivalcev naj bi ti le nekaj ur pred referendumom prispeli iz 30 kilometrov oddaljenega Donetska, da bi preprečili udeležbo na referendumu.

Lokalni aktivisti, ki so delali na referendumu, sicer poročajo, da sta bila referenduma v Doneški in Luganski regiji zelo uspešna, saj naj bi bila volilna udeležba 71 oziroma 80-odstotna, večina udeležencev pa naj bi se izrekla za neodvisnost. Vladne sile sicer nadaljujejo vojaške operacije proti separatistom, najbolj so na udaru mesta Slavyansk, Kramatorsk in Krasni Liman.

 

9:05

Grško vrhovno sodišče je neonacistični stranki Zlata zora odobrilo sodelovanje na prihajajočih evropskih volitvah, je v nedeljo sporočil odvetnik stranke. Grška zakonodaja sicer prepoveduje udeležbo na volitvah tistim, ki so obsojeni kaznivega dejanja, do tega pa v primeru Zlate zore še ni prišlo. Proti večini poslancev te stranke trenutno še poteka preiskava, ki jo je sprožil lanski umor anarhističnega rapperja, in je doslej razkrila široko paravojaško organiziranost stranke. Stranka bo tako lahko kandidirala na evropskih volitvah, zato je že opustila načrte, da bi nanje poslala svojo novoustanovljeno sestrsko stranko Narodna zora.

Svetovne sile se odzivajo na rezultate separatističnih referendumov na vzhodu države. Spomnimo, sodeč po meritvah separatistov, se je ukrajinska pokrajina Donetsk s skoraj 90 odstotki glasov izrekla za neodvisnost. Pozitiven rezultat naj bi bil tudi v Lugansku, vendar točne številke niso znane. Uradni, a nelegitimni Kijev je sporočil, da sta oba referenduma kriminalna farsa, s tem se je pridružil mnenju Združenih držav in Evropske unije, ki rezultatov referenduma ne bosta priznali. Preko funkcionarjev pa je bilo slišati tudi mnenje ruskega državnika Vladimirja Putina, ki bo tehtnost referendumov presodil na podlagi njihovih rezultatov, čeprav je težko napovedati kako se bo odločil.

Ruske oblasti so medtem poostrile nadzor nad lokalno blogosfero. Svet ruske federacije je uzakonil zakon, ki definira popularne bloge kot tiste, ki imajo več kot 3000 ogledov na dan. Takšni se bodo morali organizirati pri agenciji za varstvo potrošnikov Rospotrebnadzor in upoštevati določena pravila. Avtorji bodo morali objavljati s svojim pravim imenom in preverjati svoje informacije. Prav tako jim bo prepovedano objavljati državne skrivnosti ali razkrivati osebne podatke. Po drugi strani pa so tovrstni blogerji dobili pravico podati uradne zahtevke za informacije in pravico do oglaševanja na svojih straneh.

 

10:05

Na pekinških ulicah so začele patruljirati oborožene policijske patrulje, ki bodo posredovale v morebitnih nasilnih incidentih v kitajski prestolnici. Mestne oblasti so sporočile, da bo oborožena enota, ki ima 150 vozil, posredovala proti terorizmu in nasilnemu kriminalu na hiter in učinkovit način. Kot vzrok za ustanovitev te nove strukture oblasti navajajo vrsto krvavih incidentov, za katerimi naj bi stali skrajneži iz avtonomne pokrajine Xinjiang na zahodu Kitajske, kjer živi številčna ujgurska manjšina.

Čez tri tedne bodo znani rezultati volitev v Evropski parlament, strokovnjaki pa napovedujejo, da bo to le začetek boja za oblast med evropskimi institucijami. Predvidevajo dva različna pristopa, po enem naj bi vodstvo evropske komisije poverili stranki, ki zbere največ glasov, po drugem naj bi ga dobila tista, ki sestavi največjo koalicijo. Kot glavna kandidata se sicer vztrajno omenjata socialdemokrat Martin Schultz in predstavnik ljudske stranke Jean-Claude Juncker. Boj se zaostruje, saj bo sodeč po napovedih javnomnenjskih raziskav rezultat obeh strank zelo tesen.

V tem duhu je v proces evropskih volitev interveniral tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki kritizira evro-skeptično retoriko desnice kot anahronistično in pogubno za finance držav članic. Opuščanje valute evro bi po njegovem mnenju vodilo v inflacijo, neizprosno varčevanje in zaton nacionalnih držav. Prav tako je podal oceno, da bi bil izstop iz Evrope tudi izstop iz zgodovine.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness