NaBritOFF Tweetie Pie

NaBritOFF Tweetie Pie

Aktualno-politična novica
Tweetie Pie
30. 9. 2017 - 12.00
 / BritOFF

Začela se je okupacija šol in drugih katalonskih javnih objektov, kjer bodo ob nedeljskem referendumu o katalonski neodvisnosti postavljene volilne skrinjice. Sodišče je sicer v sredo španski policiji naročilo, da prepreči uporabo javnih zgradb za organizacijo referenduma. Neznano število španskih policistov je nameščeno v plavajočem hotelu v Barceloni, ki je poslikan z ogromnimi slikami Disneyevih risanih junakov, ptičke Tweetie in Kojota. Za priliko so oblasti hotel sicer prekrile s črnimi prevlekami. Katolonska vlada sicer trdi, da je 2315 volilnih enot pripravljenih za jutrišnjo volilno akcijo.

Junaki v modrem pa v lepo poslikani luksuzni nastanitvi niso prišli do prisluženega odmora. V nočni akciji je španska policija zasedla prostore katalonskega telekomunikacijskega in tehnološkega centra CTTI. S tem so preprečili elektronsko glasovanje na referendumu o katalonski neodvisnosti.

Referendum za neodvisnost - tokrat iraškega Kurdistana - pa ni dobil blagoslova svetovnega policaja Združenih držav Amerike. Ameriški državni sekretar Rex Tilerson je v petek sporočil, da ZDA ne priznava 93 odstotne zmage podpornikov neodvisnosti. Rezultatom, naj bi po njegovem primanjkovalo legitimnosti.

Svet Združenih narodov za človekove pravice je v petek sprejel resolucijo, da v Jemen odpošlje delegacijo "eminentnih strokovnjakov". Naloga delegacije bo podroben pregled vseh domnevnih kršitev in zlorab človekovih pravic v konfliktu, ki traja že tretje leto, ter identificirati odgovorne za kršitve mednarodnega prava. Predstavniki Nizozemske in Kanade v Združenih narodih so si sicer originalno prizadevali za vzpostavitev uradne preiskovalne komisije Združenih narodov, vendar je zaradi želje po vključitvi Saudske Arabije in drugih arabskih držav v preiskavo na koncu obveljala kompromisna verzija delegacije, katero bodo sestavljali "eminentni regionalni in mednarodni strokovnjaki", ki bodo opazovali in poročali o zlorabah. Pozivi mednarodni skupnosti k preiskavam vojnih zločinov v Jemnu se množijo vse odkar se je Saudska Arabija leta 2015 odločila vojaško posredovati v državljansko vojno.

 

* V vikend branje priporočamo:

 - George Orwell: Poklon Kataloniji

 - Veljko Kovačević: V okopih Španije

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Mislim, da Wile E. Coyote in Tweety Pie nista Disneyeva. V bistvu se močno razlikujeta od vsega, kar je naredil Disney.

Mhm, bomo popravili, risankasto nepoučeni.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.