Nespremenjen telefonski glas

Aktualno-politična novica
6. 3. 2019 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

V Barceloni je konec februarja potekal Mobile World Congress, največji svetovni sejem mobilne tehnologije. Na njem vsako leto predstavijo novosti s področja prenosne telefonije, letos so med njimi najbolj izstopali 5G-omrežje, upogljivi zasloni in zložljivi pametni telefoni.

Da bi resnično dojeli aktualne pridobitve, s katerimi se kakopak ne bomo podrobno ukvarjali, in velik razmah komunikacijske tehnologije v zadnjem stoletju, se moramo pomakniti daleč v zgodovino. Mi bomo v današnjem BritOFFu to storili s skokom v leto 1935, ko je časnik Jutro predstavil naslednjo inovacijo na področju takrat seveda še samo stacionarne telefonije.

“Telefon ne bo več izpreminjal človeškega glasu

Angleškim strokovnjakom se je posrečilo razrešiti problem v telefoniji, o katerem so veščaki že dolgo razpravljali in ga izkušali uspešno razrešiti. Doslej ni bilo mogoče, da bi se po telefonu podajal človeški glas v vseh odtenkih osebnega značaja. Zdaj pa se je posrečilo izdelati postopek, ki bo omogočal, da se bo razgovor po telefonu prav tako slišal kakor pogovor v sobi, to je brez vseh postranskih šumov in brez vsakega izpreminjanja glasu govorečih. Prvi poizkusi takega govorjenja po telefonu so se vršili nedavno med Londonom in Aberdeenom. Pri teh pogovorih se je škotska izgovarjava angleščine slišala v vseh odtenkih jako razločno. Zdaj bodo na vseh važnejših angleških telefonskih progah in zvezah uvedli te nove naprave, ki omogočajo tako brezhiben in točen prenos človeškega glasu. Angleška telefonska družba je tudi izjavila, da je pripravljena razodeti tajnost novega izuma telefonskim družbam drugih dežel, da bi se tako izboljšali telefonski pogovori na svetovni telefonski mreži.”

Novica je bila v časopisu Jutro objavljena 8. aprila 1935.

OSMA

Samooklicani začasni predsednik Venezuele Juan Guaido je po vrnitvi iz tujine in sestanku s predstavniki sindikatov javnega sektorja napovedal stavko javnih uslužbencev. Postopoma naj bi začeli stavkati vsi deli javnega sektorja in tako prekinili sodelovanje ter izvajali pritisk na vladajoči režim venezuelskega predsednika Nicolasa Madura. Po besedah Guaidoja naj bi tako imenovano postopno stavko predlagali sindikati, ki naj bi naznanili tudi začetek stavke.

Potem ko je 13 članic Evropske ljudske stranke (EPP), zahtevalo izključitev Fidesza, je predsednik EPP Manfred Weber vladajoči madžarski stranki premiera Viktorja Orbana postavil tri pogoje za obstanek v EPP. Kot je povedal Weber, mora Fidesz zato, da ga ne izključijo iz največje evropske stranke, v mesecu dni ustaviti kampanjo proti Bruslju, se opravičiti preostalim članicam EPP in zagotoviti nadaljnje delovanje Soroševe Srednjeevropske univerze v Budimpešti.

Milijarder George Soros je že dlje časa na tapeti Fidesza, v zadnji kampanji pa se je spravili tudi na predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja in ga skupaj s Sorosom obtožil, da podpira migracije, kar je sočlanice madžarske stranke v EPP tako zelo razburilo, da so zahtevale izključitev Orbanove stranke. Zahteva 13 članic sicer zadostuje za predlog* za izključitev Fidesza, o slednji bo EPP predvidoma razpravljal 20. marca. Iz Orbanove stranke so sporočili, da si Evropske ljudske stranke ne želijo zapustiti in da so pripravljeni na dialog.

Tottenham in senzacionalno Ajax sta prva četrtfinalista letošnje lige prvakov. Londončani so, po visoki zmagi nad Borussio iz Dortmunda s 3 : 0, doma slavili tudi na povratni tekmi v Nemčiji, za minimalno zmago je z edinim zadetkom na tekmi poskrbel Harry Kane. Precej več golov so videli gledalci v Madridu, a na žalost večino njih v mreži domačega Reala. Ajax, ki je na prvi tekmi v Amsterdamu izgubil z 1 : 2, je z zmago 4 : 1 in izključitvijo aktualnega prvaka poskrbel za eno večjih presenečenj v Ligi prvakov v zadnjih letih.

*popravljeno 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness