Nasilje ukrajinske stranke Svoboda

Aktualno-politična novica
21. 3. 2014 - 10.00
 / BritOFF

7:00

Google, Facebook, Skype, Microsoft in ostali informacijski giganti so se ves čas zavedali obstoja vohunskega programa PRISM in pri njem tudi vestno sodelovali. Tako bi lahko povzeli Rajesha Deja, glavnega pravnega svetovalca ameriške protiobveščevalne agencije NSA. Njegovo priznanje oziroma obtožba je sicer potrditev tega, kar se že dalj časa ugiba - torej ali podjetja sodelujejo z obveščevalci. Kaže, da se želi NSA razbremeniti javnega pritiska in ga razpršiti tudi na podjetja, ki pri vohunjenju sodelujejo.

Turške oblasti so v državi onemogočile dostop do socialnega omrežja Twitter. Premier Tayyip Erdogan je na svojem podpornem shodu napovedal, da bodo izkoreninili Twitter, ne glede na to, kaj glede tega poreče mednarodna skupnost. Erdogan je sicer večkrat kritiziral množico lažnih računov na Twitterju, ocenjuje, da so to boti, ki po programu vplivajo na javno mnenje. Te kritike so očitno zganile tudi odgovorne pri Twitterju, po poročanju turških medijev so že začeli z odstranjevati lažne račune, ne glede na njihovo politično afiliacijo.

Ruski državnik Vladimir Putin je oligarhe z vso resnostjo pozval, naj začnejo plačevati davke domovini. Prav tako od njih pričakuje, da svoja podjetja registrirajo na ruskem teritoriju in tako ustavijo beg kapitala v zahodne davčne oaze - najbolj priljubljena je londonski City. Ruski oligarhi, ki imajo največ fizičnega kapitala v energetiki in surovinah, bi bili v primeru ostrih zahodnih sankcij izjemno prizadeti. Postaja očitno, da poslednja beseda v Rusiji pripada Putinu.

8:00

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v telefonskem pogovoru z ameriškim obrambnim ministrom Chuckom Haglom obljubil, da Moskva ne bo napadla vzhoda Ukrajine, so sporočili iz Pentagona. Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je medtem posvaril, da bo Ukrajina odgovorila z vojaško akcijo, če bo Rusija poskušala kaj takega. Hagel je v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom izrazil zaskrbljenost nad premiki ruskih sil, a mu je Šojgu odvrnil, da so ruske sile vzdolž meje samo zaradi vojaških vaj in nimajo nobenega namena, da bi prečkale mejo z Ukrajino, ter tudi ne bodo delovale napadalno.

Na severu Švedske se bo mesto z 20.000 prebivalci preselilo na dva kilometra oddaljeno lokacijo. Razlog je ogromen rudnik, ki zaradi spodjedanja terena grozi, da se bo center mesta Kiruna posedel v zemljo. Strokovna ekipa, ki planira selitev, bo nekatere stavbe, med njimi lokalno cerkev, razstavila in dala ponovno sestaviti na novi lokaciji. Odpira pa se precej neprijetnih vprašanj, med katerimi prednjači cenitev obstoječih in novih zemljišč; planerji prav tako načrtujejo drugačen, bolj vzdržen center mesta, kjer ne bo prostora za avtomobile in bo več poudarka na javnem prevozu.

Ameriški ponudnik dostopa do interneta Comcast je postal prvo podjetje, ki je v poročilu o transparentnosti razkrilo podrobnosti o vladnih in sodnih zahtevkih za vpogled v osebne podatke njihovih uporabnikov. Poročilo navaja, da so v preteklem letu prejeli 25.000 zahtevkov, večinoma sodnih nalogov. Pred tem poročilom se je s takšno transparentnostjo pokesalo še neko drugo podjetje za mobilne telekomunikacije. Podjetje Broadcast sicer napoveduje, da bo takšna poročila objavljalo vsakega pol leta.

9:00

Ameriška vesoljska agencija Nasa razvija vrsto teoretskih modelov, ki predvidevajo preživetje človeštva v bližnji prihodnosti. Glavni znanstvenik v NasInem centru Langley, Dennis Bushnell, opozarja da ob trenutni stopnji eksploatacije naravnih virov človeštvo potrebuje vsaj tri planete za preživetje. Bushnell meni, da če začnemo danes teraformirati Mars, bo ta projekt trajal še vsaj 120 let in to je le en planet. Znanstveniki poleg tega delajo na rešitvah energetske krize, obetaven je predvsem projekt halofitov, to je rastlin, ki uspevajo v slani vodi in bi se jih dalo koristiti za energetski vir. Znanstveniki načrtujejo, da bi plantaže z njimi uspevale v puščavi ali v oceanu, po nekaj letih gojenja pa bi cena tako pridobljenih energentov lahko padla na 50 ameriških dolarjev na sodček, kar je za polovico manj od trenutne cene sodčka nafte.

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred evropskim vrhom izjavila, da skupina G8, oziroma 8 najrazvitejših svetovnih gospodarstev vključno z Rusijo, ne obstaja več. Prav tako je Rusijo opozorila, naj pričakuje eskalacijo v gospodarskih sankcijah. Te so trenutno omejene na prepoved potovanja za rusko politično elito.

Satelitski posnetki kažejo, da Iran gradi maketo ameriške letalonosilke, njen namen je trenutno še nejasen, vendar zahodni analitiki domnevajo, da jo nameravajo razstreliti za propagandne namene. Iran je makete v preteklosti uporabljal za vojaške vaje, kar je morda eden od namenov tudi za to lažno letalonosilko.

10:00

Vatikanska apostolska knjižnica namerava digitalizirati svoj arhiv, ki sestoji iz 82.000 rokopisov, ki jih bodo nato dali na voljo javnosti. Knjižnica je v sredo napovedala, da jim bo pri tem pomagalo japonsko IT-podjetje. Delajo predvsem na izboljšanju dolgoročnih metod arhiviranja in protokolih iskanja po digitaliziranih arhivih.

Tajvanski študentje so že od torka zabarikadirani v tajvanskem parlamentu, s čimer protestirajo proti podpisu trgovinskega sporazuma s Kitajsko, ki po njihovem mnenju koristi predvsem velikim podjetjem in ne prebivalcem Tajvana. Študentje se sicer strinjajo, da se mora Tajvan odpirati svetu, vendar ne na tak način. Študentje napovedujejo, da bodo v parlamentu ostali, vse dokler sporazum ne pride na njegov dnevni red, po napovedih je to danes.

Ukrajinski novinarji zahtevajo prepoved skrajno desne koalicijske stranke Svoboda, katere pripadniki so pred nekaj dnevi s pretepanjem direktorja nacionalne televizije tega prisilili k podpisu odstopne izjave. Dokaz temu so grafični posnetki na spletnem portalu Youtube. Alexandra Pantelejmonova so nato odpeljali in je še vedno pogrešan. Govorec stranke Svoboda Alexander Aronets je nato na socialnem omrežju Facebook pojasnil, da je bil Pantelejmonov prisiljen k odstopu, saj je po njegovem mnenju Ukrajini pral možgane tudi s humoristično oddajo o ruski vojski.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness